Οι ψύκτες νερού μαζί με τα φίλτρα αποτελούν την καλύτερη λύση ώστε να πίνετε κάθε μέρα πραγματικά καθαρό νερό στο σπίτι σας, αλλά και στον επαγγελματικό σας χώρο. Οι ψύκτες νερού διακρίνονται σε κάποιες κατηγορίες, από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε αυτή που καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σας και να την προμηθευτείτε για το χώρο σας. Εκτός λοιπόν από τους ψύκτες με μπουκάλες εμφιαλωμένου νερού, μπορείτε να επιλέξετε και αυτούς που είναι δικτύου με φίλτρα. Οι επιδαπέδιοι ψύκτες είναι ακόμα μία επιλογή που έχετε, καθώς δεν πιάνουν πολύ χώρο και είναι πολύ εξυπηρετικοί.

Όποιο είδος ψύκτη και αν επιλέξετε, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η σωστή συντήρησή του και ο καθαρισμός του. Εκτός από το νερό στο οποίο θα εστιάσετε, προκειμένου να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται, απαραίτητος καθίσταται ο τακτικός καθαρισμός του ψύκτη από την εταιρεία παραγωγής του. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το νερό -και πολύ περισσότερο το εμφιαλωμένο νερό το οποίο δεν περιέχει χλώριο- αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, ο οποίος είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν τα στοιχεία αυτά έρθουν σε επαφή με τον αέρα, αυτός γίνεται  ορατός μέσω των φυσαλίδων που εισέρχονται στη φιάλη του νερού. Τότε αναπόφευκτα με την εισαγωγή του αέρα, ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων στο εσωτερικό του ψύκτη, από όλα τα σημεία που θα περάσει το νερό. Αυτά είναι το δοχείο ψύξης, τα σωληνάκια, οι βρύσες, καθώς και ο ταχυβραστήρας. Έτσι λοιπόν, προκειμένου να είστε βέβαιοι ότι το νερό που πίνετε καθημερινά είναι πραγματικά καθαρό και απαλλαγμένο από κάθε είδους βακτήριο, είναι απαραίτητο να λαμβάνει χώρα ο τακτικός καθαρισμός του ψύκτη.  Αυτός θα πρέπει αρχικά να πραγματοποιηθεί πριν από την πρώτη χρήση που θα του κάνετε, προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε επιμόλυνση από την αποθήκευση και τη μεταφορά του, και στη συνέχεια κάθε τέσσερις μήνες. Αυτό θα πρέπει να γίνεται αυστηρά από την εταιρεία που σας έχει προμηθεύσει τον ψύκτη. Παράλληλα, ανά τα τακτά αυτά χρονικά διαστήματα, ο ψύκτης θα πρέπει να ελέγχεται ότι λειτουργεί σωστά, πραγματοποιώντας οποιαδήποτε αλλαγή των μερών του χρειαστεί.

Αποκτώντας, λοιπόν, έναν ψύκτη νερού θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η εταιρεία παραγωγής του είναι υπεύθυνη για τη σωστή λειτουργία του και μετέπειτα τον τακτικό καθαρισμό και απολύμανσή του όταν αυτό απαιτείται. Θα πρέπει επιπλέον, να είστε βέβαιοι ότι η εταιρεία που έχετε επιλέξει πληροί όλα τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας που ορίζονται από την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα, μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ποιότητα του νερού που διαθέτει, στην περίπτωση όπου το νερό τους διατίθεται σε μπουκάλες, καθώς και εάν οι μπουκάλες που χρησιμοποιούνται είναι επαναχρησιμοποιούμενες. Οι τελευταίες δεν εκτίθενται στον ήλιο και δεν αφήνουν καμία ποσότητα νερού να πάει χαμένη κατά τον επαναγεμισμό τους.

Άρθρο από OASIS – Ψύκτες Νερού – Psyktes.gr