Με την οικονομική κρίση πολλοί άνθρωποι άρχισαν να επισκευάζουν το σπίτι και το αυτοκίνητο μόνοι τους. Ψάχνοντας, ρωτώντας, κάνοντας πειράματα και με τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες τους κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Υπάρχουν και έρευνες που λένε ότι έχει μεγαλώσει το διάστημα που κρατάει κάποιος ένα αυτοκίνητο επειδή τα καινούρια φτιάχνονται με πιο εξελιγμένη τεχνολογία και καλύτερα εξαρτήματα αλλά και αρκετοί δεν έχουν αρκετά χρήματα για να προβούν σε μια τέτοια αγορά. Είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι επισκέψεις στο συνεργείο να είναι λιγότερες.

Τα υπέρ και τα κατά είναι αρκετά σε αυτή τη συνθήκη γιατί μένουν βλάβες άφτιαχτες ή ακόμα χειρότερα, μισοφτιαγμένες. Υπάρχουν όμως και αυτές που είναι μικρές και με τα κατάλληλα ανταλλακτικά αυτοκινήτων διορθώνονται. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα θετικά:

Οι τεχνικοί στα περισσότερα καταστήματα με ανταλλακτικά είναι πολύ εξειδικευμένοι και μπορούν να δώσουν πολύτιμες συμβουλές για το τι ακριβώς χρειάζεσαι αλλά και πώς να τα τοποθετήσεις, πχ υαλοκαθαριστήρες, λάμπες και άλλα τέτοια απλά.

Εγγύηση ποιότητας

Πολλά ανταλλακτικά διαθέτουν το πλεονέκτημα της εγγύησης έτσι ώστε αν κάτι δεν λειτουργεί ή χαλάσει, να το καλύπτει η εγγύηση. Αυτός πρέπει και να είναι ο στόχος για όποιον θέλει να γίνει μηχανικός του αυτοκινήτου του, να επιλέγει υλικά υψηλής ποιότητας για να κρατούν περισσότερο. Παντού ισχύει αυτό, σε ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρικά. Τα φτηνά δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα και σύντομα ίσως θέλουν αλλαγή για κάτι καλύτερο. Οπότε γιατί να μην προτιμήσει κανείς να αγοράσει εξαρχής κάτι λίγο πιο ακριβό που θα διαρκέσει περισσότερο;

Πώς γλιτώνεις χρήματα από μια επισκευή του αυτοκινήτου;

Όταν έρχεται η ώρα για αλλαγή ελαστικών, υπάρχουν διάφορες συμφέρουσες προσφορές που μπορεί να συνδυάζονται και με άλλες υπηρεσίες όπως αλλαγή αμορτισέρ. Η πιο συνηθισμένη εποχή για να αλλάξει κανείς είναι το φθινόπωρο πριν ξεκινήσουν οι βροχές, οπότε ίσως οι τιμές να είναι χαμηλότερες την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Καινούρια ή μεταχειρισμένα;

Η διάφορα στην τιμή είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος να έχουν προβάδισμα τα μεταχειρισμένα. Όμως, είναι μεγάλο το ρίσκο γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πόσο χρησιμοποιημένο είναι το ανταλλακτικό, εκτός αν το δει ένας μηχανικός και εκτιμήσει την κατάσταση. Τα ελαφρώς μεταχειρισμένα μπορεί και να κάνουν τη δουλειά τους, όχι όμως τα φθαρμένα που προέρχονται από τρακάρισμα, έστω και μικρό. Αυτά πρέπει να αποφεύγονται τελείως, όσο χαμηλή κι αν είναι η τιμή τους.

Τα τακάκια στα φρένα ή ένα ψυγείο πρέπει να αγοράζονται ολοκαίνουρια και ποτέ μεταχειρισμένα, ενώ ένας καθρέφτης ή ένας προφυλακτήρας μπορούν. Η απάντηση λοιπόν στο δίλημμα εξαρτάται και στο πόσο σύνθετο είναι το ανταλλακτικό και τι μηχανικές απαιτήσεις έχει.

Smart tip: Για τις online παραγγελίες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε το ανταλλακτικό να είναι ακριβώς αυτό που ταιριάζει, ακόμα και η χρονολογία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, κάνει διαφορά και μπορεί να έρθει ένα εντελώς λάθος. Για τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής.