Η διουρηθρική προστατεκτομή ( Turis προστατεκτομή , είναι μία από τις εξαιρετικά δημοφιλείς επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας προστάτη.

Ο διογκωμένος προστάτης είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άντρες και τις περισσότερες φορές καταφεύγουν στο χειρουργείο. Οι παλιότερες μέθοδοι είχαν ως σημείο τους την αφαίρεση του ή τμήματος του αφήνοντας αρκετές επιπλοκές στον ασθενή, αλλάζοντας του πολλές φορές όλη του τη ζωή.

Τι είναι η διουρηθρική προστατεκτομή

Οι περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη που φτάνουν σε όγκο τα 120-130 κυβικά εκατοστά, σήμερα αντιμετωπίζονται με μία διαφορετική προσέγγιση, την διουρηθρική προστατεκτομή, γνωστή ως μέθοδος Turis.

Πρόκειται για μία τεχνική που επιτρέπει ο γιατρός να αποκτήσει πρόσβαση στον προστάτη μέσω της ουρήθρα του ασθενούς του, ώστε να μειώσει σταδιακά σε μία μόνο επέμβαση το μέγεθος του προστάτη, χωρίς μελλοντικές επιπλοκές για το άτομο.

Πως γίνεται;

Ο κατά τη μέθοδο Turis, ο γιατρός κάνοντας γενική ή ραχιαία αναισθησία, εισάγει μέσω της ουρήθρας μία μικροκάμερα ώστε να έχει αναλυτική εικόνα από τον προστάτη. Μόλις εντοπίσει τα σημεία στα οποία θα προβεί σε επέμβαση, ο γιατρός εισάγει ένα ειδικό εργαλείο που εφαρμόζει πάνω στην κάμερα και σταδιακά αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος του διογκωμένου προστατικού αδένα.

Η αφαίρεση γίνεται γρήγορα και εύκολα, χάρη στη θερμότητα. Στο τέλος της επέμβασης γίνεται αιμόσταση ώστε να μην υπάρχει αιμορραγία, ενώ η ολοκλήρωση γίνεται με την τοποθέτηση καθετήρα για την πλύση του σημείου με φυσιολογικό ορό.

Πλεονεκτήματα

Πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδο καθώς προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα στον ασθενή, όπως:

  • Απουσία τομών και αντιαισθητικών σημαδιών
  • Μηδενική ανάγκη μετάγγισης, ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Δεν χρειάζεται η νυχτερινή αποκλειστική παρακολούθηση του ασθενούς
  • Η διάρκεια νοσηλείας είναι μόνο μία ημέρα
  • Η αφαίρεση του καθετήρα γίνεται την ημέρα της εξόδου ή την επομένη
  • Πλήρης απουσία ακράτειας και στυτικής δυσλειτουργίας
  • Ταχύτατη ανάρρωση

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για την διουρηθρική προστατεκτομή, τότε μπορείς να έρθεις σε επαφή με τον εξειδικευμένο ουρολόγο - Ανδρολόγο Μπελημπασάκη Ιωάννη. Η μεγάλη εμπειρία του κ. Μπελημπασάκη και η κατάρτιση του στις τελευταίες και πιο σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους, εγγυάται τη λύση στο πρόβλημα υγείας σου.