SHARE:
Δημοσιεύτηκε: 18 Αυγούστου, 2019 08:52
Ροή Ειδήσεων
26 Απριλίου, 2025 09:12
25 Απριλίου, 2025 14:48
25 Απριλίου, 2025 14:15
25 Απριλίου, 2025 13:26
25 Απριλίου, 2025 09:45
24 Απριλίου, 2025 16:48
Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης από το κοινό, από τις 10.00 έως 20.00, σε 28 φάρους σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 4 σε νησιά των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες θα είναι επισκέψιμοι οι φάροι: Αγ. Νικολάου – Κέα, Ακρωτηρίου – Θήρα, Κόρακας – Πάρου και Σπαθί–Σερίφου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.
Όπως σημειώνεται από την Υπηρεσία Φάρων, ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου αποτελούν οι πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί. Σήμερα μετά από προσπάθειες πολλών ετών, είναι καταγεγραμμένοι 144 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί, από τους οποίους οι 58 είναι επανδρωμένοι, ή επιτηρούμενοι από φαροφύλακες και η συντήρηση τους εκτελείται με μέριμνα και συντονισμό της Υπηρεσίας Φάρων.
Την οκταετία 2008 – 2015 αποκαταστάθηκαν συνολικά 21 πέτρινοι φάροι. Δώδεκα (12) πέτρινοι φάροι αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση, επίβλεψη αλλά και εργασία από προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων. Μεταξύ αυτών είναι και 3 φάροι στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στις θέσεις:
Σπαθί Σερίφου (2013), Κόρακας Πάρου (2012) και Αγ. Νικόλαος Κέας (2009).
Επίσης 4 ακόμη φάροι αποκαταστάθηκαν με δημόσια χρηματοδότηση, μέσω τοπικών φορέων Δήμων και Νομαρχιών, ένας εκ των οποίων είναι ο φάρος στο Φανάρι Ίου (2006-2007).
Στην ίδια κατηγορία, για ένταξη στις εργασίες αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν προταθεί κατά σειρά προτεραιότητας και «ωριμότητας» των αντιστοίχων μελετών των έργων τους, 15 πέτρινοι φάροι, εκ των οποίων 5 βρίσκονται στις Κυκλάδες και είναι: Αγ. Ηλίας Αμοργού, Γαύριο Άνδρου, Πάνορμος Τήνου, Αρμενιστής Μυκόνου και Τάμελος Κέας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι 5 φάροι των Κυκλάδων έχουν χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέα Ιστορικά Νεότερα Μνημεία» και μεταξύ αυτών είναι στις Κυκλάδες οι φάροι: Αρμενιστής Μυκόνου, Αγ. Νικόλαος Κέας, Τάμελος Κέας, Αγ. Ηλίας Αμοργού και Πάνορμος Τήνου.
Η πορεία προς τον Φάρο Σπαθί Σερίφου
Από το χωριό Ράμος, παίρνετε πάλι τον ασφαλτόδρομο προς τα δυτικά και στρίβετε αριστερά στο χωματόδρομο που οδηγεί προς τον σκουπιδότοπο. Προσπερνάτε τη διασταύρωση με το χωματόδρομο που βγάζει προς το Καλό Αμπέλι και συνεχίζετε προς τα νότια. Αγνοείτε τις δύο επόμενες διασταυρώσεις με χωματόδρομους που φεύγουν ο πρώτος δεξιά και ο δεύτερος αριστερά και λίγο πριν μπείτε στην τελική ευθεία για τον σκουπιδότοπο, στρίβετε αριστερά σε δευτερεύοντα χωματόδρομο που σε λίγο γίνεται δύσβατος και οδηγεί στο φάρο Σπαθί. Πίσω από το φάρο, ξεκινάει ένα κλιμακωτό μονοπάτι, πάνω σε φαρδιές πλάκες, που κατεβαίνει φιδογυριστό ως τη θάλασσα. Στην ακτή υπάρχουν φαρδιές πλάκες από όπου μπορείτε να Βουτήξετε στη θάλασσα, και οι οποίες σχηματίζουν σε αρκετά σημεία μικρές μπανιέρες πάνω στα κοφτά βράχια, σμιλεμένες από τα κύματα, προφυλαγμένες από τη μανία της θάλασσας. Από το φάρο, υπάρχει μονοπάτι που Βγάζει στο χωματόδρομο πάνω από την παραλία Σταματά με τα ιχθυοτροφεία, και λίγο πιο κάτω συνδέεται με το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Αλευράκια, αλλά δεν προτείνεται, καθότι είναι ιδιαίτερα δύσβατο και δεν διακρίνεται.
Το 2013 προγραμματίζεται περαιτέρω βελτίωση του δρόμου ο οποίος οδηγεί στον φάρο ώστε να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί ως πόλος έλξης το σημείο αυτό. Επίσης έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες αποκατάσταση του κτηρίου από το Πολεμικό Ναυτικό και τις Τοπικές αρχές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του
MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News
Ροή Ειδήσεων
26 Απριλίου, 2025 09:12
25 Απριλίου, 2025 14:48
25 Απριλίου, 2025 14:15
25 Απριλίου, 2025 13:26
25 Απριλίου, 2025 09:45
24 Απριλίου, 2025 16:48
Διαβάστε περισσότερα
16 Απριλίου, 2025 18:13
14 Απριλίου, 2025 17:57