Δημοσιεύτηκε: 20 Ιουλίου, 2019 10:19

Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα θεσμός για τα ελληνικά νησιά και τους φοιτητές ιατρικής, που μετρά περισσότερα από 20 έτη υλοποίησης, διοργανώνεται για ακόμη μία χρονιά από την Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος.

Το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση», ήδη από το 1997, πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και Αγροτικά Ιατρεία) και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας.

Με το πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε Μονάδες Υγείας τουριστικών προορισμών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι συμμετέχοντες είναι φοιτητές Ιατρικής-μέλη της ΕΕΦΙΕ από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, ενώ είναι απαραίτητο να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 4ο έτος των σπουδών τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη κλινική εμπειρία των συμμετεχόντων.

Φέτος, οι φοιτητές θα επισκεφτούν μονάδες υγείας σε πάνω από 40 νησιά, μεταξύ των οποίων και η Σύρος, η Τήνος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Σέριφος και η Μήλος.

serifos foithtes iatreio

Ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών

Βασικός στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στους Ιατρούς και το προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Η ενίσχυση του έργου τους είναι σημαντική, λόγω όχι μόνο της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και της επίκαιρης πραγματικότητας των προσφυγικών κυμάτων, η οποία πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για ιατρική περίθαλψη.

Συμπληρωματικά, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες. Οι φοιτητές έχουν έτσι τη δυνατότητα να δουν και να αντιμετωπίσουν συνήθη επείγοντα περιστατικά των τουριστικών περιοχών και να γνωρίσουν τις συνθήκες παροχής υγείας σε δομές εκτός των Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπου ασκούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.

Για τη φετινή χρονιά, οι προορισμοί των φοιτητών αναμένεται να είναι περισσότεροι από 40, ενώ καθένας από αυτούς θα προσφέρει εθελοντική ιατρική βοήθεια για 10 ημέρες.

Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην προετοιμασία των φοιτητών για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο), στην προώθηση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής, στην ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών, στη δημιουργική συνάντηση νέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και στην ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας.

Παράλληλα η ΕΕΦΙΕ ευχαριστεί και τους χορηγούς της συγκεκριμένης δράσης, “οι οποίοι, ακόμη και στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, ενισχύουν την πρωτοβουλία νέων ανθρώπων με σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας”, τονίζεται.

“Ιατρική Απόβαση 2019, λοιπόν. Μία κίνηση από φοιτητές για φοιτητές, με σκοπό την βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και την εκπαίδευση. Ελπίζουμε να σας έχουμε μαζί μας στην προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο”, σημειώνει κλείνοντας η ΕΕΦΙΕ.

Πολυετής πορεία και εξωστρέφεια

Σημειώνεται, ότι η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ) ιδρύθηκε το 1993 και σήμερα συνίσταται σε 7 Παραρτήματα, σε κάθε Ιατρικό Τμήμα Ελληνικού Πανεπιστημίου και στελεχώνεται με πάνω από 3.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Στόχος της αποτελεί η επιστημονική ενεργοποίηση των φοιτητών Ιατρικής και η εθελοντική προσφορά ιατρικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού έργου. Κορυφαία διοργάνωση της εταιρείας αποτελεί το Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ), το οποίο σε ετήσια βάση φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές επιστημών υγείας, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν και να προωθηθούν στο επιστημονικό και ερευνητικό στερέωμα, και κάθε χρόνο διοργανώνεται και φιλοξενείται σε διαφορετικό Παράρτημα.

Στην πολυετή πορεία της και με την εξωστρέφεια που την διακρίνει, έχει αναπτύξει σταθερές συνεργασίες με ομίλους και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά και με τη στήριξη των χορηγών της έχει καταφέρει και συνεχίζει πληθώρα δράσεων πανελλήνιας εμβέλειας, όπως το ΕΣΦΙΕ (αναφέρθηκε), η Ιατρική Απόβαση (Ενίσχυση Κέντρων Υγείας – ΚΥ απομακρυσμένων νησιών και περιοχών), το ΕΚΥΒΕ (Ενίσχυση ΚΥ Βορείου Ελλάδος), το ABCS3 (Applied Clinical Seminar with Scenarios for Students – Θεσσαλονίκη), το Κλινικό Σεμινάριο Εσωτερικής Παθολογίας (Πάτρα) και το ECS (Emergency Cases School – Αλεξανδρούπολη). Αυτές οι δράσεις την έχουν καταξιώσει στη συνείδηση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ακόμα, ανά Παράρτημα διοργανώνονται πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια (συρραφή τραύματος, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, νευροεγχειρητική, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, εκμάθηση ECG, εκμάθηση υπερήχων κλπ), δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας (εθελοντικές αιμοδοσίες, bazaar στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης), ημερίδες που αφορούν ιατρικά αλλά και ευαίσθητα ιατροκοινωνικά θέματα (εξαρτησιογόνες ουσίες, δωρεά μυελού των οστών, σεξουαλική υγεία, ιατρικά taboo, βιοϊατρική, ειδικότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και επιλογές μετά το πτυχίο κλπ).

Ως εκ τούτου, η ΕΕΦΙΕ αναμένει συναντήσεις στα κατά τόπους γραφεία της, με συμφοιτητές με όρεξη, ιδέες, ανησυχίες, δημιουργικότητα και πολύ φαντασία, καθώς και άλλους επαγγελματίες – συνεργάτες, με σκοπό τη συνεργασία.

Πηγή: koinignomi.gr

By Published On: 20 Ιουλίου, 2019 10:19Categories: Μήλος Ειδήσεις

Σχετικά άρθρα:

Διαβάστε περισσότερα