SHARE:
Δημοσιεύτηκε: 9 Μαρτίου, 2020 19:29
Ροή Ειδήσεων
19 Μαρτίου, 2025 20:09
19 Μαρτίου, 2025 18:09
19 Μαρτίου, 2025 15:38
19 Μαρτίου, 2025 12:55
19 Μαρτίου, 2025 12:02
19 Μαρτίου, 2025 10:28
Το Φεστιβάλ γεύσεων στο 360° Cocktail Bar Restaurant στην Αθήνα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου με την Σέριφο να κλείνει τον κύκλο των 17 εστιατορίων από διαφορετικά ελληνικά νησιά, που μαγείρεψαν τοπικά πιάτα με τοπικά προϊόντα σε θεματικές βραδιές, σε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό φεστιβάλ που ξεκίνησε από τις 17 Ιανουαρίου.
Την Παρασκευή 6 Μαρτίου ήρθε η σειρά της Μήλου. Πρεσβευτές του νησιού ο Βασίλης Παπικινός και ο «Αλευρόμυλος» του. Τα «Μηλέικα Νέα» βρέθηκαν στο 360° Cocktail Bar Restaurant και σταθερά στο πλευρό των μεγάλων ραντεβού της Μήλου!
Συναντηθήκαμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με τον σεφ Βασίλη Παπικινό και μας μίλησε για την ιδέα του φεστιβάλ. «Η κίνηση των παιδιών ήταν εξαιρετική και οι οικολογικές ευαισθησίες βρίσκονται μέσα μου από παιδί. Προσωπικά αποδέχτηκα την πρόσκληση από την αρχή χωρίς όρους και στη συνέχεια πρότεινα κάποιους ανθρώπους, τους οποίους και γνωρίζω από τις Κυκλάδες και είναι μέλη της Aegean Cusine, όπου υπάρχει η στήριξη και η αλληλοβοήθεια».
Η κουβέντα μας προχώρησε στα πιάτα που έφερε στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Προσπαθώ να κρατήσω το παραδοσιακό ύφος, όχι μόνο στις πρώτες ύλες, αλλά κυρίως στον τρόπο μαγειρέματος. Δεν θέλω να πειράξω καθόλου αυτό που περιμένει να φάει κάποιος, όταν έρθει στη Μήλο. Ακόμα και η γεύση να είναι η ίδια, χωρίς την παραμικρή δημιουργική πινελιά».
Συνεχίσαμε με την κλασική ερώτηση: αν πηγαίνοντας στο εστιατόριο δεν ανοίξουμε κατάλογο, ποιο είναι αυτό που θα μας έφερνε. «Η εποχικότητα παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Τα λαχανικά και τα όσπρια είναι η βάση της κυκλαδίτικης κουζίνας, όπως τα κρέατα των νησιών, το κατσίκι και το αρνί. Εξέχουσα θέση στη γαστρονομία των Κυκλάδων, αλλά και της Μήλου είναι τα τυροκομικά και μάλιστα έχουμε τρία πιστοποιημένα τυροκομεία. Σχετικά με τα ψάρια και τα θαλασσινά, αν ξεκινήσουμε μια ιστορική αναδρομή, πιο παλιά υπήρχε πρόβλημα με την διατήρηση των θαλασσινών, γι’αυτό το λόγο όλα τρώγονταν μετά το ψάρεμα. Σκέψου ότι δεν υπήρχε καν πάγος και χρησιμοποιούνταν τεχνικές ιδιαίτερες και καθαρά ντόπιες. Η κουζίνα με τα θαλασσινά έχουν έναν κάπως ξενόφερτο χαρακτήρα».
«Αυτά τα παιδιά απόψε υλοποίησαν το μενού της Μήλου, του έδωσαν σώμα και οντότητα… Πραγματικά η κουζίνα στο 360° δούλεψε σαν Ελβετικό ρολόι, απίστευτος επαγγελματισμός, ευχάριστο περιβάλλον, ζηλευτή ατμόσφαιρα… Πραγματικά στα 25 χρόνια επαγγελματικής μου πορείας ζήλεψα το δέσιμο και την άψογη συνεργασία μιας ομάδας, ένιωσα μέρος της και θέλω δημόσια να τους ευχαριστήσω για αυτό.»
Τα πιάτα – Παρουσίαση…
Ντιπ ξινομυζήθρας, γιαουρτιού με σκόρδο, μάραθο και «πλακοπιτάκια» Μηλέικα και ποικιλία με πιταράκια Μήλου με γέμιση φρέσκιας μανούρας, αρωματισμένα με δυόσμο, Φλαουνάκια Μηλέικα με άγρια χόρτα, σπανάκι, σταφίδες και Λουκουμάδες κολοκυθιού
Παξιμαδοσαλάτα με μπουκίτσες, παξιμαδάκια σιταριού, κριθαριού, χαρουπιού με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κολοκύθι, πιπεριά, κρεμμύδι, σέλινο, κάπαρη, ελιές απύρηνες με φρεσκοκομμένη μανούρα Μηλέικη και φρέσκια ρίγανη
Κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο μαριναρισμένο με Μηλέικο ντοματοπελτέ, μοσχοκάρυδο και φρέσκο θυμάρι
Φλογέρες με γλυκό κουφέτο κανέλα και σιρόπι από αρμπαρόριζα. Η Ανεζίνα Βαμβούνη από το «Γλυκοφίλεμα» γέμισε τα χαρτάκια με τις Φλογέρες Γλυκού Κουφέτου για την παρουσία της Μήλου στην εκδήλωση.
Ο Αλέξανδρος και ο Χρήστος Αποστολόπουλος, ιδιοκτήτες του 360°Cocktail Bar–Restaurant στο Μοναστηράκι, ενθουσιασμένοι από την αποδοχή της κίνησης αυτής τόνισαν: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα εστιατόρια και τους σεφ που θα συμμετάσχουν σε αυτό το γαστρονομικό φεστιβάλ, την εμπιστοσύνη που μας δείξανε από τη πρώτη στιγμή,τη θετική ενέργεια και τον ενθουσιασμό για το σκοπό και πρέπει εδώ να τονίσουμε η συμμετοχή όλων είναι χωρίς κανένα οικονομικό όφελος!»
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και τα έσοδα θα διατεθούν στην εθελοντική ομάδα δράσης «Aegean Rebreath», η οποία -μεταξύ άλλων- υλοποιεί δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ομάδα «Aegean Rebreath» αποτελείται από δύτες, ωκεανολόγους, ιχθυολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, οικονομολόγους, στελέχη με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι πραγματοποιούν εθελοντικά δράσεις όπως καθαρισμός παραλιών και λιμανιών, δημιουργία σταθμών συλλογής απορριμμάτων, μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και ερευνητικές δραστηριότητες.
«Ευκαιρία να βάλεις κι εσύ το δικό σου λιθαράκι στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις μοναδικές γεύσεις από κορυφαίους chefs που θα χρησιμοποιήσουν πρώτες ύλες από τον τόπο τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην καμπάνια της πρωτοβουλίας «Think Globally, Act Locally» του 360°Cocktail Bar–Restaurant!
Σχετικό άρθρο: Ο «Αλευρόμυλος» από τη Μήλο στο «Think Globally, Act Locally»! (PHOTOS)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του
MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News
Ροή Ειδήσεων
19 Μαρτίου, 2025 20:09
19 Μαρτίου, 2025 18:09
19 Μαρτίου, 2025 15:38
19 Μαρτίου, 2025 12:55
19 Μαρτίου, 2025 12:02
19 Μαρτίου, 2025 10:28
Διαβάστε περισσότερα
19 Μαρτίου, 2025 10:28