Σχετικά άρθρα:
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου τονίζει την κορυφαία σημασία των υγροτόπων στο φυσικό περιβάλλον και μάλιστα το ιδιαίτερο νησιωτικό περιβάλλον.
Το νησί μας η Μήλος προικοδοτήθηκε από τη φύση με πολλούς και σημαντικούς υγροτόπους. Υπάρχει θεσμική προστασία γι’ αυτούς που δεν έχει οδηγήσει όμως και σε ενέργειες για την διατήρηση και ανάδειξη τους. Η ανάδειξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης.
Στην μελέτη του WWF Ελλάς τον Δεκέμβριο του 2014, μετά από πρόσκληση του Δήμου Μήλου, με τίτλο «Η κατάσταση των υγροτόπων της Μήλου και προτάσεις για την οικολογική αποκατάσταση και ανάδειξη του υγροτόπου «Αλμυρό λιμνίο Αδάμα νήσου Μήλου», την οποία και συμβουλευόμαστε αναφέρονται ως προτάσεις για την στοιχειώδη ανάδειξη των υγροτόπων της Μήλου (περιληπτικά):
-Η ομοιόμορφη σήμανση τους με ενημερωτικές πινακίδες με χάρτες και περιγραφή των βασικών τους στοιχείων
-Η παραγωγή υλικού και η δημοσιοποίησή του στην ιστοσελίδα προβολής της Μήλου.
-Η έκδοση πολυσέλιδου φυλλαδίου σε Ελληνικά και Αγγλικά.
Αναφερόμαστε ιδιαίτερα σ τον υγρότοπο ανάμεσα στα Φραγκομνήματα και το ακρωτήριο Μπομπάρδα για την οικολογική αποκατάσταση και ανάδειξη του οποίου συντάχθηκε η μελέτη του WWF Ελλάς που προαναφέραμε. Η αναφορά μας αυτή έχει ως λόγο της την ιδιαίτερη επιβάρυνση του από ανθρώπινες παρεμβάσεις αλλά και τον έντονο διάλογο που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα γύρω από αυτόν.
Αξίζει να τονιστούν τα παρακάτω:
Στον υγρότοπο αυτό δημιουργήθηκε από πολλά χρόνια, με τη βοήθεια του χωματόδρομου που διανοίχθηκε τότε ένας αυθαίρετος χώρος απόθεσης απορριμμάτων που οδήγησε, όπως αναφέρει το WWF Ελλάς στην καταστροφή έκτασης του υγροτόπου περίπου τριών στρεμμάτων.
Προστατεύεται αυστηρά με Προεδρικό Διάταγμα του 2012
Βρίσκεται μέσα στα όρια της Α’ Ζώνης Απόλυτης Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου «Νύχια». Απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το WWF Ελλάς στην μελέτη του προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και τεχνικές εργασίες για την αποκατάσταση του υγροτόπου. Δεν είμαστε βέβαια εμείς οι αρμόδιοι να τα αναλύσουμε, ούτε ο χώρος μιας ανακοίνωσης το επιτρέπει.
Δεν είμαστε επίσης εμείς οι πιο αρμόδιοι για να κρίνουμε το αποτέλεσμα του καθαρισμού που έκανε ο Δήμος Μήλου με την Δημοτική Κοινότητα Αδάμαντα στον συγκεκριμένο χώρο. Ούτε βέβαια θα κάνουμε τους δικαστές των προθέσεων γι’ αυτή την ενέργεια.
Τονίζουμε όμως πως ο κύριος καθ’ ύλη αρμόδιος για τον τρόπο παρέμβασης στον συγκεκριμένο χώρο ήταν και είναι ο συντάκτης της σχετικής μελέτης, το WWF Ελλάς. Δεν κλήθηκε δυστυχώς να έρθει στη Μήλο για την εφαρμογή της μελέτης, ούτε και εκ’ των υστέρων για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της παρέμβασης του Δήμου. Γίνεται τώρα αυτή η πρόσκληση με καθυστέρηση (μολονότι εδώ και μήνες είχε ψηφιστεί από τα αρμόδια όργανα του Δήμου) μετά την εκδήλωση πρωτοβουλίας του προέδρου μας και μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου, για την επικοινωνία με το WWF Ελλάς.
Επίσης αναφέρουμε πως η παρέμβαση αυτή του Δήμου έγινε χωρίς να έχει δοθεί τότε ακόμα η απαραίτητη άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σε μια χώρα που η προστασία και ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος ήταν και είναι περισσότερο σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης προβληματική, οφείλουμε όλοι μας πολίτες και φορείς να διακρινόμαστε από την μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα στις ενέργειες μας γι’ αυτό. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.