SHARE:

Δημοσιεύτηκε: 17 Απριλίου, 2025 11:00

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Δημάρχου, που αφορά τη συμβολή των πολιτών της Μήλου στην δρομολόγηση από τη «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες» της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου, ο Κώστας Κοσμόπουλος καταθέτει τις παρακάτω σκέψεις και προτάσεις του προς αυτόν και το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου:

1.Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας στη Μήλο ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και “λεπτή” υπόθεση γιατί εμπλέκονται μια σειρά από αλληλοσυγκρουόμενους παράγοντες όπως

1a.Είναι αδιανόητο, σήμερα, να αρνούμαστε να συζητήσουμε καν για μια από τις πιό σημαντικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, στηνπροσπάθεια της  ανθρωπότητας να αναχαιτίσει την επελαύνουσα κλιματική κρίση.

1b.Η άρνησή μας αυτή, βασίζεται στην εξαιρετικά τραυματική εμπειρία μας τα χρόνια του ’80, λόγω της βίαιης και ανάλγητης επέμβασης της τότε ΔΕΗ, που εξέθεσε τον τόπο μας σε μεγάλους κινδύνους.

1c.Η άρνηση, με τα χρόνια μετατράπηκε σε ταμπού, το οποίο μάλιστα υιοθέτησαν πολύ συχνά οι δημοτικές παρατάξεις γιατί παρουσιαζόταν ως “πατριωτική περηφάνια”, γιατί αναντίρρητα πρόσφερε πολιτικά οφέλη και τέλος γιατί ήταν μια πολύ δυνατή και ξεκάθαρη θέση, αφού ουδείς αμφισβητούσε και ουδείς δεν είχε λόγο να αναλύσει: Φάνταζε αυταπόδεικτη. Τώρα αυτό θα πρέπει να αλλάξει, αλλά… ποιός θα βάλει τα χέρια του στη φωτιά; Τίποτα δεν είναι παρόλα αυτά αδύνατο…

1d.Το γεωθερμικό πεδίο της Μήλου φαίνεται ότι από τη ίδια του τη φύση είναι πράγματι ένα “δύσκολο” για εκμετάλλευση πεδίο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να παραγνωριστούν. Πρέπει μάλιστα να έχουμε κατά νου ότι ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι μια τέτοια απόπειρα δεν θα αποδώσει θετικό ισοζύγιο αποτελεσμάτων και η ενδεχόμενη (ορθολογική) απόρριψή του πρέπει να παραμείνει στο “τραπέζι”.

1e.Μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα μεγάλης ισχύος και χαμηλού κόστους είναι πάντα μια πρόκληση για εγκατάσταση κοντά της, ενεργειοβόρων δραστηριοτήτων που δημιουργούν με τη σειρά τους άλλα, δυσκολότατα προβλήματα.

1f.Αν δει κανείς τα πολλά και “βαριά” ονόματα που θα συμμετάσχουν στην “ενημέρωση” εύκολα καταλαβαίνει ότι το πράγμα είναι αποφασισμένο και για εκείνους ΕΠΕΙΓΕΙ! Όμως στη Μήλο έχουμε αναρίθμητες φορές βρεθεί με τη θηλειά στον λαιμό. Ας σταθούμε ψυχροί και αδιάφοροι, το “επείγον” είναι δικό τους πρόβλημα, δεν πρέπει να γίνει δικό μας, μια και ξέρουμε ότι πάντα προβάλλονταν για να υφαρπαγεί μια συναίνεση που πίσω της κρύβονταν οι πιο σκοτεινές προθέσεις.

2.Θεωρώ δεδομένο ότι η συνάντηση θα αποτελέσει αφορμή για αφετηρία μιας ουσιαστικής και εξαντλητικής συζήτησης παράλληλα με απόκτηση πρωτογενούς γνώσης στους κόλπους της μηλέικης κοινωνίας, με οργανωτή και συντονιστή τον Δήμο και επικεφαλής τον Δήμαρχο. Αυτή τη γνώση θα πρέπει, κατά την άποψή μου να την αποκτήσουμε όχι από τη ΔΕΗ αλλά από άλλες πηγές.

3.Μπορούμε να αφήσουμε τη συνάντηση να κυλήσει με όλη της την αναμενόμενη ένταση και αγωνία από την πλευρά μας και όλη την επίσης αναμενόμενη από τους παρουσιαστές προσπάθεια κατευνασμού, δημιουργίας αισθήματος εμπιστοσύνης και αντιστροφής του αρχικού κλίματος. Εξάλλου, είναι βέβαιο ότι η επικείμενη συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεσμικών υποχρεώσεων της εταιρείας για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και όχι σε κάποια πραγματικό ενδιαφέρον για την υγεία και την ευημερία μας. Τόσο των κατοίκων όσο και του περιβάλλοντος.

4.Απέναντι στις θεσμικές τους υποχρεώσεις, ως ευρωπαίοι πολίτες, μπορούμε και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα θεσμικά μας δικαιώματα στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για δράσεις μεγάλης κλίμακας που αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και τις συνθήκες ζωής μας (Σύμβαση του Aarhus 2001 κ.α.). Σε αυτό ακριβώς το σημείο, αφού έχουμε ακούσει και πει όσα ήταν να ειπωθούν και να ακουστούν, νομίζω ότι πρέπει να τους πληροφορήσουμε από την πλευρά μας ότι χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποκτήσουμε πρωτογενή γνώση για όσα ζητά η εταιρεία (πχ 2-3 μήνες) και να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Κατόπιν αυτού, να καλέσουμε μια επιστημονική ομάδα ειδικευμένη στο θέμα (ίσως η ΕΛΛΕΤ βοηθήσει υποδεικνύοντας πρόσωπα) και φυσικά τον Μιχάλη Φυτίκα, με οποιαδήποτε ιδιότητα θελήσει (και μπορεί) και για όσο κρίνει (και μπορεί).

5.Επανερχόμενοι σε επαφή με τη ΔΕΗ (και εφόσον έχουμε καταλήξει σε κάποια υπό όρους συναίνεση) προτείνω να προχωρήσουμε στη σύναψη διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στον Δήμο Μήλου και την Εταιρία, στην οποία

5a.Θα περιγράφονται και θα ορίζονται τα πάντα όσα αφορούν την εκμετάλλευση, τους όρους και περιορισμούς, τους περιοδικούς ελέγχους, τις ενημερώσεις της τοπικής κοινωνίας, την παροχή ευχέρειας στον Δήμο να αξιοποιήσει την χαμηλή ενθαλπία κλπ καθώς και τον χρονικό ορίζοντα ισχύος της, μέχρι την επικαιροποίησή της -αν χρειαστεί (πχ20 χρόνια).

5b.Θα συμφωνηθεί η ένταξη της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου και της ίδιας της διμερούς συμφωνίας! Στο ΣΧΟΑΑΠ (ή όπως τελικά ονομαστεί) λόγο της βαρύτητας αυτής της δραστηριότητας. Η ένταξή της πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ίδια σχολαστικότητα των υπόλοιπων χρήσεων γης όπως η δόμηση, η εξόρυξη, ο τουρισμός και το Natura 2000.

5c.Και τέλος, ότι η έναρξη οποιωνδήποτε δράσεων, ερευνών, εκμετάλλευσης κλπ. θα είναι δυνατή μόνο κατόπιν έναρξης ισχύος του ΣΧΟΑΑΠ με όλους τους εφαρμοστικούς και άλλους νόμους διατάξεις Προεδρικά Διατάγματα κλπ. που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε κυριολεκτικά στα δόντια των πιο αδηφάγων “θηρίων”, σε έναν κόσμο που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων.

Ίσως μάλιστα στο τέλος του, αποδειχθεί και γοητευτικό!!!

(Δεν αγωνιζόμαστε μόνο αν έχουμε στο χέρι τη νίκη αλλά γιατί υπερασπιζόμαστε το σωστό, το δίκαιο, το καλό)

Μήλος 17-04-225

Με τιμή

Κώστας Κοσμόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του
MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε περισσότερα