SHARE:

Δημοσιεύτηκε: 2 Φεβρουαρίου, 2016 15:54

krouazieroloio-klimaΣτους κορυφαίους προορισμούς της χώρας που χτυπά έντονα ο παλμός της κρουαζιέρας παραμένουν η Μύκονος και η Σαντορίνη, καταλαμβάνοντας – μετά τον Πειραιά – την τρίτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, στη συνολική λίστα αφίξεων, όπως επιβεβαιώνουν τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος για το περασμένο έτος. Αίσθηση προκαλεί η άνοδος της Μήλου, που αύξησε τον αριθμό των προσεγγίσεων για το 2015, με τα 28 κρουαζιερόπλοια να μεταφέρουν 15.394 επισκέπτες και βρίσκεται πλέον στην 20άδα πολύ πάνω από τη Νάξο και την Πάρο που καταλαμβάνουν την 31η και 32η θέση!

Διαγράφοντας καλύτερη πορεία συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια μάλιστα, τα δύο Κυκλαδονήσια στοχεύουν στην παραμονή τους στον “χάρτη” της κρουαζιέρας, αφού τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και σε επίπεδο επισκεψιμότητας.

Βάση των επίσημων στοιχείων δε, τα οποία επισφραγίζουν την “ηχηρή” ζήτηση για το νησί της Σαντορίνης, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων φορέων και μερών με τον τουρισμό στο νησί, εκπρόσωποι των οποίων υπογράμμισαν την ανάγκη ύπαρξης συστήματος διαχείρισης των αφίξεων.

Αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής, πως, στα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος με μεγάλη διαφορά από τα τρία πρώτα λιμάνια καθίσταται σαφές πως ακολουθούν πέντε ακόμη Κυκλαδονήσια, ανάμεσα στα οποία και η Σύρος, η οποία για το 2015 κατέγραψε εμφανώς μικρότερο αριθμό αφίξεων κρουαζιεροπλοίων συγκριτικά με άλλους προορισμούς, διατηρώντας σταθερό τον αριθμό των προσεγγίσεών της με το 2014.

Κρίνεται απαραίτητο να διευκρινισθεί πως, “η ΕΛΙΜΕ συγκέντρωσε τα στοιχεία αφίξεων πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας από τα μέλη της (Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε) και Μέλη – Παρατηρητές (Λιμενικά Ταμεία)” και πως, σε περίπτωση απουσίας μέλους ή μέλους – παρατηρητή, “τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία”.

Σε αριθμούς οι προσεγγίσεις των μεγάλων νικητών

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης και καταγραφής όλων των στοιχείων, διαπιστώθηκε πως, κατά το 2015 η Σαντορίνη υποδέχθηκε 636 κρουαζιερόπλοια στο νησί, από τα οποία αποβιβάστηκαν 791.927 επισκέπτες. Πρόκειται για 124 κρουαζιερόπλοια περισσότερα από το 2014, οπότε και προσέγγισαν τη Σαντορίνη 512 πλοία μεταφέροντας τουρισμό κρουαζιέρας. Σε σχέση μάλιστα και με το 2013, καθώς παρουσιάζονται προς σύγκριση τα στοιχεία, η Σαντορίνη το 2015 “φιλοξένησε” 54 περισσότερες αφίξεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή σε σταθερά ανοδική πορεία κινήθηκε και ο ρυθμός προσεγγίσεων για τη Μύκονο, η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της πανελλαδικής κατάταξης των λιμένων κρουαζιέρας, καθώς στο νησί των ανέμων προσέγγισαν 600 κρουαζιερόπλοια το 2015, τα οποία συνολικά μετέφεραν 649.914 επιβάτες. Ο πήχης για τη Μύκονο ανέβηκε αρκετά υψηλότερα από το περασμένο έτος, αφού το νησί αύξησε τον αριθμό αφίξεών του σε σχέση με το 2014 κατά 159 προσεγγίσεις. Προς ενημέρωση των αναγνωστών, παρουσιάζει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι, κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Μύκονος από τον θαλάσσιο τουρισμό υποδέχθηκε 610.207 επιβάτες (2014) αλλά και 587.501 επισκέπτες (2013).

krouazieroploio-milosΔεν επαναπαύονται, μεριμνούν και προετοιμάζονται για το “κύμα” επισκεψιμότητας

Παρά τον γενικότερο προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με τη διαδρομή της κρουαζιέρας για το έτος 2016 συνολικά στη χώρα, με δεδομένες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στο χώρο της Μεσογείου, ωστόσο, στα δύο προαναφερθέντα Κυκλαδονήσια καταγράφεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι αλλά και κάθε δημοτική πλευρά τόσο σε Μύκονο, όσο και σε Σαντορίνη, θέλουν και τους δύο προορισμούς να “στοχεύουν” σε ακόμη υψηλότερο αριθμό αφίξεων.

Χαρακτηριστική είναι η λιτή δήλωση του δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κουκά, ο οποίος τονίζει πως, “Με 159 επιπλέον προσεγγίσεις πλοίων και αύξηση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών έκλεισε και επίσημα το 2015 για τη Μύκονο σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία”. Μάλιστα, όπως προσθέτει, “Το νησί μας, σε σταθερά ανοδική πορεία έχει εδραιωθεί ως κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας. Με συστηματική και συλλογική δουλειά φέτος όλα δείχνουν πως θα ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” δηλώνει στο προσωπικό σχόλιο της σελίδας.

Αν και δεν κατέστη εκ νέου δυνατή η επικοινωνία χθες με τον δήμαρχο, Νικόλαο Ζώρζο, ωστόσο σχετικά με την κρουαζιέρα στο νησί της Σαντορίνης, θα πρέπει να αναφερθεί πως, στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο των Φηρών, ο προβληματισμός υπήρξε έντονος σχετικά με το τεράστιο κύμα αφίξεων που υποδέχεται η Θήρα, αλλά και με φόντο τη γενικότερη ανοδική πορεία της κρουαζιέρας στο νησί, καθώς όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, “η μη ελεγχόμενη προσέλευση επιβατών επηρεάζει καταλυτικά, τόσο τη συνολική εικόνα του προορισμού, όσο και τις συνθήκες διαβίωσης κατοίκων κι επισκεπτών”. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώθηκε ότι πρέπει να υλοποιηθούν ενέργειες στην κατεύθυνση ύπαρξης ενός συστήματος διαχείρισης των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων, δεδομένης και της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Στη συζήτηση δεν έλειψε μάλιστα και η αναφορά στις υποδομές της Σαντορίνης, οι οποίες απαιτούν βελτίωση, γεγονός ωστόσο, που δείχνει πως, παρά τις όποιες δυσκολίες σε επίπεδο αφιξοαναχωρήσεων ή προσέγγισης των πλοίων, δεν μειώνει τη ροή των κρουαζιεροπλοίων.

Υποτονικός ρυθμός και στάσιμη πορεία

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι προσεγγίσεις στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, καθώς, ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων είναι περιορισμένος, αποδεικνύοντας πως, αν επιθυμούν την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού – στον εφικτό βαθμό γι αυτά – θα πρέπει να εντείνουν και να οργανώσουν τις προσπάθειές τους.

Στη 19η θέση της λίστας της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας βρίσκεται η Σύρος με 53 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων το 2015, αριθμός ίδιος με το 2014. Μόνη διαφορά αποτελεί πως μειώθηκε κατά το περυσινό έτος, ο αριθμός των επισκεπτών σε 21.986 επιβάτες, ενώ το 2014 αποβιβάστηκαν στο νησί περί τους 24.012 επισκέπτες.

Της Σύρου έπεται η Μήλος που αύξησε τον αριθμό των προσεγγίσεων για το 2015, με τα 28 κρουαζιερόπλοια να μεταφέρουν 15.394 επισκέπτες. Επιπρόσθετα, στην 31η και 32η θέση κατατάσσονται η Νάξος και η Πάρος αντίστοιχα, με το πρώτο νησί να φαίνεται πως υποδέχθηκε 23 κρουαζιερόπλοια και το δεύτερο 25 με πολύ μικρότερο αριθμό τουριστών κάνοντας κυριολεκτικά μία “βουτιά” σε επίπεδο αφίξεων, καθώς το 2014 είχε 65 προσεγγίσεις. Τέλος, η Άνδρος, νησί το οποίο σαφώς δεν επενδύει για την τουριστική ανάπτυξή του στην κρουαζιέρα, στην οποία και αφίχθησαν μόλις 2 κρουαζιερόπλοια.

Πηγή: koinignomi.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του
MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News

By Published On: 2 Φεβρουαρίου, 2016 15:54Categories: Μήλος Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε περισσότερα