Νότιο Αιγαίο

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 27,6 εκατ. ευρώ για έργα επεξεργασίας λυμάτων στα νησιά.

astika-lymata

Με σκοπό την δημιουργία υποδομών που θα δώσουν λύση σε ένα από τα κρίσιμης σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αυτό της διαχείρισης των αστικών λυμάτων, ποσό 27.666.844 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, διατίθεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για την ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, σε οικισμούς από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία του νησιωτικού οικοσυστήματος , στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ανάπτυξη και την ευημερία των νησιών.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης απευθύνει πρόσκληση για την «Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας (πληθυσμός 2.000 – 15.000 ι.π.) που απαιτούνται από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ» στους δυνητικούς δικαιούχους:

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων),

Δήμους Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και

Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος - Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης πόρων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει επί σειρά ετών τα νησιά και συνολικά τη χώρα, η οποία καλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα, λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της παράτασης των προβλημάτων διαχείρισης αστικών λυμάτων. Για την επίσπευση υλοποίησης των απαιτούμενων περιβαλλοντικών έργων η αρμοδιότητα διαχείρισης του παραπάνω Επιχειρησιακού Προγράμματος , εκχωρήθηκε στις Περιφέρειες και ειδικότερα στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης, θα πρέπει να αφορούν έργα για  τη σταδιακή ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων (ΕΕΛ) στους οικισμούς Γ' προτεραιότητας (πληθυσμός 2.000-15.000 ισοδύναμου πληθυσμού), που απαιτούνται από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ.

Ειδικότερα, μέσω της πρόσκλησης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν:

Έργα δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων εφόσον διασφαλίζεται η επεξεργασία και η διάθεση των λυμάτων.

Έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, με πρόβλεψη 20ετίας.

Έργα αύξησης δυναμικότητας υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων.

Δαπάνες βιολογικής απομάκρυνσης αζώτου και φωσφόρου.

Αγορές εδαφικών εκτάσεων που σχετίζονται άμεσα με τα παραπάνω έργα.

Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός αντλιοστασίων.

Εργασίες αρχαιολογίας.

Συνδέσεις με δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας

Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 300.000 ευρώ.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν με συγκριτική αξιολόγηση.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων από τις 01/11/2016 έως τις 31/12/2016.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.pepna.gr.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται   στην κα Αγγελική Παλαιολόγου, τηλ. 22813 60819, e-mail : //Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στην κα Κάντια Πρίντεζη, τηλ. 22813 60826, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.