Νότιο Αιγαίο

Τήλος: Το νησί που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες. (PHOTOS)

tilos-prosfyges«Η φρίκη στα μάτια αυτών των ανθρώπων, ειδικά των παιδιών, είναι μία εικόνα τραγική. Όσο σκληρός, όσο κερδοσκόπος και να είσαι, δε γίνεται να μη λυγίσεις». Αρκεί αυτή η φράση της δημάρχου της Τήλου, Μαρίας Καμμά, για να εξηγήσει κανείς τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο το μικρό νησί των Δωδεκανήσων έχει υποδεχθεί και προσφέρει μια ανοιχτή αγκαλιά σε χιλιάδες πρόσφυγες.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τη δήμαρχο, στην Τήλο των 500 κατοίκων, έχουν φτάσει 5.500 άτομα.

Χωρίς την παραμικρή βοήθεια, είτε κρατική, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτοβουλίες του Δήμου, των κατοίκων και εθελοντών, έγινε εφικτό να φιλοξενηθούν στο νησί πρόσφυγες που βρήκαν στέγη, τροφή και ζεστασιά.

«Μόνοι μας δημιουργήσαμε ουσιαστικά χώρους υποδοχής για τους πρόσφυγες, ένα άτυπο hot spot», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Press 724 η κα. Καμμά.

Το πρώτο σημείο που χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση των προσφύγων ήταν το σχολείο του νησιού, ενώ σε επόμενη φάση χρησιμοποιήθηκε ένα μοναστήρι. Από το καλοκαίρι και μετά η φιλοξενία πραγματοποιείται σε ένα παλιό στρατόπεδο στο οποίο έγιναν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις και εργασίες ώστε να είναι όσο καλύτερες γίνεται οι συνθήκες.

Η μοναδική βοήθεια προς την Τήλο, πέραν βεβαίως των εθελοντών, προήλθε μέσω ενός προγράμματος της ΜΚΟ Solidarity Now, χάρη στο οποίο θα αποκτηθούν κάποια κοντέινερ.

Όπως ανέφερε η δήμαρχος «όλο το νησί βοηθάει τους ανθρώπους που φτάνουν εδώ. Έχουμε περισυλλέξει πρόσφυγες από βράχια, απόκρημνες παραλίες. Είναι συγκινητική η αντίδραση των κατοίκων. Ηλικιωμένοι άνθρωποι αγοράζουν φέρνουν για να προσφέρουν ότι μπορούν. Ακόμα έχουμε συγκεντρωμένα τρόφιμα στις αποθήκες του Δήμου.Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ηλικίας 62 χρονών, σε καθημερινή βάση από το πρωί μέχρι το βράδυ μαγειρεύει για τους πρόσφυγες».

Περισσότερες φώτος εδώ...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.