Κυκλαδίτικα

Τέλος τουριστικής προβολής για όλες τις επιχειρήσεις της Ίου.

ios2017

Με την υπ’ αριθμ. 191/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η επιβολή τέλους τουριστικής προβολής στο Δήμο Ιητών, στις επιχειρήσεις του νησιού.

Σύμφωνα με την εισήγηση «Στη Νήσο Ίο το 95% των κατοίκων του νησιού μας ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις όπως, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, τουριστικά είδη, ένδυση, υπόδηση , σούπερ μάρκετ, ενοικιαζόμενα μηχανάκια και αυτοκίνητα, κάμπινγκ, τουριστικά σκάφη, βενζινάδιακα κπλ. και σε βαθμό 90% περίπου, τα καταστήματα αυτά με το πέρας της τουριστικής περιόδου κλείνουν και ανοίγουν και πάλι το Μάιο. Κάθε λοιπόν πράξη η οποία αποσκοπεί στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος , αποφέρει όφελος σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία επτά χρόνια o δήμος Ιητών έχει επωμιστεί την τουριστική προβολή του νησιού μας σε όλα τα επίπεδα με το σκεπτικό, αφενός μεν ότι δεν υπάρχουν επαγγελματικοί (τουριστικοί) σύλλογοι για να αναλάβουν τέτοιες ενέργειες προβολής του νησιού με στόχο την αύξηση του τουριστικού προϊόντος και αφετέρου λαμβάνοντας σημαντικά υπόψιν το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι η μόνη πηγή εσόδων για όλους τους κατοίκους του νησιού.

Έτσι λοιπόν τα τελευταία επτά χρόνια ο δήμος Ιητών ήταν παρόν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις είτε συμμετέχοντας στο περίπτερο της Περ.Νοτίου Αιγαίου, είτε με δικό του περίπτερο, προχώρησε σε καταχωρήσεις διαφημίσεων σε πολλά περιοδικά, site, blogs, εφημερίδες, φιλοξένησε δημοσιογράφους από διάφορες χώρες, έκανε εκδόσεις χαρτών, φυλλαδίων και άλλων εντύπων προβολής του νησιού κλπ. Τα τελευταία χρόνια ο προβλεπόμενος και απαιτούμενος προϋπολογισμός για την τουριστική προβολή του νησιού μας ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 110.000 ευρώ
ετησίως. 

Το πραγματικό ποσό που διαθέτει ο δήμος είναι:

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 24000
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MANAGEMENT 11000
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΥΠΩΝ 15000
ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΛΠ 10000
ΣΥΝΟΛΟ 60000

Εάν στο απαιτούμενο ποσό των 110.000 ευρώ προστεθούν και οι χορηγίες από τους δημότες, τότε το συνολικό απαιτούμενο ποσό αγγίζει τα 120.000 ευρώ.
Επίσης, αυτό το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν είναι ότι πλέον η προβολή του νησιού μας πρέπει να περάσει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον ηλεκτρονικό χώρο καθώς και στην ηλεκτρονική επικοινωνία με επισκέπτες του νησιού πράγμα που δεν έχει γίνει λόγω έλλειψης πόρων.

Το τέλος τουριστικής προβολής είναι ανταποδοτικό τέλος και θα εισπράττεται για συγκεκριμένο σκοπό δηλαδή:
Η Τουριστική Επιτροπή του δήμου θα ετοιμάσει
α)επαγγελματική τουριστική ιστοσελίδα όπου θα καταχωρηθούν όλες οι επιχειρήσεις του νησιού,
β)εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βρίσκουν εύκολα την οποιαδήποτε επιχείρηση μέσω του τηλεφώνου τους,
γ)εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα με χάρτες του νησιού τόσο για τα μονοπάτια όσο και για τα αξιοθέατα και τις παραλίες του νησιού μας και
δ)θα φροντίζει για την ετήσια συντήρηση των ιστοσελίδων.

Από τις δυο άνω παραγράφους απορρέει ότι το τέλος τουριστικής προβολής που επιβάλλεται σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού μας , ανταποδίδεται με τα οφέλη που προκύπτουν από την ηλεκτρονική διαφήμιση και προβολή τόσο του νησιού μας, γενικά, μέσω διαδικτύου, όσο και ειδικά, με την προβολή της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά καταχωρημένης στην ίδια ιστοσελίδα.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή ο δήμος σύμφωνα με το Ν.3852/2010 έχει το δικαίωμα, επιβάλλουμε τέλος τουριστικής προβολής σε όλες τις επιχειρήσεις Το τέλος θα κυμαίνεται από 20 έως 100 ευρώ για κάθε επιχείρηση. Θα δημιουργηθεί αρχείο επιχειρήσεων.

Το τέλος θα είναι ετήσιο και θα καταβάλλεται κατά τον μήνα Αύγουστο.

Το τέλος μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί μόνο με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

 

Το τέλος θα διατίθεται αποκλειστικά για την τουριστική προβολή του νησιού και για κάθε ενέργεια που υποστηρίζει την τουριστική προβολή και θα κατατίθεται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού με τίτλο ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ».

Τα ποσά

Το τέλος θα κυμαίνεται από 20 έως 100 ευρώ για κάθε επιχείρηση και θα δημιουργηθεί αρχείο επιχειρήσεων. Τα ποσά ανά είδος επιχείρησης και κατηγορία δραστηριότητας, καθορίστηκαν με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως εξής:

Α/Α ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΣΟ
1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ 20,00
2 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΔΥΣΗΣ 30,00
3 ΜΠΑΡ-ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ 40,00
4 ΦΟΥΡΝΟΙ 50,00
5 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 50,00
6 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ (ΕΩΣ 7 ΔΩΜΑΤΙΑ) 30,00
7 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ (ΑΠΟ 8-14 ΔΩΜΑΤΙΑ) 40,00
8 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ (ΑΠΟ 15 ΔΩΜΑΤΙΑ) 50,00
9 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΙΚΡΑ (ΕΩΣ 15 ΔΩΜΑΤΙΑ) 60,00
10 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΑ 80,00
11 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ 60,00
12 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 60,00
13 ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 70,00
14 ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ 50,00
15 ΚΑΜΠΙΝΓΚ 60,00
16 WATER SPORTS 50,00
17 ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 30,00

Το τέλος θα διατίθεται αποκλειστικά για την τουριστική προβολή του νησιού και για κάθε ενέργεια που υποστηρίζει την τουριστική προβολή και θα κατατίθεται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού με τίτλο ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.