Κυκλαδίτικα

Λαθρεπιβίβαση σε πλοίο – Φοιτητικό πάσο, κρύψιμο στην τουαλέτα κι άγιος ο Θεός!

lathrepivates

Στο πλοίο από Αστυπάλαια για Αθήνα πέρυσι το καλοκαίρι, ο διπλανός μου έγινε τσακωτός από το πλήρωμα, που ζήτησε το εισιτήριό του. Είχαμε μόλις σαλπάρει από την Αμοργό, που είναι ο αμέσως επόμενος προορισμός στη διαδρομή για Πειραιά. Ο συνεπιβάτης μου είχε κλείσει εισιτήριο μόνο για την απόσταση Αστυπάλαια-Αμοργό με ένα μικρό αντίτιμο κι έτσι κατάφερε να μπει στο πλοίο και να γλιτώσει τα χρήματα της επιστροφής που θα ήταν αρκετά περισσότερα. Ο έλεγχος τού χάλασε τα σχέδια και τελικά αναγκάστηκε να πληρώσει τη διαφορά. Φέτος, μία άλλη επιβάτης προσπάθησε να περάσει με φοιτητικό πάσο που δεν ήταν δικό της, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι μικροδείχνει. Και τα κατάφερε, χωρίς να γίνει αντιληπτή.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους λαθρεπιβίβασης είναι αυτός. Το να κόψεις φοιτητικό εισιτήριο χωρίς να έχεις δικό σου φοιτητικό πάσο, πληρώνοντας το μισό ναύλο με τη φοιτητική έκπτωση. Όταν σου ζητούν το πάσο, το δείχνεις φευγαλέα βάζοντας το χέρι σου πάνω στην φωτογραφία και πάνω στον πανικό που επικρατεί στην είσοδο του πλοίου, περνάς. Άλλοι έχουν αναφέρει ότι έχουν παραμείνει στην τουαλέτα για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού (ελπίζουμε τουλάχιστον να είχαν μαζί τους κάποια μάσκα), έχοντας μπει στην αρχή ως συνοδοί στο πλοίο, χωρίς να αποχωρήσουν ποτέ πριν σαλπάρει. Κι άλλοι, πιο θαρραλέοι, κάθονται κανονικά στα καθίσματα παρακαλώντας να μη γίνει έλεγχος. Μία επίσης συνήθης τακτική, κυρίως κατά την επιστροφή, είναι να βγάζουν εισιτήριο ανάμεσα στα νησιά και όχι για το τελικό λιμάνι προορισμού, αφού είναι μικρότερα τα ποσά του ναύλου.

Δεδομένων των εξωφρενικών τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δεν αναρωτιέται κανείς γιατί κάποιος μπορεί να ριψοκινδυνεύσει να πιαστεί λαθρεπιβάτης προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του. Κυρίως νέοι στην ηλικία επιβάτες και φοιτητές, μπορεί να σκεφτούν να παρανομήσουν, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι μπορεί να γλιτώσουν τον έλεγχο. Αυτό που αρκετοί ταξιδιώτες υποστηρίζουν είναι ότι όποτε έγιναν τσακωτοί από το πλήρωμα ως λαθρεπιβάτες, δεν είχαν κυρώσεις απ' το Λιμενικό, αλλά οδηγήθηκαν στο λογιστήριο για να πληρώσουν τη διαφορά του εισιτηρίου τους.

Πηγή: https://www.vice.com/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.