Κυκλαδίτικα

«Το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της απεργίας δεν μπορεί να αφήνει τους νησιώτες στο έλεος του Θεού».

apergia-pno

Ανοικτή επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Δημάρχων και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά και τη σημερινή απόφαση της Π.Ν.Ο. για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και τονίζοντας συνάμα την αναγκαιότητα οι νησιώτες να σταματήσουν πλέον να είναι «όμηροι» κάθε φορά που πραγματοποιείται ναυτεργατική κινητοποίηση, σας γνωρίζουμε ότι η συνεχιζόμενη για έβδομη ημέρα απεργία της Π.Ν.Ο., έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους της νησιωτικής μας περιοχής.

Ως τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεννόηση και συνεργασία με επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς των Κυκλάδων διαπιστώσαμε σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων. Η αδυναμία μετακίνησης από και προς την Αθήνα, ο αναγκαστικός περιορισμός στα νησιά, ειδικά σε αυτά που δεν διαθέτουν άλλο μέσο μεταφοράς παρά μόνο το πλοίο, δημιουργεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα τόσο σε επαγγελματίες όσο σε παραγωγούς αλλά πρωτίστως στους νησιώτες που πρέπει να μετακινηθούν για ιατρικούς λόγους.

Στον εκτεταμένο νησιωτικό χώρο που η χώρα μας διαθέτει, το ζήτημα της απρόσκοπτης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, αλλά και το δικαίωμα των νησιωτών να ασκούν ανεμπόδιστα τις συνταγματικές τους ελευθερίες, πρέπει να διασφαλιστούν όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σεβόμαστε απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα τους σε κάθε δίκαιη διεκδίκησή τους, παράλληλα όμως απαιτούμε να γίνονται σεβαστά τα αντίστοιχα αναφαίρετα δικαιώματα του κάθε νησιώτη.

Κύριε Υπουργέ,

apergia-pno

Με την παρούσα επιστολή επιτρέψτε μας να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της απεργίας δεν μπορεί να αφήνει τους νησιώτες – στην κυριολεξία – στο έλεος του Θεού.

Δεν θα επιχειρήσουμε την αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων που σας είναι ήδη γνωστή.

Ζητούμε όμως την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την εξεύρεση λύσης, ώστε τόσο στον παρόντα χρόνο όσο και στο μέλλον οι νησιώτες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας, κάτι που είναι αυτονόητο για ένα κράτος δικαίου το οποίο οφείλει να παρέχει τα εχέγγυα για την ίση μεταχείριση των πολιτών του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.Υφυπουργό Ναυτιλίας και
Νησιωτικής Πολιτικής
κ.Νεκτάριο Σαντορινιό
2.κ.κ. Βουλευτές Κυκλάδων
3.Π.Ν.Ο.
ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Γιώργος Λεονταρίτης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
Γεώργιος Μαραγκός

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
Νικόλαος Φωστιέρης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΑΦΗΣ
Ιάκωβος Ρούσσος

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
Θεοδόσιος Σουσούδης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
Αναστάσιος Φαρούπος

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ
Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΗΤΩΝ
Μιχάλης Πετρόπουλος

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΑΣ
Γιάννης Ευαγγέλου

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ
Κωνσταντίνος Βεντούρης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΙΝΟΥ
Σταμάτιος Γαρδέρης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΗΛΟΥ
Γεράσιμος Δαμουλάκης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Κωνσταντίνος Κουκάς

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΞΟΥ
Εμμανουήλ Μαργαρίτης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ
Μάρκος Κωβαίος

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ
Αντώνιος Αντωνάκης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΚΙΝΟΥ
Βασίλειος Μαράκης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΦΝΟΥ
Ανδρέας Μπαμπούνης

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ
Σίμος Ορφανός

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ
Ελευθέριος Βενιός

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Γιάννης Ρούσσος

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.