Κυκλαδίτικα

ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων: Στο βωμό των μνημονίων θυσιάζεται η εκπαίδευση και στις Κυκλάδες.

epal-milou

Η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στην πολιτική περικοπών του υπουργείου που φέτος οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών τμημάτων στα ΕΠΑΛ των νησιών μας.

Υπήρξε έντονη πίεση προς όλα τα σχολεία να μην λειτουργήσουν οι τομείς εκείνοι για τους οποίους δεν υπήρχε μόνιμο προσωπικό ώστε να γίνουν λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Μάλιστα στην αρχική του απόφαση, το υπουργείο είχε καταργήσει τους περισσότερους τομείς στα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων ακόμα και σε σχολεία όπου υπήρχε μόνιμο προσωπικό με πρόσχημα των αριθμό των μαθητών και χωρίς να λογαριάζει τον παράγοντα της νησιωτικότητας .Το αποτέλεσμα ήταν να απειλείται συνολικά η τεχνική εκπαίδευση στο νομό μας.

Μετά την γενική κατακραυγή αλλά και την πίεση που άσκησαν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών πανελλαδικά , το υπουργείο επανεξέτασε και ενέκρινε κατ’ εξαίρεση έναν περιορισμένο αριθμό ολιγομελών τμημάτων τομέων.

Συγκεκριμένα στις Κυκλάδες εγκρίθηκαν οι τομείς:

ΕΠΑΛ Τήνου: Εφαρμοσμένων Τεχνών, Διοίκησης και Οικονομίας, Πληροφορικής

ΕΠΑΛ Μυκόνου: Πληροφορικής

ΕΠΑΛ Άνδρου: Μηχανολογίας, Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας

ΕΠΑΛ Πάρου: Πληροφορικής

Όμως αρκετά τμήματα αντιμετώπισαν τον κόφτη του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα στην Τήνο ο τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, δεν εγκρίθηκε παρόλο που έχει τον ίδιο αριθμό μαθητών (5) με τα άλλα τμήματα που εγκρίθηκαν ενώ υπάρχουν και δύο μόνιμοι καθηγητές. Το τραγελαφικό μάλιστα της υπόθεσης είναι πως έγινε και πρόσληψη αναπληρωτή καθηγητή Ηλεκτρολόγου για να καλύψει τις υπολειπόμενες ώρες του τομέα που μετά δεν εγκρίθηκε.

   Στη Μύκονο και ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά δεν εγκρίθηκε ο τομέας της Ηλεκτρολογίας στον οποίο είχαν ήδη εγγραφεί 3 (τρεις) μαθητές και έτσι το τμήμα “έκλεισε” αποκλείοντας τους μαθητές από τον τομέα σπουδών που είχαν επιλέξει. Στο ίδιο αδιέξοδο βρέθηκε και μαθήτρια στο ΕΠΑΛ Σίφνου που ενώ είχε επιλέξει τον τομέα της ηλεκτρολογίας και είχε ξεκινήσει να φοιτά στο συγκεκριμένο τομέα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης τον κατήργησε.

Όλες αυτές οι αλλαγές με αυθαίρετο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο πραγματοποιούνται δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους τομείς σπουδών να εγγράψουν κι άλλους μαθητές. Την ίδια στιγμή βέβαια “υποθηκεύεται” η λειτουργία των συγκεκριμένων τομέων σπουδών και για την επόμενη σχολική χρονιά, οπότε και δεν θα λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα τμήματα. Το Υπουργείο πορεύεται και αποφασίζει με έναν καθαρά λογιστικό και αντιδεοντολογικό τρόπο για τα τόσο κρίσιμα ζητήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, υποβαθμίζονται τη δουλειά των συναδέλφων και τη λειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων την ίδια στιγμή που προφασίζεται ότι “εργάζεται” για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.

Η απάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών είναι μόνο ο δρόμος του αγώνα. Στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές του ΕΠΑΛ Σίφνου που αγωνίζονται να επαναλειτουργήσει ο τομέας ηλεκτρολογίας και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν να λειτουργούν τους καταργημένους τομείς ώστε να στηρίξουν στην πράξη τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών στα νησιά μας.

Ως εκ τούτου απαιτούμε την άμεση έγκριση όλων των τομέων σε όλα τα νησιά (Τήνο, Πάρο, Μύκονο, Άνδρο, Σίφνο) που λειτουργούν κανονικά από την αρχή της χρονιάς προκειμένου οι μαθητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη φοίτησή τους στον τομέα που έχουν επιλέξει..

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.