Κυκλαδίτικα

«Σημαντικό βήμα η υπερψήφιση της τροπολογίας για τη νησιωτικότητα στο Ευρωκοινοβούλιο.»

epimelitirio-newΜε χαρά το Επιμελητήριο Κυκλάδων χαιρετίζει την τροπολογία για τη νησιωτικότητα, την οποία ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χθες Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016.

Η υπερψήφιση – και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία - της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των μόνιμων μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές.

Ενδεικτικά, στο κείμενο αναφέρεται ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και τονίζεται ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής». Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη, εκτός από το ΑΕΠ, και άλλους στατιστικούς δείκτες που να αντικατοπτρίζουν ορθότερα την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρειά μας έχει στερηθεί χρηματοδοτήσεων εξαιτίας του μέχρι τώρα τρόπου υπολογισμού του ΑΕΠ. Υπογραμμίζεται, επίσης, η δυναμική των νησιών σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ τονίζεται ότι τα νησιά της Ε.Ε. αποτελούν περιφερειακές περιοχές που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα, με τις νότιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Θεωρούμε πως είναι, σε πρώτη φάση, θετική η υπερψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, καθώς ενισχύει την επιχειρηματολογία όλων των φορέων στην κοινή προσπάθεια ανατροπής των αρνητικών δεδομένων που επηρεάζουν τα νησιά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.