Άρθρα

Πώς γίνεται η διαμεσολάβηση από διαπιστευμένο διαμεσολαβητή.

law717

Όταν γίνεται προσπάθεια να λυθεί μία διαφωνία που έχει πάρει δικαστικές διαστάσεις, συνήθως παίρνει πολύ χρόνο και μερικές φορές αναβάλλεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.

Πλέον σύμφωνα με τον νόμο 3898/2010 μπορούν κάποιες διαφωνίες να λυθούν εξωδικαστικά, μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται διαμεσολάβηση. Τα μέρη απευθύνονται σε έναν διαπιστευμένο διαμεσολαβητή, με σκοπό μέσα σε μία εργάσιμη μέρα να λυθούν οι όποιες διαφορές, χωρίς να παρέμβει καθόλου το δικαστήριο στην διαδικασία. Βέβαια είναι συγκεκριμένοι οι κλάδοι που επιτρέπεται η διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Ανάλογα με τη φύση του ζητήματος και τα συμμετέχοντα μέρη, καθορίζεται και η ίδια η διαδικασία. Απώτερος σκοπός της διαμεσολάβησης είναι να εκπληρωθούν όλες οι επιθυμίες των μερών προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα αληθινά συμφέροντα και να βρεθεί λύση γρήγορα, με έναν τρόπο ευέλικτο.

Η συνήθης διαδικασία έχει ως εξής:

Ξεκινάει με τη κοινή συνάντηση του διαμεσολαβητή με τα μέρη – εν όψει των δικηγόρων των μερών- ώστε να πληροφορηθούν από τον διαμεσολαβητή για όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Το κάθε μέρος παρουσιάζει τις απόψεις του για το ζήτημα και ο διαμεσολαβητής πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις προκειμένου να διερευνηθεί η ουσία της υπόθεσης, προσανατολίζοντας το κάθε μέρος προς τα συμφέροντά του και ωθώντας τη διαδικασία να ολοκληρωθεί, με συμφωνία από όλα τα μέρη και γιατί όχι και τη συνέχιση της συνεργασίας.

Προτερήματα και οφέλη από τη διαδικασία

-Η διαδικασία είναι κατά κόρον προφορική, ως συνέπεια και σύντομη

-Πραγματοποιείται διαμεσολάβηση, δηλαδή συζήτηση στον κλειστό κύκλο των ατόμων της διαμεσολάβησης και όχι ενώπιον κοινού

-Η φύση της διαμεσολάβησης είναι τέτοια ώστε συχνά οι σχέσεις να αποκαθίσταται. Στο δικαστήριο οι σχέσεις έπειτα της διαδικασίας διακόπτονται οριστικά

Αν θέλετε και εσείς με νομική ισχύ να λύσετε κάποια επαγγελματική η προσωπική διαφωνία, μπορείτε να απευθυνθείτε στη διαδικασία της διαμεσολάβησης για μία σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς την έκθεση των ευαίσθητων πληροφοριών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.