Άρθρα

Έλεγχος ωορρηξίας: μέθοδοι και αξιοπιστία.

drkakaletris717

Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος πρέπει να ξέρει ότι, για να τα καταφέρει, θα πρέπει να γίνεται κανονικά η ωορρηξία της. Έτσι προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: ‘Πώς μπορώ να καταλάβω αν κάνω ωορρηξία; Υπάρχουν κάποια συμπτώματα; Πώς μπορώ να το ελέγξω;’

Γενικά, οι γυναίκες με σταθερό κύκλο 26-28 ημερών και κανονική ροή αίματος κατά κανόνα έχουν ωορρηξία. Αντίθετα, γυναίκες με κύκλους μεγαλύτερους των 35 ή μικρότερους των 25 ημερών και βαριά, επώδυνη περίοδο συνήθως έχουν πρόβλημα ωορρηξίας, πχ δεν κάνουν ωορρηξία κάθε μήνα, αλλά μόνο κάποιες φορές τον χρόνο.

Μέθοδοι για τον έλεγχο της ωορρηξίας

Κάποιες από αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, για άλλες είναι απαραίτητη η εξέταση από το γιατρό.

Τεστ ούρων

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ανεύρεση της ακριβούς ημέρας ωορρηξίας είναι η ανίχνευση της ωχρινοποιητικής ορμόνης LH στα ούρα, 36 ώρες πριν από την ωορρηξία. Στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα τεστ με τα οποία η γυναίκα μπορεί να εξετάσει τα ούρα της καθημερινά από την 9η ημέρα του κύκλου περίπου.

Η έκκριση της LH πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες και επομένως η ανίχνευσή της γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Εφόσον το τεστ δείξει θετικό, η γυναίκα θα πρέπει να έρθει σε επαφή την ίδια ημέρα και την επομένη. Αυτή η δοκιμασία είναι πολύ αξιόπιστη και αποδεικνύει μέχρι και 90% ότι η γυναίκα έχει ωορρηξία.Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι είναι εξαιρετικά εύκολη, απαιτεί ελάχιστο κόπο και είναι αρκετά αξιόπιστη.

Υπερηχογράφημα

Ένα υπερηχογράφημα την 9η ημέρα του κύκλου σε μια γυναίκα με κανονικούς κύκλους εμφανίζει ένα ωοθυλάκιο μεγέθους περίπου 12-15 χιλ. Το ωοθυλάκιο αυτό τις περισσότερες φορές μεγαλώνει με ρυθμό 1-2 χιλ. την ημέρα έως ότου υπερβεί τα 18 χιλ., οπότε συνήθως γίνεται η ωορρηξία. Με υπερηχογραφικό έλεγχο από την 9η ημέρα και σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2-3 ημέρες), το ωοθυλάκιο θα αρχίσει να μεγαλώνει μέχρι τα 18-22 χιλ., οπότε και συνήθως γίνεται η ωορρηξία.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι η ωορρηξία εξακριβώνεται και αποδεικνύεται. Η εξέταση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και είναι απαραίτητο να διεξάγεται τουλάχιστον μία φορά σε κάθε γυναίκα με πρόβλημα υπογονιμότητας ώστε να εξακριβώνεται η ύπαρξη κανονικής ωορρηξίας.

Μέτρηση της Προγεστερόνης

Η προγεστερόνη μαζί με την LH είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνες ορμόνες για την πρόκληση ωορρηξίας. Η ξαφνική αύξηση της LH λίγο πριν την ωορρηξία προκαλεί την ρήξη του ωοθυλακίου. Αμέσως μετά την ρήξη του, το ωοθυλάκιο παράγει προγεστερόνη. Η προγεστερόνη αυξάνεται προοδευτικά για τις επόμενες 7 ημέρες και φτάνει στο ανώτατο σημείο την 7η ημέρα μετά την ωορρηξία. Επομένως, η μέτρηση της προγεστερόνης την 21η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών, μπορεί να εξακριβώσει με αρκετή σιγουριά την ύπαρξη ωορρηξίας. Η μέτρηση της ορμόνης γίνεται μετά με λήψη αίματος.

Μέτρηση της Θερμοκρασίας

Είναι μια απλή μέθοδος, που προϋποθέτει ότι η γυναίκα θα πρέπει να μετράει την θερμοκρασία της σε καθημερινή βάση σε όλη την διάρκεια του κύκλου της. Η μέτρηση της θερμοκρασίας πρέπει να γίνεται το πρωί πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα, αφού ακόμη και το πλύσιμο των δοντιών μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Αυτό ενδεχομένως να θεωρηθεί χρονοβόρο σα διαδικασία ή να προκαλέσει άγχος σε κάποιες γυναίκες.

Η μέθοδος αυτή δυστυχώς δεν είναι πολύ αξιόπιστη. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η εξακρίβωση της ημέρας της ωορρηξίας γίνεται μετά την ωορρηξία. Παρά τα μειονεκτήματα της, είναι μία αρκετά απλή και φθηνή μέθοδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε γυναίκα για περίπου 6 μήνες ώστε να αποκτήσει καλύτερη γνώση για τους κύκλους της και για το πόσο συχνά επιτυγχάνεται η ωορρηξία.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Εξωσωματικής Γέννημα IVFγια τις παραπάνω πληροφορίες.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.