Άρθρα

Πέτρες στη χολή: H θεραπεία με λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή.

sambalis

Οι πέτρες στη χολή είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Παρόλα αυτά δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί οι ακριβείς αιτίες για τις οποίες σχηματίζονται.

Πρόκειται για πέτρες που δημιουργούνται μέσα στη χοληδόχο κύστη( το όργανο που συχνά συγχέεται με τη χολή), εξαιτίας κάποιας διαταραχής της συμπύκνωσης της χολής(ενός ελαιώδους υγρού που παράγεται στο συκώτι).

Αν και οι χολόλιθοι σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα, ο παραπάνω σχηματισμός δεν έχει σχέση με τη διατροφή και τη χοληστερίνη του αίματος.

Ο σχηματισμός των λίθων πραγματοποιείται σταδιακά από τη δημιουργία λάσπης μέχρι και αυξανόμενων σε μέγεθος λίθων. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι η θεραπεία για τις πέτρες στη χολή.

Χολοκυστεκτομή

Η ασφαλέστερη μέθοδος θεραπείας του προβλήματος της χολολιθίασης (της πέτρας δηλαδή στη χολή), είναι η χολοκυστεκτομή. Η παραπάνω αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Σε αντίθεση με τις πέτρες στα νεφρά, οι πέτρες στη χολή δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν εξαιτίας της ανατομίας του οργάνου. Το γεγονός ότι υπεύθυνη για τη δημιουργία τους είναι η χοληδόχος κύστη, κάνει μια τέτοιου είδους επέμβαση ανούσια ακόμα και στην περίπτωση που ήταν δυνατή.

Η προσπάθεια διάλυσης των λίθων κρίθηκε επίσης χωρίς νόημα εξαιτίας του υψηλού ποσοστού επανεμφάνισης του προβλήματος – φτάνει το 50%, και των επιπλοκών που έχει η χρήση των ειδικών λιθοδιαλυτικών φαρμάκων.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης

Σήμερα η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά, με μία επέμβαση η οποία ιατρικά είναι γνωστή ως λαπαροκοπική χολοκυστεκτομή.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ένα πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.

Πρόκειται για μία μέθοδο απόλυτα ασφαλή όταν χρησιμοποιείται από εξειδικευμένο χειρούργο που μειώνει τον πόνο και τη διάρκεια ανάρρωσης του ασθενούς.

Την ημέρα της επέμβασης πραγματοποιείται μια σειρά εξετάσεων, ενώ απαιτείται πρόσφατο υπερηχογράφημα ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος κλπ. Πριν από το χειρουργείο απαιτείται να αποκλειστεί οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με τον χοληδόχο πόρο, το οποία και θα πρέπει να επιλυθεί πριν από την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.