syriza-milou-logo

Μετά την αποχώρηση των μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας (έχουν παραμείνει μόνο 21 που θα αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες), ήλθε η ώρα να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για το τι έγινε και τι δεν έγινε, γιατί πρέπει επιτέλους ο λαός της Μήλου να συνειδητοποιεί καθημερινά τι συμβαίνει πίσω από τα μεγάλα λόγια για μεγαλοιδεατισμούς και τουριστική ανάπτυξη.

Φυσικά και ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης του νησιού μας,αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε συνθήκες γυάλας αλλά στις πραγματικές συνθήκες της ζωής και της παγκοσμιοποίησης των αγορών, της φτώχειας αλλά και των μεταναστευτικών ροών.

Οι 120 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι πριν λίγες μέρες αποτελούν ένα ελάχιστο μόνο δείγμα της καταστροφής που παράγουν οι πόλεμοι και η ακραία φτώχεια. Και αυτή η πραγματικότητα δεν κρύβεται κάτω από το χαλί, ούτε χωράνε αναθέματα και υπεκφυγές.

Να πούμε λοιπόν καθαρά ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες λιμεναρχείο, αστυνομία, κέντρο υγείας, περιφέρεια έκαναν από την πρώτη στιγμή το καθήκον τους. Ακόμα περισσότερο οι σύλλογοι των επαγγελματιών, οι εθελοντές και οι απλοί κάτοικοι συμπαραστάθηκαν και έδειξαν την αλληλεγγύη τους με ό,τι μέσα διέθεταν και μπορούσαν. Μεγάλοι απόντες η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, που όχι μόνο ήταν ουσιαστικά απόντες, αλλά εμπόδισαν με τον τρόπο τους τη στοιχειώδη ανακούφιση τουλάχιστον στα παιδιά και στις γυναίκες, αφού αρνήθηκαν να τους διασφαλίσουν έστω τις λίγες μέρες που βρέθηκαν στη Μήλο, ένα μπάνιο για να πλυθούν και ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν.

Μεγάλο μπράβο λοιπόν στις υπηρεσίες και στους εθελοντές που συνέδραμαν, με ιδιαίτερη βεβαίως αναφορά στην αστυνομία και στους γιατρούς και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας που είχαν ιδιαίτερο βάρος απέναντι στο θέμα. Και μιας και μιλάμε για το Κ. Υ. να ενημερώσουμε ότι μόλις ενισχύθηκε με μια νοσηλεύτρια και ένα οδηγό ασθενοφόρου. Αλλά ας μην ξεχνάμε και τα δυσάρεστα. Ποιοί ευθύνονται για την παραίτηση του μόνιμου γιατρού Βασίλη Μόκκα από το Κ.Υ. που λίγο πριν το καλοκαίρι διορίστηκε στη Μήλο και αντιμετώπισε εχθρικές συνθήκες για τη διαβίωση του, με κύριο θέμα τη δυσκολία εξεύρεσης μόνιμης κατοικίας χωρίς τον κίνδυνο κάθε Μάϊο να χρειάζεται να ψάχνει για σπίτι;

16/10/2016