Μήλος

sideris-mamidis

Σήμερα μάλλον ήρθε το τέλος για το ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ πρώην ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΞΠΡΕΣ 2, ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ, ΡΟΜΙΛΝΤΑ.

Ένα πλοίο που ταξίδεψε στην Ελλάδα δύο και πλέον δεκαετίες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επιβατών με τη σταθερότητά του στους καιρούς.

Θυμάμαι το 2005, Νοέμβριο, που μας έπιασε ένα 11αρι Γαρμπής, επιστρέφοντας από Δυτικές Κυκλάδες. Ο καιρός ήταν 8-9 φεύγοντας από τη Μήλο. Στη Σίφνο ο μώλος ξεπλενόταν απ΄ άκρου εις άκρον. Πλήρωμα, επιβάτες και λιμενικοί έδωσαν τη μάχη τους. Μια μάχη χιλιοπαιγμένη, αιτία της ανυπαρξίας λιμενικών εγκαταστάσεων και τοπικών σκοπιμοτήτων. Έξω από τη Σέριφο, νύχτα χάλασε η δεξιά μηχανή. Γύρισα το βαπόρι κατά τη Σύρο να έχω τον καιρό πρύμα. Ανακοίνωσα ότι λόγω του καιρού πλέω σε αντιμονή. Όμως τόσο ο καιρός όσο και το ταξίδι πίεζε. Η Σέριφος κεπλενόταν στη Νότια θέση. Υπολόγισα ότι μπαίνοντας στο βόρειο κομμάτι του λιμανιού, ο καιρός θα ήταν καταπρύμα στο ρεμέτζο. Γύρισα, έβαλα μούρη. Όλο μου το πλήρωμα σε ακραία προσοχή. Είχα εμπιστοσύνη και στους αξιωματικούς και στους ναύτες. Όλα τα παιδιά φιλότιμα.

agiosgeorgios1

Στη γέφυρα νέκρα, σιωπή, νύχτα. Ο καιρός ήρθε από πρύμα. Ευτυχώς με τη μία μηχανή αυτά τα βαπόρια κυβερνούσαν καλά. Ήθελε προσοχή μην μας φύγει δεξιά ή αριστερά και μην μου πάρει δρόμο διότι με την μία μηχανή δύσκολα θα σταματούσε. Ανάψαμε τα φώτα της πλώρης. Η ομοχειρία καρφωμένα τα μάτια της πάνω μου στο αριστερό φτερό. Κανόνιζα να περάσω ξυστά απ΄ το κεφαλόσκαλο. Στα 100 μέτρα απ΄το μώλο έξω απ΄το λιμάνι φουντάρισα τη δεξιά κι άρχισα το ανάποδα της δεξιάς. Περάσαμε το κεφάλι. Ο Ύπαρχος """30 να περάσει μέσα η πρύμνη.... 25, 20, 15, 10, 5, 4, 3, 2, 1.... Περάσαμε. Έδωσα βιλάγια. Ο καταπέλτης πάνω απ΄το μώλο.

-ΝΕΤΑ δάσαμε Κάπταιν.

Πήρα μπόσικα άγκυρας 8 κλειδιά στο νερό πάνω στον οστριογαρμπή. Με το μόλα βίρα η άγκυρα και η πλώρη πάνω στον καιρό. Τα κύματα ξέπλεναν το μώλο. Τελειώσαμε, φύγαμε. Σε λίγο πήρε μπρος και η αριστερή. Αφήσαμε αριστερά την σκοτεινή ανατολική Σέριφο. Εκεί στο Στενό Κύθνου-Σερίφου φάγαμε κάτι πολύ γερές βουτιές. Ο αέρας έπεσε στα 6-7 μποφώρ. Ελπίδες για να πιάσουμε Κύθνο.

agiosgeorgios3

-Έλα λιμεναρχείο, το Άγιος Γεώργιος σε 10 λεπτά στο μέσα λιμάνι.

-Καλή άφιξη.

Μπήκαμε, βγήκαμε δύσκολα. Ευτυχώς χωρίς πρόβλημα. Εκεί στα μισά της διαδρομής ο καιρός στο 5-6, μίλησα στους επιβάτες απ΄τα μεγάφωνα. Κυρίες και Κύριοι τα χειρότερα πέρασαν.

Αλίμονο εκεί στον Σαν Τζωρτζη απότομοι στρόβιλοι, αέρας, κύματα θεριέψανε μέσα στο ασημένιο φεγγαρόφως. Το πλοίο άρχισε να παλεύει γερά, να διπλαριάζει και να βουτάει. Έκοψα δρόμο. Ζήτησα άδεια απο το Τραφικ να περάσω ανάμεσα από Φλέβες και Καβούρι. Δόθηκε.

Μετά τις Φλέβες αδύνατον να πάρω πορεία. Το βαπόρι διατοιχίστηκε δυο τρεις φορές στις 15-20 μοίρες. Το έριξα μάσκα κατά την Αίγινα. Βουτιές. Η πλώρη ένας αδιάκοπος αφρός. Το βαπόρι άντεχε γερά. Το ίδιο και το πλήρωμα που είχα θέσει σε ετοιμότητα σ΄ όλα τα πόστα.

Κοντά στην Αίγινα απαγκιάσαμε.

Όλο δεξιάαααα.

Ο τιμονέρης πήρε σβούρα μαζί με το τιμόνι. Το βαπόρι γύρισε. Καρφί για την μπούκα. Ο άνεμος μάνιασε 50-55 κόμβοι. Μεσάνυχτα. 3,5 ώρες καθυστέρηση. Ρωτήσαμε άνεμο στην μπούκα το τραφικ.

Απάντησε ο ίδιος ο λιμενάρχης ο κ. Μπούσιος γνωστός και καλός συνεργάτης απ' τη Ραφήνα.

- Καπτα Σιδερή πολύ αέρας. Δύσκολα εκεί στα διακοσαρια. Είμαστε όλοι εδώ. Σας περιμένουμε. Μπορείς να δέσεις στις θέσεις των Μυτιληνιών κάτω απ΄το ρολόι. Ο καιρός εδώ έχει γυρίσει κουλουριώτικος. Σηκώνει πέτρες.

- Ευχαριστώ, απάντησα στεγνά για τα τόσο ενθαρρυντικά.

agiosgeorgios2

Μπήκαμε με όλο τον δρόμο με τον άνεμο από 260 στους 50 κόμβους. Πήγαμε στη λιμενολεκάνη. Γυρίσαμε την πλώρη στη μπούκα. Ο άνεμος κατάπλωρα. Πολύ προσεκτικά πρυμνιοπλαγιοδετήσαμε κάτω απ΄το ρολόι.

Ασφαλής πρόσδεση με ένα ηρωικό πλήρωμα και στωικούς επιβάτες. Βλέποντάς σε σήμερα να γέρνεις αλλά «πολύ σκληρός για να πεθάνεις». Το μυαλό γύρισε 10 χρόνια πίσω, σε μια ανώνυμη ιστορία που έζησα πάνω σου σαν Πλοίαρχος, όπως και οι άλλοι πλοίαρχοι που πέρασαν από πάνω σου.

Όσους θυμάμαι: Νίκος Ραφτόπουλος, Δημήτρης Παουρής, Λευτέρης Καρυστινός και τελευταίος ο Βασίλης Γεροντάκης.

Αείμνηστοι ο Κυριάκος απ΄τη Σάμο, ο Ανδρέας ο Καπάκης με τελευταίο τον αγαπημένο μου Νίκο Σαρδή, που ήταν αυτός που υπηρέτησε περισσότερο σε αυτό το πλοίο κι είχε γίνει σύμβολο, με την πίπα και το κασκέττο.

Άνθρωποι και πλοία κάνουν το οδοιπορικό τους στη ζωή.

Όπως σε κάθε άνθρωπο έτσι και από κάθε πλοίο, έχει παρελάσει, η αγάπη, ο πόνος, η χαρά,το δάκρυ, η ευαισθησία, ο φόβος, η αγωνία, η λύτρωση.

Πάνω στα καταστρώματα τους εκατομμύρια ανθρώπους που πέρασαν, γέλασαν, χάρηκαν τον ήλιο, τη θάλασσα, τον άνεμο, το κύμα. Πήγαν χαρούμενοι νέοι διακοπές και τώρα τα βλέπουν άπραγα να σαπίζουν, με τα βιώματα μιας ζωής. Ναι κάθε τους καρφί, κάθε γωνιά τους, αξίζει τον ΣΕΒΑΣΜΟ.

Όλοι όσοι παλέψαμε και τραφήκαμε στο σκαρί σου, θα έχουμε από μια ιστορία σαν την δική μου να διηγηθούμε, όπως στις κηδείες προσφιλών.

Διότι σήμερα ήταν η κηδεία του πλοίου, αν το καταλάβατε.

Απλά απομένει η διαδικασία της ταφής, σε κάποιο διαλυτήριο.

Σήμερα που ο κουλουριώτικος πουνέντες φυσάει πάλι 40-45 κόμβους.

Εκ μέρους όλων όσων σε θυμούνται υπερήφανο πλοίο.

Σε ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩ.

agiosgeorgios

*Ο καπετάν Σιδέρης (Ισίδωρος) Μαμίδης αρθρογραφούσε επί σειρά ετών στο περιοδικό "Εφοπλιστής" και σε άλλα ναυτιλιακά έντυπα,

σε τακτική δημοσίευση του υπό έκδοση δοκιμίου του "Από της Σύρας τα πέλαγα του ονείρου".

Δημοφιλή

 • Νέες προσφορές στο Alfa Market Μήλου από 22 έως 28 Μαΐου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Περισσότερα
 • Μήλος – Σεζόν 2019: Όλες οι αγγελίες εποχικής εργασίας. +

  Τα «Μηλέικα Νέα» εγκαινιάζουν τη νέα τους στήλη που αφορά την εποχική εργασία στα νησιά της Μήλου και της Κιμώλου. Περισσότερα
 • Ανακοίνωση ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Μήλος για Όλους» +

  Ο Δημοτικός Συνδυασμός «Μήλος για όλους» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μήλου Εμμανουήλ Μικέλη του Βασιλείου ανακοινώνει τους υποψήφιους δημοτικούς Περισσότερα
 • Κομμωτική φαντασία και styling στο νέο Marina Hair & Beauty στη Μήλο! (PHOTOS) +

  Με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της ομορφιάς, το κομμωτήριο Marina Hair & Beauty στη Μήλο αποτελεί την κορυφαία πρόταση στην περιποίηση Περισσότερα
 • Αφιέρωμα – Τα καλύτερα της Μήλου: «Άστακας», ηλιοβασίλεμα με φρέσκο ψάρι στο πολύχρωμο Κλήμα! (PHOTOS) +

  Τα λευκά του τραπεζάκια με τις ψάθινες καρεκλίτσες, τοποθετημένα ακριβώς πάνω στο κύμα, συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό χαλάρωσης, με κρασάκι, Περισσότερα
 • Μικρή φώκια ξεβράστηκε στην παραλία του Φυροποτάμου στη Μήλο! (PHOTOS&VIDEO) +

  Νεότερη ενημέρωση: Νεκρή η μικρή φώκια. Δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Ταλαιπωρημένη από την περιπέτεια της, τις τελευταίες Περισσότερα
 • 24ωρη Πανελλαδική απεργία – Δεμένα τα πλοία +

  Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με πρόταση τους στη σημερινή συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ αποφασίστηκε την 1η ΜΑΗ, 24ώρη Πανελλαδική Περισσότερα
 • Μανώλης Μικέλης - «Μήλος για Όλους»: Εγκαίνια προεκλογικού κέντρου (PHOTOS) +

  Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου τα εγκαίνια του προεκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Μήλος για Όλους» στον Καρόδρομο, όπου τελέστηκε ο Περισσότερα
 • Άρση απαγορευτικού από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο +

  Την άρση του απαγορευτικού από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο ανακοίνωσε το Λιμενικό, όσον αφορά τον απόπλου των πλοίων. Ήδη κάποια Περισσότερα
 • Αφιέρωμα – Τα καλύτερα της Μήλου: Smell the sea and feel the sky @Eiriana Luxury Suites! (PHOTOS) +

  «Μυρίστε τη θάλασσα και θα αισθανθείτε τον ουρανό, αφήστε την ψυχή και το πνεύμα σας να πετάξει» Το Eiriana Luxury Περισσότερα
 • 1
 • 2

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης & την Πολιτική Απορρήτου