"Μηλέικα Νέα"

syriza-milou-logo

«Θα σε προκαλούσα σε πνευματική μονομαχία, αλλά βλέπω ότι είσαι άοπλος», Σαίξπηρ

Και ενώ περιμέναμε (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) μετά την ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που επέβαλε το Συντονιστικό των κατοίκων με θέμα την ύδρευση και την επεξεργασία - διάθεση των λυμάτων, να υπάρξει κάποια μορφή διαλόγου για την δρομολόγηση οριστικών λύσεων, πάλι στα ίδια μένουμε και στην εκστόμιση απειλών και μεγαλόστομων προτάσεων χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.

Τώρα βρήκαμε την θεωρία της δολιοφθοράς από τους πολιτικούς αντιπάλους του Δημάρχου, που στα σκοτεινά πάνε και κλείνουν ή ανοίγουν τις βάνες στους σωλήνες του αποχετευτικού συστήματος. Είπαμε, χρειάζεται μυαλό. Ας παρακάμψουμε το γεγονός ότι βάνες εκτεθειμένες σε κάθε κακόβουλο ή καλόβουλο κάτοικο ή επισκέπτη δεν επιτρέπεται και ας έρθουμε στην ουσία. Από πριν χιλιάδες χρόνια που η ανθρωπότητα ανακάλυψε τους αριθμούς και τα μαθηματικά, τα μισά της χιλιάδας είναι πεντακόσια. Η πραγματικότητα είναι ότι στο νησί υπάρχει μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με βιολογικό καθαρισμό (χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Αρ. πρ: οικ 1143/ 29-6-2017) ισχύοςπερίπου 500 κ.μ. ημερησίως, άρα για τα λύματα που παράγουν περίπου χίλιοι κάτοικοι και επισκέπτες. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο νησί οι κάτοικοι και επισκέπτες φτάνουν κάμποσες χιλιάδες. Ο κοινός νους λοιπόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συντριπτικά μεγαλύτερη ποσότητα λυμάτων εναποτίθεται ανεπεξέργαστη στο περιβάλλον, αφού η μονάδα του βιολογικού είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας.  

Στον Δήμο Μήλου επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δόθηκε αυστηρή εντολή για «τη συμμόρφωση του Δήμου Μήλου με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία» για έξι συγκεκριμένες παραβάσεις στον τρόπο διάθεσης των λυμάτων το έτος 2016. Ας τις δούμε μία – μία και τι έχει γίνει ή δρομολογηθεί να γίνει έχοντας φτάσει στο τέλος Αυγούστου 2017 πλέον.

«Παράβαση 1η: Λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός), που βρίσκεται στη περιοχή Αγ. Στυλιανή, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση (χωρίς Απόφαση Έγκρισης  Περιβαλλοντικών Όρων ΑΕΠΟ).»

Εμείς ρωτάμε: Το 2017 η μονάδα έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση; ΟΧΙ.

Άρα ο Δήμος Μήλου εξακολουθεί να μην είναι σύννομος με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

«Παράβαση 2η: Κατασκευή αναχώματος και επιχωμάτωση του ρέματος που διέρχεται επί των ορίων του γηπέδου της μονάδας βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσικής του κατάστασης και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος,. Τα ρέματα προστατεύονται καθ’ όλη τους την έκταση και ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους, ώστε να διατηρείται η φυσική τους κατάσταση και να διασφαλίζεται η επιτελούμενη από αυτά λειτουργία της απορροής των υδάτων (Σ.τ.Ε. 319/2002, 2669/2001, 2656/1999, κ.ά., Π.Ε. Ολομ. 262/2003).»

Ξανά ρωτάμε: Η αποκατάσταση του ρέματος έχει γίνει; ΟΧΙ.

Επομένως ο Δήμος Μήλου είναι κατ΄ εξακολούθηση παραβάτης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

«Παράβαση 3η: «Απόρριψη λυμάτων στην τεχνητή λεκάνη που βρίσκεται επί του ρέματος που διέρχεται των ορίων του γηπέδου της μονάδας βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.»

Η πραγματικότητα σήμερα είναι: Η τεχνητή λεκάνη με τα βοθρολύματα εξακολουθεί να υπάρχει και να μεγαλώνει μαζί και η εστία ρύπανσης.

Ο Δήμος Μήλου εξακολουθεί να υποβαθμίζει το περιβάλλον.

«Παράβαση 4η: Ανεξέλεγκτη απόρριψη βοθρολυμάτων σε αγροτεμάχιο φερόμενης ιδιοκτησίας της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου που βρίσκεται στη θέση Τουρκοπόταμος με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.»

Σήμερα τα βοθρολύματα από την εγκατάσταση στη θέση Τουρκοπόταμος μεταφέρονται στην Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων. Φαίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης.  

«Παράβαση 5η: Ανεξέλεγκτη απόρριψη βοθρολυμάτων στη θέση Αγία Στυλιανή και 350μ. περίπου βόρεια  της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.»

Τώρα η ανεξέλεγκτη απόρριψη συνεχίζεται με αυξανόμενες ποσότητες.

Η υποβάθμιση περιβάλλοντος από τον Δήμο Μήλου επίσης συνεχίζεται.

«Παράβαση 6η: Ανεξέλεγκτη απόρριψη βοθρολυμάτων στη θέση Νταντάλια και 170μ. περίπου βόρεια της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.»

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι επικίνδυνη με ανεξέλεγκτη απόρριψη βοθρολυμάτων.

Η παραβατικότητα του Δήμου Μήλου συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η ανικανότητα επίλυσης του προβλήματος για μια ακόμα τουριστική περίοδο από τον Δήμαρχο και την δημοτική πλειοψηφία τους καθιστά υπόλογους για έκθεση σε κίνδυνο της οικονομικής ζωής του νησιού και της υγείας των κατοίκων.