"Μηλέικα Νέα"

Τι σημαίνει “παίρνω θέση”; Τι σημαίνει “εκφράζω την συμπαράσταση μου”; Τι σημαίνει “καταδικάζω”; Εδώ και αρκετό καιρό, ως παιδαγωγός, γυναίκα, πολίτης, άνθρωπος, προσπαθώ να γράψω ένα κείμενο. Αλλά τα γεγονότα με προλαβαίνουν.

Την Πανδημία και την απαξίωση των τεχνών και των εργαζόμενων στις τέχνες διαδέχτηκαν τα μέτρα - άμετρα χωρίς ισονομία και ισοπολιτεία, που διαδέχτηκαν οι αποκαλύψεις για τη βία στον εργασιακό χώρο, που διαδέχτηκαν οι αποκαλύψεις για τη βία στο εκπαιδευτικό σύστημα, που διαδέχτηκε η καρατόμηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα γράψω λοιπόν σήμερα ότι όλα τα πλάσματα της γης είμαστε ένα, ότι κάνοντας κακό στα άλλα πλάσματα κάνουμε εξίσου κακό σε εμάς, ότι όσο μακριά και να είναι μια χώρα επηρεάζει ό, τι γίνεται σε αυτήν και τη δική μας πραγματικότητα, ότι τα παιδιά και τα έφηβα άτομα δεν είναι κτήμα ή “δημιούργημα” ή “καμάρι” ή “προσδοκία” κανενός και θα πρέπει επιτέλους να τα σεβόμαστε και να τους φερόμαστε ως αυτόνομες προσωπικότητες με ολοκληρωμένο ψυχισμό, ότι κανένα εργαζόμενο - ή μη εργαζόμενο - πλάσμα δεν είναι κτήμα κανενός εργοδότη, κυβέρνησης, φορέα, ότι κανένα ζώο δεν είναι κτήμα κανενός ανθρώπου.

Και δεν είναι θέμα… ιδιοκτησίας. Είναι θέμα Φυσικής. Μπορούμε να αντιληφθούμε αυτές τις απλές έννοιες; Όλοι, όλες, όλα; Έχουμε ακόμη καιρό. Όχι πολύ, αλλά έχουμε. Να αντιληφθούμε ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα στη ζωή κανενός άλλου πλάσματος πέρα από τον εαυτό μας κι ότι ο ρόλος μας, θεσμικός, προσωπικός, οικογενειακός, παιδαγωγικός, θα πρέπει να περιοριστεί στο βαθμό εκείνο που μας ζητείται, (με όποιον τρόπο γίνεται αντιληπτός, αφού το ακούσουμε ή το αφουγκραστούμε) από το άλλο πλάσμα: Παιδί, Μαθητή, Σύντροφο, Φίλο, Γονιό, Προϊστάμενο, Υφιστάμενο, Συνεργάτη.

Με μοναδικό χρέος μας το ευγενές. Το υψηλό. Το αγαθό. Τόσο απλά. Τόσο απόλυτα. Και να μιλάμε μεταξύ μας. Να μιλάμε στ’ αλήθεια. Χωρίς φόβο. Αυτά, νομίζω, θα αρκούσαν για μια πιο υγιή κοινωνία. Ας προσπαθήσουμε.

ΥΓ.Η Ομάδα αναμένει τις εξελίξεις στο θέμα της Πανδημίας και το Μάη θα ανακοινώσει τις παιδαγωγικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του 2021, καθώς και το κάλεσμα στους κατοίκους της Μήλου.

Για το Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου

Φιλιώ Λούβαρη