"Μηλέικα Νέα"

Μια διαφορετική, διαδικτυακή χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά δημοτικών σχολείων από νησιά του Ελλάδας διοργανώθηκε και φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος της Hellenic Hull «Εμείς κι ο Κόσμος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τη Helmepa, τις δασκάλες και τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων.

Μαθητές δημοτικών Σχολείων από Θάσο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Ικαρία, Σκύρο, Ρόδο, Κάλυμνο, Αμοργό, Λειψούς, Κεφαλονιά, Μεγανήσι, Σίκινο, Θύμαινα, Σχοινούσα, Καστελλόριζο, Νίσυρο, Χίο, Σάμο και Σκόπελο συστήθηκαν μεταξύ τους, παρουσίασαν το σχολείο τους και τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα του τόπου τους, ενώνοντας την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Το πρόγραμμα «Εμείς κι ο Κόσμος» έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ενώ με τη σύνδεση όλων των σχολείων της πρωτοβουλίας δημιουργείται μια εναλλακτική διαδικτυακή κοινότητα μαθητών από τη νησιωτική Ελλάδα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα τα δημοτικά σχολεία από Φούρνους, Λέσβο, Αρκιούς, Αντίπαρο, Γαύδο, Ανάφη και Μήλο.

«Το πρόγραμμα “Εμείς κι ο Κόσμος” έρχεται με μία νέα πρόταση, μία πρόταση δικτύωσης μαθητών και φοιτητών από νησιωτικές περιοχές από το Αιγαίο και το Ιόνιο με τη δημιουργία μίας διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας για την γαλάζια ανάπτυξη» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Helmepa, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Hellenic Hull έδωσαν ραντεβού τον Ιανουάριο, για έναν πρότυπο κύκλο μαθημάτων για τη γαλάζια οικονομία. Από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι την έκτη, τα παιδιά θα μάθουν από το Α μέχρι το Ω για τη θάλασσα, τη ναυτιλία, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα ναυτικά επαγγέλματα, και τη γαλάζια ανάπτυξη, μέσα από μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα διευκολύνει τη μόνιμη συνεργασία των σχολείων μεταξύ τους.

programma emeis ki o kosmos 2023a min

«Στη Helmepa θα είμαστε κοντά σας με ωραίες δράσεις με παιχνίδια, αλλά κυρίως με τις δικές σας ιδέες. Εσείς είσαστε οι ήρωές μας σε αυτό το πρόγραμμα και μαζί με εσάς θα σώσουμε τον κόσμο», δήλωσε η Όλγα Σταυροπούλου, γενική διευθύντρια της Helmepa.

Ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Αλεξανδράτος, είπε ότι η εφαρμογή στην πράξη της διάδρασης με τους μαθητές των δημοτικών σχολείων αναδεικνύει ότι η ναυτιλία μπορεί να βρίσκεται δίπλα στα παιδιά. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του στον κύκλο των μαθημάτων που θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο.

Η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Λεκάκου, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε δίπλα σας γιατί είμαστε ένα πανεπιστημιακό δίκτυο στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Έτσι, είμαστε πιο κοντά σε εσάς, στα νησιά. Από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σύρο, έχουμε αποφασίσει να δουλέψουμε για την αναγνώριση αυτής της νέας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που, ενώ δεν είναι συνηθισμένη, αποτελεί το μέλλον για τους μαθητές στα νησιά. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση. Για εμάς είστε τα πλοία του μέλλοντος».

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βλέπω τόσα πολλά σχολεία και παιδιά να συμμετέχουν στη γιορτή. Θέλω να πω ένα τεράστιο μπράβο στους δασκάλους σας, ένα τεράστιο μπράβο στους γονείς σας. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε για να πούμε στον κόσμο ότι η θάλασσα δεν μας χωρίζει. Η θάλασσα εμάς τους Έλληνες μας ενώνει. Όταν αυτή τη στιγμή μπορούμε και μιλάμε από το Καστελόριζο στο Μεγανήσι, από τη Γαύδο μέχρι τη Θάσο, και από τους Αρκιούς στη Χίο, όλοι εμείς είμαστε μια πατρίδα. Μια πατρίδα που την ενώνει η θάλασσα. Η πρωτοβουλία θέλει να γνωρίσει σε εσάς τα παιδιά τον πλούτο που έχετε στα χέρια σας. Θέλουμε να επαναφέρουμε στην Ελλάδα το ναυτικό της χαρακτήρα, είστε οι ναυτικοί του μέλλοντος, είστε οι άνθρωποι που θα επιχειρείτε στο μέλλον από τη θάλασσα και θα ζείτε από αυτή. Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να διδάξουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είναι η αγάπη για τη θάλασσα», τόνισε, τέλος, ο Ηλίας Τσακίρης, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hull.

Με πληροφορίες από το naxopress.gr