"Μηλέικα Νέα"

Την ετήσια έκθεση με τις επιτόπιες καταγραφές και διαπιστώσεις των εν ενεργεία Πλοιάρχων της Ελληνικής Ακτοπλοΐας και τις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού για την κακή κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά λιμάνια, παρουσίασε μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ε.Ν. Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης, κατά τη διάρκεια της περιεκτικής ομιλίας του και της παρουσίασης που ακολούθησε, στην Ημερίδα με θέμα: «Μετάβαση στην πράσινη ακτοπλοΐα» που διοργάνωσε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 ο Σ.Ε.Ε.Ν., στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Στη λίστα της Π.Ε.Π.Ε.Ν., όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, καταγράφονται οι ελλείψεις για όλα τα λιμάνια της χώρας, από τα ασφαλέστερα έως τα πιο επικίνδυνα.

Την «τιμητική» τους είχαν για μία ακόμη χρονιά τα νησιά των Κυκλάδων στις παρατηρήσεις των πλοιάρχων, μιας και οι λιμενικές τους υποδομές εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις.

Αναλυτικότερα οι παρατηρήσεις των πλοιάρχων για τα λιμάνια των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου:

ΜΗΛΟΣ

α) Έλλειψη Φωτοσήμανσης προβλήτα. β) Ανεπαρκής φωτισμός προβλήτα με αποτέλεσμα να μην διακρίνεται η θέση του σε σχέση με τα φώτα της πόλης. γ) Ύπαρξη σκαφών, τουριστικών πλοίων που εμποδίζουν την προσέγγιση κατά τη θερινή περίοδο. δ) Επέκταση προβλήτα για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τουλάχιστον 3 πλοίων. ε) Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. στ) Τοποθέτηση προσκρουστήρων.

ΚΙΜΩΛΟΣ

Απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων ΡΕΥΜΑΤΟΝΗΣΙΑ. Επέκταση προβλήτα προς Α. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν-ΝΑ ανέμους.

ΣΕΡΙΦΟΣ

Φωτοσήμανση εισόδου. Τοποθέτηση προσκρουστήρων. Προέκταση προβλήτα προς ανατολικά και διαπλάτυνση προβλήτα προς νότια.

ΣΙΦΝΟΣ

Επέκταση προβλήτα και δημιουργία επαρκούς χερσαίου χώρου για την εξυπηρέτηση. Αίθουσα αναμονής επιβατών – χώροι υγιεινής. Τοποθέτηση προσκρουστήρων Στην υπάρχουσα μορφή του να γίνει υπερύψωση στο κεφάλι περίπου 30 εκατοστά ώστε να υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης πλοίου στο σημείο αυτό. Για τα πλοία με μικρό εκτόπισμα, υπάρχει ήδη χαμηλού ύψους θέση πρόσδεσης.ση προβλήτα. Εκβάθυνση περιοχής πρόσδεσης. Φωτισμός προβλήτα.

sifnos limani kamares

Αναλυτικότερα οι παρατηρήσεις των πλοιάρχων για τα υπόλοιπα λιμάνια των Κυκλάδων:

ΑΜΟΡΓΟΣ

Αιγιάλη

Εξέχουν οι ράγες, με αποτέλεσμα ο καταπέλτης να γλιστράει. Το πλάτος του προβλήτα είναι στενό και ο καταπέλτης απέχει 2 μέτρα αριστερά από τις δέστρες. Δεν υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς πρόσδεσης. Με δυτικούς καιρούς που έχει μεγάλη ρεστιά και με ολισθηρότητα από τις ράγες και με την μικρή απόσταση από τις δέστρες, είναι άκρως επικίνδυνο να χτυπήσει ο καταπέλτης πάνω στις μπίντες και να προκληθεί σοβαρή ζημιά. α) Επισκευή προβλήτα με άσφαλτο – τσιμέντο. Τα σίδερα της κατασκευής προεξέχουν και δημιουργούν προβλήματα – ζημιές στους καταπέλτες. β) Τοποθέτηση προσκρουστήρων.

Κατάπολα

Εξέχουν οι ράγες, με αποτέλεσμα ο καταπέλτης να γλιστράει. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος ζημιάς σε περίπτωση σκαλώματος καταπέλτη ή νυχιού καταπέλτη σε κάποια από τις ράγες. Επισκευή προβλήτα από τα εξέχοντα σίδερα.

ΑΝΑΦΗ

α) Χρήζει άμεσης βυθοκόρησης και εκβάθυνσης, άκρως επισφαλής και επικίνδυνη η προσέγγιση και η ασφαλής πρόσδεση του πλοίου όταν επικρατεί υψηλή αποθαλασσιά και κυματισμός. β) Δεν είναι προστατευμένος ο προβλήτας από τους εξωτερικούς κυματισμούς με αποτέλεσμα την υπερπήδηση του. ΑΝΔΡΟΣ Τοποθέτηση – Επισκευή προσκρουστήρων. Σε όλη τη λιμενολεκάνη απαιτείται εκβάθυνση. Λόγω του περιορισμένου βυθίσματος και του λασπώδους βυθού, δημιουργούνται προβλήματα στις αναρροφήσεις των πλοίων κατά την διάρκεια χειρισμών, καθώς επίσης αδυναμία ασφαλούς πόντισης άγκυρας λόγω συχνής χρήσης του βυθού. Να γίνει φωτοσήμανση του ύφαλου «Βουβή» και της βραχονησίδας «Τουρλίτης». Να ενισχυθεί η φωτοβολία του πράσινου φανού του λιμενοβραχίονα. Να μετατραπεί σε προβλήτα ο βραχώδης λιμενοβραχίονας.

ΔΟΝΟΥΣΑ

α) Προέκταση προβλήτα και διαπλάτυνση του ώστε να υπάρχει εναλλακτική θέση πρυμνοδέτησης με την πλώρη στους Δυτικούς καιρούς. β) Εκβάθυνση λιμενολεκάνης στο ύψος του σταθμού της Δ.Ε.Η. γ) Τοποθέτηση – επισκευή προσκρουστήρων. δ) Φωτισμός προβλήτα. ε) Προέκταση – κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Νοτιοδυτικούς κυματισμούς.

ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Η ανεμογεννήτρια (που είναι εκτός λειτουργίας εξαρχής) δεξιά κατά την είσοδο του πλοίου δυσκολεύει τη μανούβρα.

ΙΟΣ

Επέκταση και διαπλάτυνση προβλήτα. Εκβάθυνση περιοχής προς ΒΑ. Τοποθέτηση σημαντήρων οριοθέτησης περιοχής λουομένων.

ΚΕΑ

Επέκταση προβλήτα προς Β και προς Ν. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Φωτοσήμανση λιμενοβραχίονα. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες. Επέκταση λιμενοβραχίονα κατά 30 Μ. το λιγότερο.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

α) Άμεση εκβάθυνση λιμενολεκάνης καθώς το πλοίο δυσκολεύεται στους ελιγμούς του. β) Επέκταση προβλήτα στο ύψος του χερσαίου χώρου ώστε να αυξηθεί ο χώρος. γ) Βελτίωση φωτισμού λιμένα που είναι σχεδόν ανύπαρκτος. δ) Τοποθέτηση προσκρουστήρων. ε) Προέκταση προβλήτα προς Νοτιοανατολικά έτσι ώστε να δημιουργηθεί νέα θέση πρόσδεσης με Βορειοανατολικό προσανατολισμό.

ΚΥΘΝΟΣ

Φωτοσήμανση βραχονησίδας ΜΕΡΙΧΑΣ. Προστασία του νέου προβλήτα από λιμενοβραχίονα (Δ-ΝΔ άνεμοι). Επισκευή προσκρουστήρων. Εκβάθυνση εσωτερικού λιμένα. Αίθουσα αναμονής – w.c.

ΜΥΚΟΝΟΣ

Νέο λιμάνι Αντικατάσταση-τοποθέτηση όπου χρειάζεται προκρουστήρων fender – λάστιχα. Αποκατάσταση και συντήρηση προβλήτα Νο.6, όπως επίσης συντήρηση όλων των προβλητών (έχουν καταστραφεί οι ράγες και το τσιμέντο). Τοποθέτηση μπίντας (δέστρας) νότια του κόκκινου φανού ανάμεσα στις προβλήτες Νο.6-Νο.7.

naxos limani ploia 2022

ΝΑΞΟΣ

Τα τουριστικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στην είσοδο/έξοδο και αγκυροβόλιο του λιμένα, κινούνται χωρίς έλεγχο με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία κατά την είσοδο/έξοδο/χειρισμούς πρόσδεσης των πλοίων. Υπάρχει έλλειψη μπαλονιών πρόσκρουσης (Fender). α) Εκβάθυνση περιοχής πέριξ θέσεων 3 – 4 – 5, μέχρι την είσοδο της μαρίνας. β) Τοποθέτηση – επισκευή προσκρουστήρων. γ) Διαπλάτυνση – επιμήκυνση προβλήτας για την υποδοχή μεγαλύτερου πλοίου. δ) Φωτοσήμανση υφάλου ΦΡΟΥΡΟΣ έξωθεν του λιμένος. ε) Αύξηση της εμβέλειας του φανού ΑΜΑΡΙΔΕΣ. στ) Ανύψωση εστίας κόκκινου φανού κυματοθραύστη καθώς τις βραδινές ώρες είναι δυσδιάκριτος, λόγω ταύτισής του με τα φώτα της πόλης, ή αύξηση της φωτοβολίας του.

ΠΑΡΟΣ

Στον προβλήτα στη Νο.2 θέση εξέχουν οι ράγες με αποτέλεσμα ο καταπέλτης να γλιστράει. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος ζημιάς σε περίπτωση σκαλώματος καταπέλτη ή νυχιού καταπέλτη σε κάποια από τις ράγες. Τα τουριστικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στην είσοδο/έξοδο και αγκυροβόλιο του λιμένα, κινούνται χωρίς έλεγχο, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία κατά την είσοδο – έξοδο – χειρισμούς πρόσδεσης των πλοίων. Υπάρχει έλλειψη μπαλονιών πρόσκρουσης (Fender). α) Εκβάθυνση πέριξ θέσεων Νο 4 (γαρμπής) έως Νο 8. β) Διάλυση υφάλου «Σπίθα» και απόσυρση της σημαδούρας. γ) Οι μπίντες μεταξύ των θέσεων 6 έως 8 να γίνουν χωνευτές ώστε τα πλοία να μπορούν να προσδένουν και συγχρόνως να γίνεται χρήση όλων των καταπελτών των μεγάλων πλοίων.

santorinh limani athinios 2022

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ύστερα από την επέκταση του λιμανιού προς τα βόρεια, επηρεάζεται η αγκυροβολία λόγω μεγάλων βαθών. Επίσης, λόγω της προέκτασης αυτής το λιμάνι είναι εκτεθειμένο σε περίπτωση νοτιοδυτικών-δυτικών ανέμων, γιατί ο λιμενοβραχίονας (κατσούνι) παρέμεινε στο ίδιο μήκος. Είναι επιτακτική ανάγκη για το νησί να βρεθεί μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση αδυναμίας προσέγγισης των πλοίων, σε κάποια άλλη υπήνεμη από Δ-ΝΔ ανέμους τοποθεσία, κατασκευάζοντας έναν προβλήτα, που θα μπορεί να εξυπηρετεί τα πλοία σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τους ανωτέρω ανέμους.

Θηρασιά

Επικίνδυνη η προσέγγιση μεγάλων πλοίων λόγω αδυναμίας αγκυροβολίας εξαιτίας του μεγάλου βάθους. Επέκταση προβλήτα προς Β.

ΣΙΚΙΝΟΣ

Προέκταση και διαπλάτυνση προβλήτα.

Εκβάθυνση περιοχής πρόσδεσης. Φωτισμός προβλήτα.

ΣΥΡΟΣ

Τοποθέτηση προσκρουστήρων νέου τύπου στους προβλήτες Νο.2,4,5 Επισκευή ράμπας θέση Νο.5. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Εκβάθυνση θέσης (Βλύχος). Θα υπήρχε η δυνατότητα το πλοίο να παραμένει εκεί, σε περίπτωση διανυκτέρευσης ή απαγορευτικού. Να γνωστοποιηθεί η μελέτη κατασκευής νέου χώρου πρόσδεσης, ώστε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις.

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

Άκρως επικίνδυνο λιμάνι ειδικά με τους νότιους καιρούς. Επιπλέον όλους τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν παντού κότερα αγκυροβολημένα κάνοντας την προσέγγιση άκρως δύσκολη και επικίνδυνη. Πρέπει οπωσδήποτε και άμεσα να γίνει αλλαγή τοποθεσίας λιμένος.

ΤΗΝΟΣ

Στο σημείο που βρίσκεται ο κόκκινος φανός, παρουσιάζονται εκτεταμένες ρηγματώσεις, οι οποίες εκτείνονται απο το ανωτέρω σημείο μέχρι τουλάχιστον κάτω από την θαλάσσια επιφάνεια. Ως εκ τούτου ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος στην πρώτη ισχυρή κακοκαιρία με άνεμους απο νότιες διευθύνσεις (οι οποίες είναι συνήθεις στην ανοιξιάτικη περίοδο ), να παρασυρθεί από τον κυματισμό ή να καταρρεύσει. Πρέπει, να απομακρυνθούν άμεσα τα ημιβυθισμένα μπλόκια του υπο μελέτη/κατασκευή νέου κυματοθραύστη. Με τους βόρειους ανέμους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, να παρασυρθεί το εκάστοτε πλοίο επάνω στα ημιβυθισμένα μπλόκια τα οποία δεν είναι ορατά και με τους νότιους άνεμους αντί να κοπάζει ο κυματισμός εντός λιμένα, συμβαίνει το αντίθετο. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση μελέτης κατασκευής νέου λιμενοβραχίονα, ο οποίος θα πρέπει να κατασκευαστεί νοτιότερα από τον υπάρχοντα, ώστε να μεγαλώσει η λιμενολεκάνη.

Έχουν κατατεθεί άπειρες προτάσεις για την κατασκευή ενός ασφαλούς λιμένα, χωρίς μέχρι τώρα να ληφθούν υπ’ όψη. Επίσης πρέπει να τοποθετηθούν προσκρουστήρες στους προβλήτες Νο.: 4, 5, 6. Αντικατάσταση – τοποθέτηση όπου χρειάζεται προσκρουστήρων fenderλάστιχα. Εκβάθυνση παλιού λιμένα.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων (Roulioxeres – Δύο Αδέλφια και Ακ. Λατίνη). Επέκταση προβλήτας προς Α. Τοποθέτηση προσκρουστήρων. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης.