"Μηλέικα Νέα"

zoulias4

Είναι το απόλυτο δώρο για κάθε γυναίκα και όχι μόνο. Η Μήλος έχει τον δικό της καλλιτέχνη που σμιλεύει το ξύλο δημιουργώντας ξύλινες κατασκευές που σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα. Τσάντες για κάθε φύλλο, γούστο και χρήση και ξύλινες δημιουργίες φτιαχμένες από τα χέρια του συντοπίτη μας Στέλιου Ζούλια με μεράκι και ζήλο.

Τα «Μηλέικα Νέα» επισκέφτηκαν το Στέλιο στο εργαστήριο του στην Τρυπητή, από όπου και μας μίλησε για την αγάπη του για το ξύλο, το ξεκίνημα του, τα σχέδια του για το μέλλον και τις δημιουργίες του που αρχίζουν και έχουν τεράστια ζήτηση στο νησί μας και όχι μόνο!

Στέλιο θα μας πεις λίγα λόγια για ‘σένα και την τέχνη σου;

Έχω σπουδάσει Τεχνολόγος Γεωπόνος και τα τελευταία χρόνια ζω στη Μήλο από όπου και κατάγομαι. Η ενασχόληση μου με το ξύλο ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Με το ξύλο ασχολούμαι συστηματικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

zoulias

Πότε και που ξεκινήσες να ασχολείσαι με το ξύλο;

Τα πρώτα ερεθίσματα προήλθαν από ένα επιπλοποιείο όπου πήγαινα και βοηθούσα τα καλοκαίρια σε μικρή ηλικία. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η μεγάλη μου αγάπη για το ξύλο, καθώς για εμένα αποτελεί τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.

Για ένα μεγάλο διάστημα το εργαστήριο μου ήταν ένας αρκετά μικρός χώρος στην ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενα στον Πειραιά. Αυτός ο μικρός αλλά ειδικά διαμορφωμένος χώρος ήταν αρκετός ώστε να εξελιχθεί η αγάπη μου για τις ξύλινες δημιουργίες.

zoulias2

Εδώ στη Μήλο που βρίσκεται το εργαστήριο σας;

Το εργαστήριο μου εδώ το έχω εγκαταστήσει σε ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι Κυκλαδίτικης Αρχιτεκτονικής στο χωριό της Τρυπητής. Είναι ένα διώροφο κτίσμα όπου ήταν το πατρικό σπίτι της μητέρας μου. Γι ’αυτό και έχω διατηρήσει πολλά αντικείμενα από εκείνη την εποχή τα οποία διακοσμούν το χώρο. Επίσης μέσα στο σπίτι υπάρχει μια σπηλιά όπου την παλιά εποχή πατούσαν σταφύλια και έκαναν κρασί. Όλο αυτό το περιβάλλον μου δίνει ενέργεια και έμπνευση.

Η ιδέα της ξύλινης τσάντας πώς προέκυψε;

Πάντα η έμπνευση μου και αυτό που με ωθούσε να δημιουργήσω ήταν έντονα συναισθήματα όπως έρωτας, ευτυχία, αγάπη, στενοχώρια. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ξύλινης τσάντας, μέσα από τα συναισθήματα. Περίπου πριν δύο χρόνια ήθελα να κάνω ένα δώρο στην σύντροφο μου, έτσι λοιπόν την πρώτη τσάντα που έφτιαξα την έχει η Αναστασία που είναι δίπλα μου, με στηρίζει και με βοηθάει με στυλιστικές ιδέες.

zoulias3

Θα μπορούσες να μου περιγράψεις με λίγα λόγια την διαδικασία κατασκευής ξύλινης τσάντας;

Η διαδικασία αποτελείται από τρία στάδια. Πρώτα γίνεται η σχεδίαση της τσάντας σε χαρτί. Κατόπιν περνάμε στο δεύτερο στάδιο στο οποίο επιλέγω το ξύλο και τα λοιπά υλικά και τα διαμορφώνω με βάση την σχεδίαση. Τέλος ακολουθεί το τρίτο στάδιο με την τοποθέτηση του δέρματος και την εσωτερική επένδυση της τσάντας.

Έχεις κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένο ξύλο; Ποια υλικά χρησιμοποιείς εκτός του ξύλου;

Τα ξύλα που προτιμώ να χρησιμοποιώ είναι δεσποτάκι, καρυδιά, κερασιά, μαόνι και πόπλαρ. Πάντα επιλέγω ξύλα ελεγχόμενης κοπής με την αντίστοιχη σφραγίδα. Το δέρμα που βάζω στις τσάντες είναι φυσικό αλλά είναι στα σχέδια και μία σειρά τσάντες οικολογικές με τεχνητό δέρμα. Επίσης τα διακοσμητικά κουμπιά και τα κουμπώματα έχουν υποστεί διαδικασία επιχρύσωσης.

Όλα τα υλικά προέρχονται από την ελληνική αγορά, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό εμπόριο και διατηρώντας αυτούσια την ελληνική προέλευση και κατασκευή της τσάντας.

zoulias5

Πώς προέκυψε στο λογότυπο σας το λουλούδι;

Το λουλούδι αποτυπωνόταν πάντα στις κατασκευές μου. Με το πέρασμα των χρόνων άλλαξε σχήμα και μέγεθος αλλά ήταν και είναι στο σήμα κατατεθέν μου. Έτσι αποφάσισα να το ενσωματώσω στο λογότυπο μου.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι με το ξύλο και να φτιάχνω νέα πράγματα. Συγκεκριμένα αυτό το διάστημα βρίσκομαι στην διαδικασία κατασκευής μίας πολύ πρωτότυπης κατασκευής που είναι απαραίτητη για τα ταξίδια αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζω κάποια σχέδια και για τσάντες πλάτης.

zoulias1

Που μπορούμε να βρούμε αυτές τις όμορφες ξύλινες κατασκευές;

Όλες τις ξύλινες τσάντες αλλά και τις χειροποίητες κατασκευές μου μπορείτε να τις βρείτε στη σελίδα μου στο facebook Zoulias Wood Creations και στο Instagram zoulias_wood_creations, στο blog μου ksilineskataskeves.blogspot.gr καθώς και σε καταστήματα της τοπικής αγοράς στη Μήλο. Σύντομα θα υπάρξει και δημιουργία e-shop.

zoulias-logo