"Μηλέικα Νέα"

ydrofora2017

Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Μήλου: Σχετικά με τις εξελίξεις για τα κρίσιμα ζητήματα της Μήλου

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον δήμαρχο Μήλου Γεράσιμο Δαμουλάκη, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και γενικότερα η κυβέρνηση, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης που προέκυψε τόσο από την έλλειψη νερού όσο και με την ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων μέσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, αποφάσισαν να συνδράμουν στην κατά το δυνατόν επίλυση των προβλημάτων με τους παρακάτω τρόπους:

Α) αποστέλλοντας τις επόμενες μέρες στο νησί υδροφόρα πλοία με επιπλέον 4000 κυβικά, πλέον των 2000 που εστάλησαν τις προηγούμενες μέρες. Από εκεί κι έπειτα συμφωνήθηκε ο Δήμος να προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια του απαιτούμενου νερού πέραν αυτού που παράγεται σε ημερήσια βάση από την Αιολική Μήλου.

Β) εδώ και τρείς μήνες η κυβέρνηση κοινοποίησε προς τον δήμαρχο τη δυνατότητα εγκατάστασης στο νησί δύο μονάδων compact βιολογικού καθαρισμού, μία για τον Αδάμαντα και μία αντίστοιχα για τα Πολλώνια. Σημειώνεται ότι για την εγκατάσταση των μονάδων αυτών και τη χρηματοδότηση τους από το ειδικό πρόγραμμα για το Ν. Αιγαίο, απαιτούνται στοιχειώδεις μελέτες, τα λεγόμενα τεχνικά δελτία, που ο δήμος πρέπει να αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πού βρίσκονται τα τεχνικά δελτία.

Με τις αποφάσεις αυτές η κυβέρνηση θεωρεί ότι συμβάλλει καθοριστικά στην υπέρβαση μιας εξαιρετικά δυσάρεστης κατάστασης που έχει επιβαρύνει τουριστικές επιχειρήσεις, κατοικίες και γενικότερα τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Οι ευθύνες για τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την κατάσταση, όπως και η αναζήτηση λύσεων βαρύνουν αποκλειστικά τη δημοτική αρχή που είναι και εκ του νόμου υπεύθυνη για τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων.

4/8/2017