"Μηλέικα Νέα"

Είναι δύο από τους δημοφιλέστερους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, που κατάφεραν με τις «ομορφιές» τους να συγκριθούν με τις μαγευτικές Μπαχάμες και τις εξωτικές Μαλδίβες.

Ο λόγος για την Μήλο και την Πάρο των Κυκλάδων, τα οποία κέρδισαν μία θέση στη λίστα της δημοφιλούς ενημερωτικής ιστοσελίδας ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος «Travel+Leisure» με τα καλύτερα νησιά στον κόσμο για διακοπές.

Η Τασμανία της Αυστραλίας, οι Εβρίδες της Σκωτίας, οι Αζόρες της Πορτογαλίας, το Μπαλί της Ινδονησίας, το Γουαχίκε της Νέας Ζηλανδίας και η Νήσος Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, είναι οι προορισμοί που συμπληρώνουν τη «χρυσή» δεκάδα με τα ειδυλλιακότερα νησιά παγκοσμίως.

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που έκαναν την Πάρο και την Μήλο να χαρακτηριστούν ως κορυφαίες επιλογές;

sarakiniko900

13 μαγευτικές παραλίες της Μήλου

Οι ασυναγώνιστες παραλίες είναι εκείνες που, χωρίς αμφιβολία, έκαναν την Μήλο να ξεχωρίσει. Η Φυριπλάκα με τα κρυστάλλινα νερά και το μαγευτικό Τσιγκράδο με την κάτασπρη άμμο, είναι δύο από αυτές που σου δίνουν μία μικρή μόνο γεύση από το μεγαλείο του νησιού. Αν τώρα προσθέσεις και το Σαρακίνικο με τα «πουδραρισμένα» λευκά βράχια, τότε η εικόνα απογειώνεται. Φυσικά, το νησί των Κυκλάδων έχει πολλές ακόμα αμμουδιές, που κάνουν τον επισκέπτη να απορεί με το πόση ομορφιά μπορεί να κρύβει ένα μέρος. Το Παλιοχώρι, με τα κόκκινα, άσπρα και κίτρινα πετρώματα στην ακτή του, είναι ένα από αυτά. Ωστόσο, ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς, αν όχι ατελείωτος: Αγία Κυριακή, Προβατάς, Παπάφραγκας, Πλάθιενα, Τουρκοθάλασσα, Θειωρυχεία, Κλέφτικο, Γέρακα, Συκιά είναι παραλίες, που κάθε μια έχει το δικιά της ξεχωριστή ταυτότητα και ομορφιά.

Εκτός από το φυσικό τοπίο των παραλιών, η Μήλος διαθέτει πολλά ακόμα αξιοθέατα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα στο Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Ναυτικό και Μεταλλευτικό Μουσείο, που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, υπάρχει και το δαιδαλώδες σύμπλεγμα των επιβλητικών χριστιανικών κατακομβών της Μήλου. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο πρωτοχριστιανικό μνημείο αυτού του είδους παγκοσμίως, μετά τους Αγίους Τόπους και τις κατακόμβες της Ρώμης.

paros paralia resort

15 μοναδικές παραλίες της Πάρου

Η κοσμοπολίτικη Πάρος φιλοξενεί, επίσης, ορισμένες από τις πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων, κατά μήκος της ακτογραμμής της. Εκτός από τις «διάσημες» Πούντα, Κολυμπήθρες και Χρυσή Ακτή, γύρω από τη Νάουσα βρίσκονται οι όμορφες παραλίες Άγιοι Ανάργυροι, Αλυκή, Λάγγερη, Μεγάλο Πιπέρι και Μικρό Πιπέρι, Πλατιά Άμμος και Σάντα Μαρία. Οι επισκέπτες οφείλουν, επίσης, να κάνουν μια «βουτιά» στα πεντακάθαρα νερά των παραλιών που βρίσκονται κοντά στην Παροικιά, μεταξύ των οποίων τα Λιβάδια, ο Κριός, το Μαρτσέλο, τα Καμίνια και τα Σουβλιά.

Η γοητεία της Πάρου δεν σταματάει, φυσικά, στις αμμουδιές της, αλλά επεκτείνεται και στα υπόλοιπα αξιοθέατα που φιλοξενεί στο νησί, όπως η εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., το Μυκηναϊκό ανάκτορο, οι ανεμόμυλοι και το ενετικό κάστρο στη Νάουσα, το Αρχαιολογικό Μουσείο με το περίφημο άγαλμα της Νίκης του 5ου αιώνα π.Χ. και το «Πάριο Χρονικό», το Φράγκικο Κάστρο του 13ου αιώνα στην Παροικιά, με τα πολλά ενσωματωμένα μικρά εκκλησάκια στα τείχη του, η κοιλάδα με τις πεταλούδες κοντά στο μοναστήρι του «Χριστού στο Δάσος», το Ανθέμιον και το Δήλιο.

paros naousa kaikia

Η λίστα με τα 10 καλύτερα νησιά στον κόσμο για διακοπές:

Μήλος, Ελλάδα

Εξούμα, Μπαχάμες

Εβρίδες, Σκωτία

Αζόρες, Πορτογαλία

Μπαλί, Ινδονησία

Πάρος, Ελλάδα

Μαλδίβες

Νήσος Βανκούβερ

Τασμανία, Αυστραλία

Νησί Γουαϊχέκε, Νέα Ζηλανδία