"Μηλέικα Νέα"

Τα ελληνικά νησιά είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο για τα πανέμορφα νερά, τις ακρογιαλιές και τα χωριουδάκια τους. Σχεδόν κάθε νησί έχει τη Χώρα, το κέντρο του, που είναι συνήθως ο μεγαλύτερος οικισμός και συγκεντρώνει τόσο τις τουριστικές υπηρεσίες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους όσο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Σε όλα τα ελληνικά νησιά όμως υπάρχουν κι άλλα χωριουδάκια, «κρυμμένα διαμάντια» που μπορεί να έχουν τους «δεύτερους ρόλους», κλέβουν όμως τις εντυπώσεις. Το πιο χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η Οία, στη Σαντορίνη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά, στη μέση της καλντέρας, όμως η Οία, στο βόρειο άκρο της, κερδίζει τον θαυμασμό των επισκεπτών. Τα σπίτια της φαίνονται σκαρφαλωμένα στην καλντέρα, σαν να τη στολίζουν, ενώ όλοι όσοι είχαν την τύχη να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα από το κάστρο της και τις ταράτσες των σπιτιών της έχουν να λένε πως ήταν το καλύτερο της ζωής τους.

Ας δούμε παρακάτω πέντε ακόμα τέτοια μικρά χωριουδάκια σε ελληνικά νησιά που είναι,  αν όχι περισσότερο, τότε το ίδιο όμορφα με τις πρωτεύουσές τους.

Φυροπόταμος, Μήλος

Ο Φυροπόταμος της Μήλου είναι το χωριό που έχουν τα… σπίτια τους οι βάρκες των ψαράδων! Είναι τα παραδοσιακά «σύρματα», τα μικρά σπιτάκια δηλαδή μέσα στα οποία οι βάρκες περνούν όλη τη χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι, οι βάρκες βγαίνουν στον γιαλό και πέφτουν στη θάλασσα, και τα «σύρματα» γίνονται πια κατοικίες για τους. Ο Φυροπόταμος είναι ένα πολύ μικρό ψαροχώρι στο βόρειο άκρο της Μήλου και φημίζεται για την παραλία του, που συγκαταλέγεται στις καλύτερες του νησιού.

Αναλυτικά το άρθρο με τα υπόλοιπα 5 χωριά σε νησιά της Ελλάδας:

Άσσος, Κεφαλονιά

Όλυμπος, Κάρπαθος

Λίνδος, Ρόδος

Κιόνι, Ιθάκη