"Μηλέικα Νέα"

milos-alliws

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Αδάμαντα. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν εμφανή προβλήματα, αστοχίες και ανούσια πολιτικά «τερτίπια».

Όλοι εμείς στο συνδυασμό «Η Μήλος αλλιώς» εκ προοιμίου έχουμε θετική προδιάθεση σε έργα που θα βοηθήσουν το νησί μας. Όμως δεν μπορούμε να μην αντιδρούμε όταν βλέπουμε σοβαρά λάθη και παραλείψεις.

Η μελέτη της ανάπλασης του Αδάμαντα

Η αντίδρασή μας δεν ήταν γι’ αυτή καθεαυτή την ανάπλαση. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση στον Αδάμαντα είναι απογοητευτική και κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βέβαια τα προβλήματα δεν είναι κυρίως «αισθητικά» αλλά κυκλοφοριακά και όχι μόνον. Παρ’ όλα αυτά δεν είχαμε αντίρρηση να προχωρήσουμε και στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Απόδειξη αυτού αποτελεί η θετική μας ψήφος για την  «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΑ».

Κάτι βέβαια για το οποίο μετανιώνουμε και δεν διστάζουμε να παραδεχτούμε το λάθος μας.

Η αντίδρασή μας ήταν στο ότι η μελέτη βγήκε σε δημόσια διαβούλευση καταμεσής της καλοκαιρινής περιόδου, κάτι που σημαίνει ότι ελάχιστοι το είχαν αντιληφθεί (ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν ενημέρωση) και στο ότι αυτό που μας παρουσιάστηκε ως τελικό σχέδιο είχε τόσα μοντέρνα στοιχεία που θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα αστικό παρά σε ένα νησιωτικό περιβάλλον.

Τότε συνειδητοποιήσαμε το λάθος μας σχετικά με την απευθείας ανάθεση καθώς αυτή μας περιόριζε σε μία και μοναδική πρόταση και μας στερούσε το δικαίωμα της επιλογής του καλύτερου.  Όλα αυτά μπορείτε να διαπιστώσετε μόνοι σας διαβάζοντας τα πρακτικά.

Οι παρατηρήσεις που δεν σημείωνε κανείς....

Πέρα όμως από τα πρακτικά, υπάρχουν και οι συζητήσεις που έγιναν στις δύο παρουσιάσεις της μελέτης. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της πρώτης προχωρήσαμε σε αρκετές παρατηρήσεις και προτάσεις τις οποίες όμως κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τις σημειώσει . Γιατί άραγε; Μήπως για να μας πουν ότι δεν κάναμε παρατηρήσεις;  Υπήρχαν στην αίθουσα μάρτυρες που σίγουρα θα μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Παρά το γεγονός πως είναι τουλάχιστον λανθασμένη η τακτική να μην καταγράφονται έστω οι θετικές προτάσεις – παρατηρήσεις σε οποιαδήποτε μελέτη, προχωράμε στην ουσία της υπόθεσης.

Γιατί λέμε «όχι» στην απευθείας ανάθεση

Η απόφασή για απευθείας ανάθεση δε μας βρίσκει σύμφωνους, διότι:

1) Με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επιδιώκεται και εξασφαλίζεται ευρύτερη συμμετοχή μελετητών και η ανάπτυξη του πνεύματος της άμιλλας θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή επίλυση απ’ όλες τις πλευρές (χωροταξικής πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, αισθητικής, πολιτισμικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και λειτουργικής πλευράς).

2) Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη διαδικασία που εξασφαλίζει πλουραλισμό απόψεων και δίνει τη δυνατότητα αντικειμενικής επιλογής της καλύτερης πρότασης.

3) Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Αδάμαντα  είναι το σημαντικότερο έργο αρχιτεκτονικής παρέμβασης στο νησί. Αφορά το σχεδιασμό του κεντρικότερου σημείου του νησιού, που έχει γίνει στο παρελθόν, επανειλημμένα, αντικείμενο προβληματισμού των πολιτών. Ένας δημόσιος χώρος που πρέπει και μπορεί να αναδειχθεί τοπόσημο για το νησί. Πρέπει (θα έπρεπε) να «υιοθετηθεί» το έργο από κάποια πανεπιστημιακή σχολή αρχιτεκτονικής. Έχουν (είχαν) γίνει κινήσεις  προς αυτή την κατεύθυνση;

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την κ. Φωτεινή Ξυράφη, που έχει αναλάβει πολλά παρόμοια έργα ανά την επικράτεια, με κορυφαίο ίσως την βιοκλιματική ανάπλαση του Δήμου Αμαρουσίου, επί δημαρχίας του κ. Πατούλη. Στα κοντινά μας όμως, εκπόνησε μελέτη για τη Σαντορίνη και ειδικότερα για την ανάπλαση του Κοντοχωρίου, όπου και εκεί διατυπώθηκαν ενστάσεις για την αισθητική του έργου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε τοπικό δημοσίευμα «Η μελέτη που παρουσιάσθηκε ήταν άρτια και πολυεπίπεδη, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στο αισθητικό μέρος και συγκεκριμένα στην επιλογή καμπύλων μορφών αντί ευθύγραμμων που είναι το χαρακτηριστικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης». Μπορείτε να δείτε και το δημοσίευμα στο παρακάτω link: http://atlantea.news/parousiasthike_i_teliki_meleti_gia_tin_anaplasi_tou_kontohoriou/

Συμπερασματικά, δεν κρίνουμε την κ. Ξυράφη αλλά την αισθητική της μελέτης, όπως εξάλλου συνέβη και σε άλλο κυκλαδίτικο νησί. Είχαν και εκεί άραγε οικονομικά κίνητρα αυτοί που διατύπωσαν ενστάσεις, όπως ψευδέστατα και ανυπόστατα μας κατηγόρησε ο δήμαρχος, κ. Δαμουλάκης;