"Μηλέικα Νέα"

draksathe-paideias

Ένα από τα βασικά μηνύματα που μετέφερε το κίνημα του Διαφωτισμού και στον ελληνικό χώρο ήταν η αποδέσμευση του πνεύματος από τα στεγανά της μεσαιωνικής σκέψης και η χρήση των εργαλείων των νέων επιστημών και της νέας φιλοσοφίας για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τη δεισιδαιμονία αλλά και για τη διάπλαση σωστών πολιτών. Για τους Έλληνες λογίους η Παιδεία θεωρήθηκε ως αναγκαία και ίσως ικανή συνθήκη για την Απελευθέρωση. ΄Eτσι, ο φωτισμός του Γένους κατέστη το «λάβαρο» όλων των διαφωτιστών.

«ΔΡΑΞΑΣΘΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ήταν το σύνθημα του Αδαμάντιου Kοραή, ο οποίος - από τη Γαλλία όπου βρισκόταν- ανέλαβε σημαντικό εκδοτικό έργο με στόχο τη γνωριμία των νεοελλήνων με τους προγόνους τους αλλά και με τις σύγχρονες ιδέες που συγκλόνιζαν την Eυρώπη.

Αυτό το σύνθημα, πιο σύγχρονο τώρα από ποτέ μέσα στην αβελτηρία της εποχής μας, «γράφτηκε» με βότσαλα στο Περιστύλιο του Λυκείου, από χέρια Ελλήνων και Ιαπώνων μαθητών, με την υποστήριξη του Δήμου Μήλου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων αδελφοποίησης με την πόλη της Shodoshima.

Η εκπαιδευμένη ομάδα των μαθητριών της Α΄Τάξης, αποτελούμενη από την Σ. Βικελή, την Χρ.Δάμη, την Ερίσα Καρασάλι, την Γεωργία Κάγια και την Κων.Βεναρδάτου, υπό την εποπτεία και το σχεδιασμό του καθηγητή κ. Κ. Ντέμου, υλοποίησε το έργο.

Παράλληλα, το Γενικό Λύκειο Μήλου ολοκλήρωσε το δεύτερο κατά σειρά έργο της παραδοσιακής Τέχνης του βοτσαλωτού δαπέδου, στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτιστικής Εκπαίδευσης 2015-2016 υπό τον τίτλο « Λέξεις είναι τα βότσαλα», αποφασίζοντας να μείνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές μαθητών η υπόμνηση: «Δράξασθε Παιδείας».

Ίσως το μόνο σταθερό σημείο που μας απομένει.

Κ.Παπαδόπουλος

Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μήλου