"Μηλέικα Νέα"

Το Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Από τη θάλασσα» επεκτείνει τις παιδαγωγικές και καλλιτεχνικές του δραστηριότητες και το χειμώνα, προκειμένου να συμβάλει ενεργά στην πολιτιστική και καλλιτεχνική εκπαίδευση και ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας της Μήλου. Έπειτα από το ιδιαίτερα επιτυχημένο διήμερο σεμινάριο γνωριμίας με τη Γιόγκα που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Οκτωβρίου με προσκεκλημένη παιδαγωγό την Κατερίνα Μπατζιλάκη, συνεχίζεται για έναν τρίμηνο κύκλο με συχνότητα μία φορά το μήνα.

1.Γνωριμία με την Hatha Yoga (Ενήλικες & Έφηβοι – ες)

H Yoga (γιόγκα) προέρχεται από την Ινδία και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Στα μαθήματα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη Hatha Yoga που είναι η πιο διαδεδομένη μορφή γιόγκα. Το συγκεκριμένο είδος περιλαμβάνει θέσεις/στάσεις σώματος που ονομάζονται asana (άσανα) και μπορούν να ακολουθηθούν απ’ όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο σωματικής ευλυγισίας και δύναμης. Επίσης, περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής pranayama (πραναγιάμα) που συμβάλλουν στην απαλλαγή από το άγχος και αυξάνουν τη συγκέντρωση. Η γιόγκα ευεργετεί σώμα και νου κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που έχει μεγάλη απήχηση σ’ όλο τον κόσμο. Κάποια από τα οφέλη : τονώνει και δυναμώνει το μυικό σύστημα, αυξάνει την ευλυγισία του σώματος, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

2.Γιόγκα Νίντρα - Yoga Nidra

Ο όρος Γιόγκα Νίντρα, προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις γιόγκα, που σημαίνει ενότητα / σύνδεση, και νίντρα, που σημαίνει ύπνος. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής παραμένουμε ξαπλωμένοι στο έδαφος, χωρίς καμία σωματική δραστηριότητα, προσφέροντας στον εαυτό μας πλήρη σωματική, νοητική και συναισθηματική χαλάρωση. Πρόκειται για μία οριακή κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Βοηθάει στην ανάπτυξη της μνήμης και της δημιουργικότητας. Λέγεται ότι μια ώρα γιόγκα νίντρα ισοδυναμεί με τέσσερις ώρες συμβατικού ύπνου.

3.Γιόγκα για παιδιά δημοτικού

Μέσα από την αφήγηση / δραματοποίηση ιστοριών, τα παιδιά γνωρίζουν διάφορες θέσεις σώματος (asana) της γιόγκα. Έτσι αποκτούν σωματική δύναμη κι ευλυγισία, βελτιώνεται η ισορροπία και ο κινητικός συντονισμός. Επιπλέον το μάθημα περιλαμβάνει χαλάρωση, ζωγραφική μάνταλα (Mandala), ασκήσεις αναπνοής και δραστηριότητες που ενισχύουν την ενσυνείδηση (Mindfulness). Τα οφέλη της γιόγκα στα παιδιά είναι πολλαπλά, γι’ αυτό σταδιακά εντάσσεται στο σχολικό πρόγραμμα πολλών σχολείων. Ενδεικτικά Οφέλη: περιορίζεται η υπερκινητική συμπεριφορά, αυξάνεται η ικανότητα συγκέντρωσης, η προσοχή και η μνήμη, ενισχύεται η φαντασία, τα παιδιά εκπαιδεύονται να αναπνέουν συνειδητά και να χαλαρώνουν.

yoga trimino milos 2021a

ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Κατερίνα Μπατζιλάκη (Ψυχολόγος – Ειδικευμένη στην Αποκατάσταση Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών), πιστοποιημένη δασκάλα Υoga, Yoga Therapy, Aerial Yoga, Kids Yoga.

ΠΟΤΕ: Σάββατο & Κυριακή 27-28 Νοεμβρίου, 4-5 Δεκεμβρίου, 29-30 Ιανουαρίου

ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: Παιδιά Δημοτικού 17.00 – 18.00 | Εφήβων & Ενηλίκων 18.15 – 19.30 | Γιόγκα Νίντρα (Ενήλικες) 19.45 – 20.45

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Παιδιά Δημοτικού 10.00 – 11.00 | Εφήβων & Ενηλίκων 11.15 – 12.30

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΤΡΙΜΗΝΟ ΚΥΚΛΟ (6 ώρες για τα παιδιά και 7,5 ώρες για τους έφηβους και τους ενήλικες): 50,00 Ευρώ (Παιδιά), 60,00 Ευρώ (Έφηβοι), 100,00 Ευρώ (Ενήλικες).

ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ: ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους ενήλικες συμμετέχοντες.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ (μέχρι την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου): Φιλιώ Λούβαρη (6976 778 463)

*Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

** Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα τηρηθούν τα μέτρα της Πολιτείας για την προφύλαξη από τον covid – 19.

*** Το Σεμινάριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΑΣΠΜ ΙΕΡΑΞ και της VIRAHOUSES.

yoga trimino milos 2021b