"Μηλέικα Νέα"

pollonia-beeckman

Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες την Τετάρτη 16/8 από τη θαλάσσια περιοχή Πολλωνίων ο 89χρονος αγαπητός δάσκαλος Γεώργιος Παγώνης.

Στην περιοχή κατέφθασαν άμεσα ασθενοφόρο και Λιμενικό. Ο θάνατος του διαπιστώθηκε λίγη ώρα αργότερα από ιατρό του Κέντρου Υγείας Μήλου.

Από το Λιμεναρχείο Μήλου διενεργείται προανάκριση, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

Η οικογένεια του εκλιπόντος Γεωργίου Παγώνη, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημόσια, τα στελέχη του Κέντρου Υγείας Μήλου, τον Δντή κ. Ηλία Αποστολόπουλου και όλο το προσωπικό. Επίσης τους άνδρες του Λιμενικού και ιδιαίτερα τον Διοικητή του Λιμεναρχείου Μήλου, για τη στάση τους, τον επαγγελματισμό, την ευσυνειδησία και την ανθρωπιά τους.

Λίγα λόγια για τον δάσκαλο Γεώργιο Χρ. Παγώνη

Ο Γεώργιος Χρ. Παγώνης γεννήθηκε στην Πλάκα της Μήλου το 1927. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Πλάκας και στο Δ’ Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς. Εσπούδασε στη  Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία (Αθήνα) και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαιδεύσεως και στη Σχολή Π.Σ.Ε.Α.

Υπηρέτησε ως δάσκαλος από το 1948-1971 σε Ανάφη, Κίμωλο, Μήλο (Πολλώνια, Τριοβάσαλο και Αδάμαντα) ως Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης από το 1971-1981 σε Βόρειο Εύβοια, Ζωγράφου και Άρτα και ως Επιθεωρητής Α’ (Γενικός Επιθεωρητής Δ.Ε.) από το 1981-1983 στη Σύρο, στη θέση του Διευθυντή Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Νομού Κυκλάδων.

Το 1983 συνταξιοδοτήθηκε, ύστερα από τη συμπλήρωση 35ετούς υπηρεσίας. Συνεργάσθηκε με τους τοπικούς παράγοντες για την ανέγερση του διδακτηρίου, τη δεντροφύτευση και τον εξωραϊσμό του οικισμού των Πολλωνίων.

Αρκετά χρόνια εχρημάτισε Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου και του Σταδίου Μήλου.

Μελέτες και άρθρα του παιδαγωγικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου δημοσιεύθηκαν σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, στον τοπικό τύπο και στην Εφημερίδα «Καθημερινή» (Επτά Ημέρες). Πέντε συλλογές του λαογραφικού και γλωσσικού υλικού της Μήλου έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τη Γλωσσική Εταιρεία και το Λύκειο των Ελληνίδων.

Τα «Μηλέικα Νέα» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του δασκάλου…

pagonisg

pagonisg1