"Μηλέικα Νέα"

iamatikes-phges

Με απόφαση της αναπληρώτρια υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουράς αναγνωρίσθηκαν ως Iαματικές 6 Πηγές της χώρας. Αναλυτικά αναγνωρίσθηκε ως ιαματικός:
Α)ο φυσικός πόρος “νερό πηγής Μπανιώτη – Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγοπούλου”, που βρίσκεται στη περιοχή Χέλωβα – Λυσιμαχίας στον οικισμό Λυσιμαχία στο Δήμο Αγρινίου.
B) o φυσικός πόρος “νερό πηγής Λουτρών Θερμών Νιγρίτας”, που βρίσκεται στον οικισμό Θερμά Νιγρίτας στο Δήμο Βισαλτίας
Γ) ο φυσικός πόρος “νερό γεώτρησης Δημαρχείου Μώλου”, που βρίσκεται στη περιοχή Καμένων
Βούρλων του Δήμου Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου
Δ) ο φυσικός πόρος “νερό από πηγάδι οικισμού Θερμών Καλύμνου”, που βρίσκεται στην Κάλυμνο
Ε) ο φυσικός πόρος “νερό Λίμνης Βουλιαγμένης”, που βρίσκεται στη Λίμνη Βουλιαγμένης
ΣΤ) ο φυσικός πόρος “νερό πηγής Λουτρών Γερανίου Καιάφα”, που βρίσκεται στο Δήμο Ζαχάρως.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εξετάζεται η ένταξη των ιαματικών πηγών από το Υπουργείο Οικονομίας στον νέο ειδικό αναπτυξιακό νόμο –

Αναγνωρισμένη ιαματική πηγή μόνο τα Λουτρά Κυλλήνης αλλά όχι και η πηγή Γερανίο
Ενίσχυση των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως είναι τα σχέδια αξιοποίησης ιαματικών πηγών της χώρας μας, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Οι φυσικές ιαματικές πηγές προκειμένου να ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο θα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί από το υπουργείο ως ιαματικοί πόροι. Μέχρι τώρα, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στη Βουλή έχουν μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων αναγνωρίσει 14 φυσικούς πόρους ως ιαματικούς στο πλαίσιο ανάπτυξης, αξιοποίησης και προβολής επιχειρήσεων τουρισμού, μεταξύ των οποίων είναι τα Λουτρά Κυλλήνης αλλά όχι και του… Καϊάφα! Βεβαίως το Υπουργείο στην λίστα που έδωσε μιλά για την ιαματική πηγή Γερανίου και όχι για τα Λουτρά σε όλο τους το εύρος, που βρίσκεται στην διαδικασία… έκδοσης της υπουργικής απόφασης μαζί με άλλες πηγές που δεν είναι λίγες. Ωστόσο το καθεστώς αναγνώρισης των λουτρών Καιάφα μοιάζει λίγο μπλεγμένη ιστορία, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοιο ζήτημα και αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει τους τοπικούς φορείς.


Οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται στην έκδοση της υπουργικής απόφασης μαζί με εκείνη της ιαματικής πηγής Γερανίου του Καιάφα είναι οι εξής: Λίμνη Βουλιαγμένη, Πηγή Καλλυντικά-Καμμένα Βούρλα Κονιαβίτη, Γεώτρηση Δημαρχείου Μώλου, Πηγή Λουτρών Θερμών Νιγρήτας, Πηγάδι Οικισμού Θερμών Καλύμνου, Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα Μήλου, Πηγή Ιωάννη και Νικολάου Μπαλαλά στα Λουτρά Αιδηψού, Πηγή Αγ.Αναργύρων Ν. Κύθνου, Πηγή Κακαβού Ν. Κύθνου, Λουτρά στις Θερμές Δήμου Μύκης Ν. Ξάνθης, Πηγή Αν. Παπαϊωάννου στα Λουτρά Αιδηψού, Γεώτρηση Αγραπιδιάς-Λιμνοχωρίου Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, Λουτρά Τραϊανούπολης, Πηγή Μπανιώτη-Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου.
Αντιστοίχως οι 14 επίσημα αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές είναι οι:Θέρμαι Σύλλα, Σουρωτή, Κρηνίδες Καβάλας,
Γιάλτρα Αιδηψού, Λουτρά Κυλλήνης, Λουτρά Ν. Απολλωνίας, Φρύνη Σκουρτανιώτη, Λουτρά Ελευθερών Καβάλας,
Λουτράκι Αριδαίας-Αλμωπίας, Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Λουτρά Υπάτης, Πηγή Λέττα Βασιλάκου Αιδηψού, Πηγή Κομπογιάννη Αιδηψού και Πηγή Γ1 Νταμάρια Αιδηψού.
Τι συμβαίνει με τον Καϊάφα;

Προσπαθώντας να λύσουμε τον.. γρίφο που έχει να κάνει με τα ιαματικά λουτρά Καϊάφα που αν και είναι ίσως η δημοφιλέστερη λουτρόπολη των Βαλκανίων, καθώς προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών, εν τούτοις το καθεστώς και το πλαίσιο αναγνώρισης τους δεν είναι σαφές, μιλήσαμε με τον Διευθυντή των Λουτρών κ. Νίκο Λευκαδίτη. Το θέμα βεβαίως να σημειώσουμε δεν είναι καινούργιο, η αναγνώριση του συνόλου των
λουτρών Καιάφα βρίσκεται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον εδώ και… τρία χρόνια αφού από τότε έως σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως ακόμα από την Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πηγών -που έχει συστήσει ο πρώην ΕΟΤ. Από τον Ιούνιο του 2013 όπου υπήρχε σε εξέλιξη ξανά διαδικασία για την αναγνώριση ιαματικών πηγών ώστε να διευρυνθεί η λίστα η εξήγηση που είχε δοθεί από την αρμόδια επιτροπή για την καθυστέρηση αναγνώρισης της ιαματικής πηγής Καιάφα, ήταν ότι ο αρμόδιος φορέας – που είναι τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα- δεν είχε συγκεντρώσει ακόμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και τις ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις των νερών που σχετίζονται με τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα λουτρά για να τα καταθέσει και να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Δ/ντής για τη λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών της Λίμνης Καϊάφα, κ.Νίκος Λευκαδίτςη, μιλώντας χθες στην Πρωινή εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το θέμα είναι καθαρά γραφειοκρατικό και διαδικαστικό και ότι τα Λουτρά Καíάφα κάθε χρόνο παίρνουν άδεια λειτουργίας κανονικά, αφού στέλνουν όλες τις εργαστηριακές αναλύσεις των νερών, ενώ πέρυσι είχαν γίνει με εντολή των ΕΤΑ ειδικές αναλύσεις και από το ΙΓΜΕ που είχαν μάλιστα κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ. Κάθε χρόνο ανανεώνεται η άδεια των λουτρών γι αυτό και έχουν κανονικό σήμα λειτουργίας και μπορούν και δίνουν και βεβαιώσεις λουτροθεραπείας.
Όσον αφορά την ιαματική πηγή Γερανίου, για την οποία μιλά η λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λευκαδίτης τόνισε ότι αυτή βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τα Λουτρά- εντός της ζώνης του Καϊάφα- και το ιαματικό αυτό νερό είναι προς πόση, δεν είναι εκείνο της πισίνας και όντως αν και τα ΕΤΑ έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Τόνισε ακόμα ότι η πλειοψηφία των 14 αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών ανήκει κυρίως σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που τις έχουν αξιοποιήσει.


« Όσον αφορά τα Λουτρά του Καϊάφα, εμείς κάθε χρόνο κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν υφίσταται θέμα γιατί αν δεν είχαν άδεια δεν θα μπορούσαμε να τις λειτουργήσουμε. Πάντως να ξέρετε ότι οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες γι αυτό που ονομάζουμε επίσημη αναγνώριση και οι εργαστηριακές αναλύσεις να διασφαλιστεί η
ποιότητα των ιαματικών νερών είναι πολυέξοδες, χιλιάδων ευρώ για την ακρίβεια που πληρώνουν κάθε χρόνο τα ΕΤΑ. Προθεσμία πάντως υπάρχει ως το καλοκαίρι του 2016.»

Πηγές: giannisserfanto.blogspot.gr & info-cyclades.gr