"Μηλέικα Νέα"

shodoshima-apoxairetismos

Σε ζεστό συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30/3/2016 στο αεροδρόμιο της Μήλου ο αποχαιρετισμός των φίλων Ιαπώνων από το αδελφοποιημένο νησί Shodoshima.

Στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψης της αντιπροσωπείας στο νησί μας, οι Ιάπωνες φίλοι μας είχαν την ευκαιρία μέσα από ένα καλά συντονισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές της Μήλου, τον πολιτισμό και την λαογραφία της, την τοπική γαστρονομία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αλλά πάνω από όλα την ζεστή ατόφια φιλοξενία όλου του κόσμου που απλόχερα αγκάλιασε την διοργάνωση.

Στο επίκεντρο της όλης φιλοξενίας ήταν η τελετή υποδοχής της Αντιπροσωπείας την Κυριακή 27/3/2016. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Γ. Ηλιόπουλος, ο Δήμαρχος Μήλου παρουσίασε την ιστορική αναδρομή της πολυετούς αδελφοποίησης Μήλου – Shodoshima δίνοντας έμφαση στην βαρύτητα που δίνει η Δημοτική Αρχή στην ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών αλλά και στα κοινά σημεία που ενώνουν τα δύο νησιά.

Η υποδοχή πλαισιώθηκε από μουσικές εκδηλώσεις τόσο από την Μουσική Σχολή «Μηλίων Τέχνες» που έκανε την έναρξη της βραδιάς αποδίδοντας στα ιαπωνικά τον «Ύμνο της Ελιάς» όσο και από του Ιάπωνες μαθητές που καθήλωσαν το κοινό τραγουδώντας στα ελληνικά τον Εθνικό μας Ύμνο. Εντυπωσιακή ήταν και επίδειξη της τέχνης της καλλιγραφίας από τους Ιάπωνες μαθητές.

Συγκινητικές ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού της Ιαπωνικής Αποστολής κ. Ueda αλλά και του φίλου της Μήλου κ. Tachibana για την αξία και τον συμβολισμό της δημιουργίας του πάρκου της Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας και του νέου Χώρου Αδελφοποιήσεων του Δήμου Μήλου στην Πλάκα, ως έμπρακτη απόδειξη της βαρύνουσας σημασίας που η Δημοτική Αρχή δίνει στο θεσμό των αδελφοποιήσεων και ειδικότερα στην αδελφοποίηση Μήλου-Shodoshima.

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η εξαιρετική εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα και η επίδειξη της τεχνικής του βοτσαλωτού από το Γενικό Λύκειο Μήλου με την ενεργή συμμετοχή και του Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας ολοκληρώθηκε με ένα αποχαιρετιστήριο παραδοσιακό γλέντι που έγινε στον χώρο του ΚΑΠΗ με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των αδελφοποιημένων νησιών πρότεινε την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των δύο νησιών για την απόκτηση εμπειρίας και γνώσης στο πλαίσιο της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ανταλλαγής, απευθύνοντας επιστολή στους Δημάρχους της Shodoshima. Προς την ίδια κατεύθυνση, ήταν και η πρόταση της Αντιδημάρχου Μήλου και Προέδρου της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Δήμου Μήλου κας Τούρλου για την αδελφοποίηση μεταξύ σχολείων των δύο νησιών.

Η Επιτροπή Αδελφοποιήσεων ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση της όλης διοργάνωσης φιλοξενίας και πιο συγκεκριμένα:

-Το μέγα χορηγό Imerys και το Συνεδριακό Κέντρο Γ. Ηλιόπουλος

-Το ξενοδοχείο Καπετάν Γεωργαντάς και τα εστιατόρια Αλμύρα, Αλευρόμυλος, Γαλήνη, Γλαρονήσια, Sirocco, Γιάγκος

-Το Super Market Λουλαδάκη, τους Φούρνους Ξυδούς και Άρτεμις, τα Παραδοσιακά Εδέσματα, την κα Ψαθά Ειρήνη για την προμήθεια τοπικών προίόντων και τον κ. Βήχο Ιωάννη για την προσφορά ποτών

-Την Μουσική Σχολή Μήλου «Μηλίων Τέχνες» και την χορευτική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Μήλου «Μίμαλλις»

-Τους κυρίους Ξενάκη Νίκο και Πολυχρόνη Μαύρο για την υπέροχη βόλτα με το σκάφος

-Τον κ. Πουλημένο Δημήτρη για τον ήχο των εκδηλώσεων

-Τον ΠΟΣΠΟΜ, τον Σύλλογο Γυναικών Μήλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Π. Τριοβασάλου για την πολύτιμη βοήθεια τους

-Τη κα Τζίνα Γρηγορίου για την ξενάγηση της Ιαπωνικής Αντιπροσωπείας

-Την κα Χριστίνα Βουτσινά για την διερμηνεία

-Τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα κ. Παναγιώτου, τους εκπαιδευτικούς και ιδιαιτέρως την κα Ειρήνη Αρμένη καθώς τους μαθητές για την εξαιρετική τους εκδήλωση

-Τους Διευθυντές του Λυκείου και Γυμνασίου Μήλου κ. Παπαδόπουλο και κ. Ζούλια και τους μαθητές των σχολείων για τις εκδηλώσεις προς τιμήν των Ιαπώνων φίλων

-Το προσωπικό του Δήμου Μήλου

-Την Αντιδήμαρχο κα Σοφία Βαμβακάρη, τον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής κ. Μωραΐτη Δημήτρη, την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικών κα Τσερώνη Στέλλα, τις κες Τούλα Αρμένη, Χριστίνα Βήχου, Σοφία Κεντρωτά και τον κ. Σπύρο Κεντρωτά για την πολύτιμη βοήθεια τους

-Τους Εκπροσώπους της Ιαπωνικής Αντιπροσωπείας κυρίες Tachibana Satsuki, Nakaue Misa και Μori Yukiyo και τους κυρίους Ueda Yukio, Goto Takumi, Kimio Tachibana για την άριστη συνεργασία

-Τον κ. Horinouchi Terry για την δημοσιογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων

-Τις οικογένειες της Μήλου που με φροντίδα και αγάπη φιλοξένησαν τους μαθητές από την Shodoshima σαν να ήταν δικά τους παιδιά

-Όλο τον κόσμο της Μήλου που με ενθουσιασμό και ενεργό συμμετοχή πλαισίωσε τις εκδηλώσεις

-Τα μέλη της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων κυρίες Κεφάλα Γεωργία, Λιάνα Λεκανίδη, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Μάλλη, Δρούγκα Φλωρεντία, Αντωνία Βεντούρη

-Τον Δήμαρχο Μήλου για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Επιτροπή μας

-Τα παιδιά της Μήλου και της Shodoshima που με τον αυθορμητισμό τον ενθουσιασμό και την νιότη τους φώτισαν τις ψυχές μας!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΛΥ!

Το ραντεβού με τους Ιάπωνες αδελφούς ανανεώθηκε για τον Οκτώβριο του 2017 που η αντιπροσωπεία από την Μήλο θα επισκεφθεί την Shodoshima.

Η Δημοτική Αρχή θέλοντας να διατηρήσει και να ενισχύσει τους πολύτιμους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών θα δημιουργήσει μέσα στις επόμενες μέρες μια σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) με το όνομα Sistership Affilliation Milos – Shodoshima που θα αποτελέσει την κοινή διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ μας.

Για την Επιτροπή Αδελφοποιήσεων

Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Μήλου

Η Πρόεδρος

Αντιδήμαρχος Μήλου

Ζαμπέτα Τούρλου