SHARE:

Δημοσιεύτηκε: 2 Μαρτίου, 2026 22:02

Υπερδόμηση, έκδοση οικοδομικών αδειών ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές και έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Η Μήλος ήρθε πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για την ανέγερση δύο ξενοδοχείων στο Σαρακήνικο και τον Μύτακα. Στην πρώτη υπόθεση, η άδεια ανακλήθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης Μήλου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το ΣτΕ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των οικοδομικών εργασιών.

Σύμφωνα όμως με όσα ανέφερε στο iEidiseis.gr ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, δεν πρόκειται για πρωτοφανείς περιπτώσεις, καθώς το καθεστώς άναρχης δόμησης, καλά κρατεί στο νησί των Δυτικών Κυκλάδων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό, ότι έχουν ήδη εκδοθεί 48 οικοδομικές άδειες για ξενοδοχεία. Ο ίδιος προβλέπει πως αν οι επενδυτές συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» του νόμου, η Μήλος -όπως και πολλά ακόμη νησιά-, σύντομα, θα μετατραπούν σε τσιμεντουπόλεις.

«Κάθε διαμέρισμα έχει την δική του πισίνα»

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis.gr ο Μανώλης Μικέλης, εφόσον συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς, «έως το τέλος του 2027, η Μήλος θα έχει 1.000 πισίνες. Έχουν εκδοθεί 48 οικοδομικές άδειες που αφορούν κυρίως τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία και κάποιες ήδη εκτελούνται. Επίσης, η νέα μόδα πλέον, είναι στις μικρές βιλιτσες, κάθε διαμέρισμα να έχει και την ιδιωτική του πισίνα».

Πρόκειται για γεγονός που -αυτονοήτως- δυσχεραίνει περαιτέρω τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενός νησιού, που αντιμετωπίζει ήδη έντονο ζήτημα λειψυδρίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, «υπάρχουν άδειες που εκδίδονται για 99 κλίνες, προκειμένου να αποφευχθούν αυστηρότερες απαιτήσεις σε περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Μετέπειτα όμως, εκδίδεται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και φτάνουν στα 140 και 150 δωμάτια».

«Δεν υπάρχουν προδιαγραφές»

Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος θεωρεί πως «η Μήλος βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων εταιρειών και επενδυτών. Βάσει των κατοίκων που έχει η Μήλος, θα έπρεπε να βγάζει 2-3 άδειες τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως όμως, εκδίδονται 12-14 άδειες».

Πάντως, ο ίδιος θεωρεί πως «το νησί έχει χώρο για επενδύσεις. Προδιαγραφές και κανόνες δεν έχει. Πρόκειται για μια παθογένεια που ισχύει για όλη την Ελλάδα».

«Περιμένουμε αντιδράσεις από το υπουργείο»

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τον κ. Μικέλη, στις δύο πρόσφατες υποθέσεις των ξενοδοχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας, «είχαν δοθεί όλες οι άδειες. Εκμεταλλεύονται τα “παραθυράκια” του νόμου. Με το σημερινό καθεστώς, μπορεί να επιτραπεί σε κάποιους να λάβουν ορισμένες αδειοδοτήσεις. Κι έπειτα εμείς, δίνουμε λεφτά για να προσφύγουμε στο ΣτΕ, σε μια προσπάθεια να μην αλλοιωθεί εντελώς ο τόπος μας. Ειδικά στην περίπτωση του ξενοδοχείου στον Μύτακα, που είχε αδειοδοτηθεί για 271 κλίνες και προχωρούσε προς τη θάλασσα, χρειάζεται και οι επιτροπές που εγκρίνουν τέτοια έργα, να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία».

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Μήλου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν δοθεί άλλες οκτώ οικοδομικές άδειες για μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτός είναι ο λόγος που «ζητήσαμε να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση, προκειμένου να ανασταλεί οποιαδήποτε άδεια, μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός της Μήλου. Περιμένουμε κάποιες αντιδράσεις από το υπουργείο, ελπίζω να το σεβαστούν».

Άλλωστε, «έχουμε λάβει σχετικές αποφάσεις και σαν Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μπουν κάποιες προδιαγραφές. Πολλά νησιά δεν είναι σωστά σχεδιασμένα. Εξαιτίας της υπερδόμησης, σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε από τα μπαλκόνια μας μια τσιμεντούπολη. Δεν θέλουμε να γίνουν έτσι τα νησιά μας».

«Οι νόμοι δεν παρέχουν προστασία»

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο μεγάλος αριθμός οικοδομικών άδειων, εκδίδεται, παρότι περίπου το 55% της Μήλου βρίσκεται σε καθεστώς Natura, όπου απαγορεύεται η δόμηση. Κι όμως τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ανέγερση κατοικιών ακόμη και σε προστατευμένες περιοχές. Όπως σχολίασε ο κ. Μικέλης, «οι νόμοι που βγήκαν για το Natura 2000, δεν παρέχουν προστασία. Προσπαθώ μέσω της ευαισθησίας που ενδεχομένως δείξουν άνθρωποι σε υπουργικές και υψηλόβαθμες θέσεις, να μπουν κάποιοι κανόνες, μέχρι να βγουν οι χωροταξικοί σχεδιασμοί και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο». Σημειώνεται πως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αναμένεται να θέσει περιορισμούς στη δόμηση.

Σε εταιρεία ο χωροταξικός σχεδιασμός

Όμως, η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού της Μήλου, αποτελεί δισεπίλυτο γρίφο. Όπως εξήγησε ο κ. Μικέλης, «ο χωροταξικός σχεδιασμός της Μήλου, ανατέθηκε το 2007. Έφτασε μέχρι το Β1 στάδιο (σ.σ. πρώτο κύριο στάδιο ανάλυσης). Έπειτα άλλαξαν οι νομοθεσίες κι επειδή υπάρχει ένα πολιτικό κόστος όταν κάνεις χωροταξικό σχεδιασμό, το έργο δεν προχώρησε για 9 χρόνια. Εγώ ανέλαβα το νησί το 2019 και το προσπάθησα. Το 2023 εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη του χωροταξικού σχεδιασμού που κάναμε για το μισό νησί, επειδή το άλλο μισό είναι Natura».

Παρόλα αυτά, «μας έκοψαν τελευταία στιγμή τον χωροταξικό σχεδιασμό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επειδή είπαν ότι δεν εμπεριείχε την έκταση γεωργικής γης υψηλής ποιότητας που θα έπρεπε. Ήταν μια πρόφαση. Έπρεπε να κόψουν τον χωροταξικό σχεδιασμό, επειδή δεν εξυπηρετούσε τα επενδυτικά συμφέροντα».

Η υπόθεση δεν έμεινε εκεί, καθώς πλέον, «ο χωροταξικός σχεδιασμός ανατέθηκε σε εταιρεία, η οποία έρχεται και μας ανακοινώνει τι εντολές έχει για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό. Τους δώσαμε τον χωροταξικό σχεδιασμό που ετοιμάσαμε εμείς και ελπίζουμε ότι θα σεβαστούν ορισμένα πράγματα. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να κινηθούμε στο ΣτΕ».

Άρθρο του Βασίλη Ανδριανόπουλου στο ieidiseis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του
MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε περισσότερα