«Η Ερώτηση αφορά εκατοντάδες νέους και νέες επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους/-ες που βρίσκονται ή βρέθηκαν τελευταία στα πρώτα βήματα τους για να στήσουν την επιχείρηση τους και να ορθοποδήσουν. «Η μέχρι σήμερα αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις που με την έναρξη της πανδημίας βρέθηκαν με ελάχιστους τζίρους και χωρίς εργαζόμενους.

Πολλές από αυτές έκλεισαν τον Οκτώβριο του 2019 και θα ανοίξουν πάλι το Μάιο του 2021» Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με θέμα τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών και ειδικότερα των απασχολούμενων με τον Τουρισμό, με ειδική αναφορά στις Κυκλάδες.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ερώτηση είχε κατατεθεί από τις αρχές Μαΐου και μετά την άρνηση του υπουργείου να απαντήσει, μετατράπηκε σε Επίκαιρη.

Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι φέτος οι προοπτικές για την τουριστική περίοδο διαγράφονται τουλάχιστον δυσοίωνες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ήδη τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι άκρως ανησυχητικά, ενώ ακούγονται και από επίσημα χείλη, ποσοστά ύφεσης για το β’ τρίμηνο του 2020 της τάξης του 16%.

«Αυτές οι νέες, μικρές επιχειρήσεις προφανώς μένουν εκτός χρηματοδοτήσεων. Το Υπουργείο Τουρισμού δήλωσε αναρμόδιο και πέταξε την ευθύνη στο Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο μας απάντησε με παράθεση των ήδη αναγγελθέντων χρηματοδοτικών εργαλείων, που ως γνωστόν όλα είναι δανειοδοτήσεις και κανένα μη επιστρεπτέα ενίσχυση», τόνισε ο Ν. Συρμαλένιος.

Επίσης ρώτησε τον υπουργό αν προτίθεται να επεκτείνει ή ενδεχομένως να αυξήσει τον προϋπολογισμό στοχευμένων προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας «με δεδομένο ότι τα δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ που προκηρύχθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Πρόγραμμα 2ης επιχειρηματικής ευκαιρίας απευθυνόμενο σε 5.000 ανέργους πρώην αυτοαπασχολούμενους και το Πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης που απευθυνόταν σε 10.000 ανέργους, το οποίο μάλιστα υπερκαλύφθηκε στις αιτήσεις, είχαν σημειώσει σημαντική επιτυχία. Ρώτησε επίσης αν σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «νέα προγράμματα, που να ανταποκρίνονται στις νέες έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία». 

Στον αέρα βρίσκονται τα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρηματικών σχεδίων νέων ηλικίας 18-29 ετών, καθώς το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 43 εκατ. ευρώ που είχε σχεδιαστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβλέψει καμιά δέσμευση για την επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων των συμμετεχόντων. «Αυτός είναι και ο λόγος που πάνω από το 60% σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εγκαταλείψει το πρόγραμμα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πόσα τελικά από τα 10.000 ευρώ για ένα χρόνο ή 17.000 ευρώ για 18 μήνες θα πάνε στους δικαιούχους για να στήσουν επιχείρηση; Το Δελτίο Τύπου  και η πρόσκληση που βγάλατε βρίθει ασαφειών ώστε να μην είναι δυνατόν να δει κανείς πόσα χρήματα πάνε που…Πώς κατανέμονται τα 43 εκατομμύρια ευρώ;» ρώτησε ο βουλευτής τον Υπουργό Εργασίας για να λάβει μια γενική απαρίθμηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ…

Τέλος, απαντώντας στην αναφορά του κ. Βρούτση περί προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, αναρωτήθηκε για ποιο πρόγραμμα μιλάμε, εφόσον οι επιχειρήσεις των τουριστικών καταλυμάτων είναι εκτός, ενώ εκτός είναι και από τη β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αφού έχει μπει ως προϋπόθεση ένταξης τους η κατοχή και χρήση ταμειακών μηχανών.»

Για να διαβάσετε την αρχική ερώτηση και τις απαντήσεις των Υπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κάντε κλικ στο παρακάτω link:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=e46af5f7-bcf2-478c-afaf-abb300f2f850