Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

axinos

Θεωρείται και όχι άδικα το …χαβιάρι της Ελλάδας. Άλλωστε είναι ένας από τους ωραιότερους και γευστικότερους μεζέδες: Δεν θέλει πολλά, λίγο λάδι, λίγο λεμόνι, ψωμί και δεν υπάρχει καλύτερος μεζές. Αλλά απαιτεί κόπο. Και σίγουρα έχει το δικό του πρόγραμμα αλίευσης: μία ώρα πριν και μετά την Ανατολή και τη Δύση του ηλίου. Και σε συγκεκριμένους μήνες αλλά και σε σημεία…

Μιλάμε για τον αχινό, που μπορεί εξωτερικά να φοβίζει αλλά όσοι έχουμε δοκιμάσει – κυρίως μικροί ως ερασιτέχνες ψαράδες – έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό… Μοναδικό εμπειρία φαγητού.

Όμως, όλα έχουν ένα όριο. Και δυστυχώς σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας enandro.gr αυτόν το όριο υπερέβησαν παράνομοι αυτοδύτες αλιείς που είχαν βαλθεί να αφανίσουν, το θαλάσσιο οικοσύστημα  της ευρύτερης περιοχής μέχρι τον Κάβο Ντόρο στην ευρύτερη περιοχή της Άνδρου.

Νύχτα εξοπλισμένοι με καταδυτικά μηχανήματα, και σκάφος συνελήφθησαν στην παραλία Ζάρακες, που βρέχεται από τα νερά του Αιγαίου, απέναντι και πιο πάνω από το βόρειο άκρο της Άνδρου, να έχουν σαρώσει κυριολεκτικά τον βυθό.

Σε απόκρυφο σημείο της παραλίας είχαν κρύψει, 11 τεράστιους σάκους που περιείχαν πάνω από… 7.000 αχινούς βάρους 500 κιλών, οι οποίοι προορίζονταν για τα… ακριβά εστιατόρια!

Η καταστροφή- κατά τους οικολόγους- ήταν τεράστια αλλά ευτυχώς τα αλιεύματα ήταν ακόμα ζωντανά και έγκαιρα οι λιμενικοί τα έριξαν ξανά στην θάλασσα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι λιμενικές αρχές της γύρω περιοχής- και αυτή της Άνδρου- είχαν ενημερωθεί για την δράση των «κακοποιών της θάλασσας» και είχαν στήσει καρτέρι για τον εντοπισμό και την σύλληψη τους.

Η παρανομία τους ήταν διπλή! Τόσον η ποσότητα του αλιεύματος, όσον και η εποχή που μάζεψαν τους αχινούς ήταν απαγορευμένες.

Πηγή: naxospress.gr

X

Απαγορεύεται

Απαγορεύεται η αντιγραφή κειμένου ή/και φωτογραφίας