Μήλος

Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

kea-viologikos

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου και του Βιολογικού Σταθμού επεξεργασίας των υγρών λυμάτων των περιοχών Βουρκαρίου, Γιαλισκαρίου και Κορησσίας στην Κέα.

Το καινοτόμο αυτό έργο, με τεράστια οικολογική σημασία, θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων των βασικότερων οικισμών του νησιού, με προοπτική την επέκταση του δικτύου στην Ιουλίδα, αξιοποιώντας την εγκατάσταση του Βιολογικού σταθμού για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού.
Σχεδιασμένος να λειτουργεί με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, ο βιολογικός σταθμός θα διαθέτει εγκαταστάσεις ελάχιστα ορατές και ενοχλητικές στο περιβάλλον, με τα επεξεργασμένα απόβλητα να είναι 100% αβλαβή. Θα εξυπηρετεί έως 10.000 κατοίκους με δυνατότητα μείωσης σε πρώτο στάδιο και επέκτασης στο μέλλον, ενώ το δίκτυο έχει σχεδιαστεί να καλύψει της ανάγκες της παράκτιας περιοχής με δυνατότητα επέκτασης.

Από το 2003 ξεκίνησε η μελέτη
Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε το 2003, οκτώ από τα οποία καταναλώθηκαν για την τελική αδειοδότηση της χωροθέτησης στο παλιό νταμάρι πριν το λιμάνι, καθώς η συγκεκριμένη τοποθεσία («Πράσινο Φανάρι») έχει χαρακτηριστεί ως Αρχαιολογική Ζώνη Α.
Για την ολοκλήρωση της μελέτης, απαιτήθηκαν πάμπολλες επί μέρους τεχνικές μελέτες (γεωλογικές, τοπογραφικές, στατικές, υδραυλικές, αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές, περιβαλλοντικές κλπ.), αλλά και άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς.

Χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ
Το έργο προγραμμάτισε και ξεκίνησε η προ-προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά ολοκληρώθηκε σε σχεδιασμό από τη σημερινή δημοτική αρχή, θεωρώντας το σαν έργο προτεραιότητας.
Με την άποψη αυτή συνηγόρησε και το υπουργείο Περιβάλλοντος και έδωσε το «πράσινο φως» για να υποβάλλει ο Δήμος Κέας υποψηφιότητα για την ένταξή του στο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ «Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στους οικισμούς με προτεραιότητα».
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποστήριξε τόσο την προετοιμασία του μελετητικού έργου, όσο και της υποβολής του αιτήματος μετά την προγραμματική σύμβαση που συμφωνήθηκε με τον Δήμο Κέας, βάσει της οποίας η Περιφέρεια θα καλύψει την επίβλεψη του έργου εφόσον αυτό ενταχθεί σε χρηματοδότηση.
Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 6,5 εκατομμύρια (με ΦΠΑ) και είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει προγραμματισθεί μέχρι τώρα για την Κέα.

Οι δράσεις του έργου
Συνοπτικά το έργο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
-Την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης οικισμού Κορησσίας, καθώς και εξωτερικών δικτύων αποχέτευσης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι οικισμοί Βουρκάρι, Γιαλισκάρι και μελλοντικά οι οικισμοί Ιουλίδα και Μυλοπόταμος.
-Την κατάργηση της υφιστάμενης μονάδας Compact Βιολογικού Καθαρισμού, η οποία διαθέτει τα επεξεργασμένα λύματα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού σε σημείο πλησίον της παραλίας του Γιαλισκαρίου.
-Την κατασκευή ΕΕΛ στο παλαιό λατομείο δυτικά του λιμανιού της Κορρησίας.
-Τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων (μέσω αγωγού συνολικού μήκους 290μ., τα πρώτα 15μ. επί χερσαίου τμήματος) στη θάλασσα.

Πηγή: naxostimes.gr