Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

epimelhthrio-kykladwn

Όπως ισχύει μέχρι και σήμερα, με το νέο Σχέδιο Δράσης (VAT Action Plan) για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ΦΠΑ, επικαιροποιούνται, διασφαλίζονται και επεκτείνονται τα ειδικά καθεστώτα μειωμένων συντελεστών για τις νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής επικράτειας.

Το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (INSULEUR) με αφορμή το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΦΠΑ, διοργάνωσε συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, με εκπροσώπους από το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (Esin). Στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Donato Raponi, επικεφαλής της αρμόδιας μονάδας για θέματα ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εισηγητής του Action Plan, ενώ από πλευράς Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (INSULEUR), το Επιμελητήριο Κυκλάδων ανέλαβε την εισήγηση επί του Σχεδίου Δράσης για τον ΦΠΑ, με ομιλητή τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο.

Το Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ (Vat Action Plan) σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου για τον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, καθώς σηματοδοτεί την αναθεώρηση του καθεστώτος στα σχετικά με τον ΦΠΑ θέματα για όλη την Ευρώπη, το οποίο ήδη μετρά τέσσερις δεκαετίες από την αρχική εφαρμογή του. Στο Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τα νησιά μας, καθώς επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται τα ειδικά καθεστώτα μειωμένων συντελεστών. Άκρως θετική ήταν η παρουσία και η θέση του πλέον αρμόδιου, εισηγητή του Action Plan κ. Donato Raponi, o οποίος διευκρίνισε ότι σε σχέση με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τα ειδικά καθεστώτα για τις νησιωτικές περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, ενώ θα δοθούν ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες στα κράτη – μέλη, τα οποία θα έχουν περισσότερες επιλογές για τους τρόπους με τους οποίους θα εξομαλύνουν τις ανισότητες μεταξύ περιοχών.

Τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν μια θετική εξέλιξη για την «επόμενη μέρα» στον ΦΠΑ των νησιών, επιβεβαιώνοντας τη θέση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία βρίσκεται σε ισχύ δίνοντας τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει.

Σημειώνεται ότι βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησης του κ. Πρωθυπουργού σε επιστολή που αποστείλαμε την 1η Ιουνίου 2016 με θέμα τον «ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές» ενώ εντός των επόμενων ημερών, θα ζητηθεί και η θέση των αρχηγών των κομμάτων επί του θέματος.  

Τόσο το Σχέδιο Δράσης όσο και η εισήγηση του κ. Γιάννη Ρούσσου προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων η οποία ακολουθεί, θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr από την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016.