Μήλος

Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

antistathmistika

Πακέτο μέτρων για τα νησιά επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον πρωθυπουργό στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα σύνθετο πλέγμα δράσεων, που θα περιλαμβάνει από φορολογικές ρυθμίσεις και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας μέχρι κινήσεις για τη μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων.

Τον συντονισμό του θέματος έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία αλλά και με τους βουλευτές από τα νησιά. Στην αντιπροεδρία έχει συσταθεί ομάδα εργασίας (συντονίζει η Αγγ. Μητροπούλου) που επεξεργάζεται τις προτάσεις, και το πόρισμα αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο δράσεων για τη νησιωτικότητα θα περιλαμβάνει έξι βασικές «ενότητες»:

-Μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στα νησιά. Στόχος είναι να υπάρξει ανάπτυξη και σε τομείς που δεν έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού. Η αναπτυξιακή πολιτική θα λάβει υπόψη την πολιτιστική ταυτότητα των νησιών και για τον σκοπό αυτόν δεν θα εφαρμοστεί ένα ενιαίο μοντέλο.

Για παράδειγμα στη Νάξο υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, στη Λέρο υπάρχουν καρνάγια και θα μπορούσαν να ενισχυθούν σχετικές δραστηριότητες, στη Σύμη μπορούν να φιλοξενηθούν σεμινάρια (γίνονται ήδη σχετικές δράσεις για σκηνοθέτες).

-Ενα νέο μοντέλο που θα ευνοεί την αυτάρκεια στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να υπάρξουν δράσεις για ενεργειακή αυτάρκεια. Επιπλέον να υπάρξουν «πολυδύναμοι» δημόσιοι υπάλληλοι, που να μπορούν να προσφέρουν συνδυαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. O σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα ενίσχυση της τηλεϊατρικής, της τηλεεργασίας κ.ά.

-Κινήσεις για να μειωθεί το κόστος μεταφοράς πρωτίστως των προϊόντων, κάτι που θα έχει θετική επίπτωση στο καλάθι της νοικοκυράς. Για το θέμα αυτό μελετώνται διαφορετικά μοντέλα από άλλες χώρες και δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας συνδυασμός δράσεων. Για παράδειγμα στην Αλάσκα είναι δημόσια εταιρεία που εξυπηρετεί τα νησιά, ενώ στη Νορβηγία τα πλοία είναι ιδιωτικά αλλά υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου.

-Ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών στα νησιά για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων. Το θέμα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα κυρίως όσων κατοικούν στα νησιά της άγονης γραμμής. Εκεί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στις υποδομές όσο και στις κοινωνικές υπηρεσίες (για παράδειγμα προκηρύσσονται θέσεις γιατρών χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση).

-Μέτρα για τη στήριξη νησιών που έχουν σηκώσει το βάρος του Προσφυγικού. Για το θέμα αυτό αναζητούνται τρόποι προκειμένου να μπορέσουν να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα κοινοτικά κονδύλια στα νησιά που έχουν σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος.

-Φορολογικές δράσεις, που αποτελούν και τον δυσκολότερο στόχο του εγχειρήματος.

Οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ώστε το τελικό πακέτο μέτρων να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών αλλά και τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων. Η προσπάθεια εντάσσεται στον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό για την αλλαγή σελίδας στο μέτωπο της οικονομίας, με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να περάσει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μελετούν συγκεκριμένους δείκτες προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για το πώς θα «κλείσει» η χρονιά. Για παράδειγμα, θεωρείται σημαντικό πως το πρώτο εξάμηνο του έτους το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν θετικό, έστω κι αν ακόμα καταγράφεται προτίμηση στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τραπεζικό τομέα, κάτι που φάνηκε και από τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με την ΟΤΟΕ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θετικά αξιολογείται πως υπάρχει μείωση στην «παράγωγη» νέων «κόκκινων» δανείων αλλά και το ότι υπάρχει αύξηση νέων καταθέσεων από χρήματα που βγαίνουν από τα στρώματα (παρότι το συνολικό ποσό των τραπεζικών καταθέσεων μειώθηκε το καλοκαίρι, καθώς οι πολίτες τραβούν χρήματα για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις).

Κρίσιμοι τομείς
Πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα σε τρεις τομείς: στην άμεση υλοποίηση της συμφωνίας χωρίς καθυστερήσεις, στην «κατοχύρωση» των θετικών τάσεων που παρατηρούνται σε επιμέρους τομείς, και στη συζήτηση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Οσον αφορά στο χρέος, στόχος είναι στο EuroWorking Group που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου να κατατεθούν οι προτάσεις του ESM για τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις και μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπάρξει πρόοδος στο μεσοπρόθεσμο πακέτο.

Για το θέμα αυτό εκκρεμεί και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να φτάνει σε δέκα ημέρες στην Αθήνα μαζί με το κουαρτέτο (και σύμφωνα με πληροφορίες να παραμένει ακόμα και όταν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρήσουν).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πηγή: ethnos.gr

sthrixte

Δημοφιλή

 • Όλες οι μεγάλες προσφορές στο Alfa Market Μήλου από 9 Απριλίου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Κάθε μέρα ενημερώνουμε την σελίδα με τις νέες Περισσότερα
 • Νέα live web camera στη Μήλο από το λιμάνι του Αδάμαντα +

  Η Forecast Weather Greece ανακοινώνει ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την νέα κάμερα στο λιμάνι της Μήλου. «Είμαστε Περισσότερα
 • Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες... +

  Ο φόβος της διασποράς επιβεβαιώθηκε… Και μερικές ημέρες πριν από το άνοιγμα των διεθνών αεροδρομίων καλό είναι να το σκεφτούμε Περισσότερα
 • Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες! +

  Δεκατρία (13) νέα κρούσματα καταγράφηκαν και ένας καταγεγραμμένος θάνατος είναι ο απολογισμός από την πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας Περισσότερα
 • Νέος δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης με σαρωτική νίκη! +

  Η Μήλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και με ποσοστό 60,72%, να εμπιστευτεί ως νέο της δήμαρχο τον επικεφαλή του συνδυασμού Περισσότερα
 • Αυτοψία των «Μηλέικων Νέων» στην παραλία της Αχιβαδόλιμνης. (PHOTOS) +

  Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μετά την καταγγελία για αλλοίωση φυσικού τοπίου στην παραλία της Χιβαδόλιμνης στη Μήλο. Περισσότερα
 • Αιφνίδιος θάνατος 65χρονης γυναίκας στη Μήλο +

  Θλίψη έχει προκαλέσει στη Μηλέικη κοινωνία ο αιφνίδιος θάνατος 65χρονης γυναίκας. Η άτυχη συμπολίτης μας μεταφέρθηκε την Κυριακή 14 Μαρτίου Περισσότερα
 • Ηλίας Αποστολόπουλος – Επιστολή παραίτησης από το Κέντρο Υγείας Μήλου! +

  Την παραίτηση του υπέβαλε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο επί σειρά ετών ιατρός του Κέντρου Υγείας Μήλου Ηλίας Αποστολόπουλος. Στην Περισσότερα
 • Θανάτωσαν με φόλες δεκάδες γατάκια στην Κίμωλο – Σκληρές εικόνες +

  Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες και η είδηση από την γειτονική μας Κίμωλο με τις δεκάδες θανατώσεις από δηλητηρίαση Περισσότερα
 • Προσφυγή στο ΣτΕ από κάτοικο της Μήλου για την απαγόρευση κολύμβησης στη θάλασσα! +

  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε κάτοικος της Μήλου που υποχρεώθηκε να διακόψει την καθημερινή κολύμβηση, λόγω σχετικής διαταγής του Λιμενικού Περισσότερα
 • 1
 • 2