Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

«Η κοινωνία της Τήνου τους προηγούμενους μήνες έδωσε δυναμικά και ξεκάθαρα το στίγμα της ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, μπαίνοντας στην πρωτοπορία του κινήματος κατά των αιολικών πάρκων  και της “πράσινης ανάπτυξης” στις Κυκλάδες, που σκοπό έχουν την ενίσχυση του κεφαλαίου αδιαφορώντας για τις επιβαρυντικές συνέπειες προς τη φύση και το λαό.

Η κοινωνία της Τήνου όλο το προηγούμενο διάστημα ενώθηκε, κλείνοντας το δρόμο στις εργασίες της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΕ, οι οποίες εποπτεύονταν από ΜΑΤ και  τοπική αστυνομία, με σκοπό  φυσικά  να καμφθούν οι  αντιστάσεις του Τηνιακού λαού. 

Την Τετάρτη 20 Μάη, γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά της  άγριας καταστολής , με ξυλοδαρμούς, σοβαρούς τραυματισμούς και συλλήψεις, που υπέστη ο λαός της Τήνου, καθώς υπερασπίζεται το δικαίωμα του να αρνηθεί αυτό το περιβαλλοντικό τερατούργημα στον τόπο του.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Τήνο συνδέονται με το γενικότερο καθεστώς εκχώρησης απ' άκρη σ' άκρη της φύσης της χώρας στη δικαιοδοσία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), αλλά και η τωρινή της ΝΔ, υποβαθμίζουν το περιβάλλον δίνοντας γη και ύδωρ στους επενδυτές.

Αποκορύφωμα αυτών των ενεργειών αποτελεί η ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχέδιου, εν μέσω καραντίνας, το οποίο μεταξύ άλλων καταργεί τις περιοχές Νatura 2000, προωθεί τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές,  αφαιρεί το δικαίωμα άρνησης των δημοτικών/περιφερειακών συμβούλιων σε  επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων, προωθεί την αδειοδότηση των βιομηχανικών ΑΠΕ (κυρίως αιολικών) που ήδη δημιουργούνται αλόγιστα, χωρίς κεντρικό έλεγχο, καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών των περιβαλλοντικών επενδύσεων σε ιδιώτες, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων, προετοιμάζει το έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ιδιωτικοποιεί και απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων χωρίς να λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων,  επιτρέπει το κυνήγι σε καταφύγια άγριας ζωής και παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις (όπως το το άρθρο 24 του συντάγματος) και διεθνείς συμβάσεις (τη σύμβαση Ραμσάρ και συνθήκη Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου).

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση παντελούς  έλλειψης  σεβασμού προς την τοπική κοινωνία,  ως  Α΄  ΕΛΜΕ  Κυκλάδων:

1. Συντασσόμαστε με τον αγώνα των Τηνιακών να διασώσουν την φυσιογνωμία του και το φυσικό περιβάλλον του νησιού τους και συναισθανόμαστε τον κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα νησιά, για τα οποία έχει σχεδιαστεί η αντίστοιχη εκμετάλλευση.

2. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ να  προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, αγνοώντας επιδεικτικά  :

*Την ομόφωνη απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπ’ αρ. 154/219 από 26/11/2019 περί αναστολής αδειοδοτήσεων και εργασιών εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέχρι να υπάρξει ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

*Τη βούληση της τηνιακής κοινωνίας.

3. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

4. Απαιτούμε άμεσα την  απόσυρσή  του  περιβαλλοντοκτόνου  νομοσχεδίου.

Ας γίνει το εγχείρημα αυτό της εταιρείας, η αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι λεγόμενοι “πράσινοι” επενδυτές δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για το περιβάλλον και για την τοπική κοινωνία.»

Φώτο: Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών