Τις πιέσεις προς τα ανώτερα όργανα προστασίας και ελέγχου, εντείνει ο Δήμος Σίφνου, προκειμένου να προστατεύσει την περιοχή, που εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000, από παράνομες διανοίξεις δρόμων και παράνομη δόμηση.

Απόφαση, σχετικά με την προστασία της περιοχής Natura 2000, μετά την παράνομη διάνοιξη δρόμου προς την περιοχή «Μαύρο Χωριό», τις πρόσφατες παράτυπες εργασίες που έγιναν σε δημοτικό δρόμο στην περιοχή της Βίγλας και την έντονη φημολογία για οικοδόμηση εξοχικών και άλλων κατοικιών στη συγκεκριμένη προστατευμένη περιοχή, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, μετά την εκτενή παρέμβαση του Συλλόγου Επαγγελματιών, Εμπόρων και Επισιτισμού Σίφνου.

Σημειώνεται, πως δεν είναι πρώτη φορά, που το θέμα φτάνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι ενέργειες για την αποτροπή παραβατικών φαινομένων είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2018, όταν και το ζήτημα είχε γίνει ευρέως αντιληπτό.

Εισήγηση της Τουριστικής Επιτροπής

Το θέμα εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής απόφασης από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου, η οποία, όπως αποτυπώνεται, “αφού διαπίστωσε ότι οι παρανομίες σχετικά με τις διανοίξεις δρόμων και η καταστροφή μονοπατιών και περιοχών φυσικού κάλλους όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά όπως είχε προβλέψει, έχουν ενταθεί και μετά τη διάνοιξη του παράνομου δρόμου εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA, και αφού έλαβε υπόψη της πληροφορίες για σχεδιαζόμενη οικοδόμηση και κατακερματισμό της πολύτιμης και εξαιρετικής σημασίας προστατευόμενης περιοχής του νησιού”, με απόφασή της, ζήτησε από το Δ.Σ. “να κλείσει με ογκόλιθους, πέτρες, με χτίσιμο ξερολιθιάς ή με άλλο αποτελεσματικό τρόπο τις δύο εισόδους του παράνομου δρόμου εντός της περιοχής NATURA (δηλ. στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης της Κάπαρης και στο τέλος της διαδρομής πάνω από το Βαθύ)”. Παράλληλα, ζήτησε την παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για “την αυστηροποίηση του προστατευτικού πλαισίου για τη Σίφνο με πλήρη απαγόρευση κάθε είδους οικοδομής στην περιοχή, εκτός από όσες γίνονται μόνο με φυσικά υλικά, μόνο για αγροτική χρήση από αγρότες που μπορούν να αποδείξουν είτε την ιδιότητά τους είτε τη χρήση γης ως αγροτική ή κτηνοτροφική”, ενώ επίσης “επικουρεί την καταγγελία που έκανε ο Δήμαρχος στον εισαγγελέα για τις παρανομίες που έγιναν πρόσφατα στην περιοχή της Βίγλας”.

Χωρίς ανταπόκριση το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο

Κατά τη συνεδρίαση, ανεγνώσθη επίσης και το έγγραφο του Συλλόγου Επαγγελματιών Εμπόρων Επισιτισμού Σίφνου, στο οποίο επισημαινόταν, ότι σε προηγούμενη επιστολή του Συλλόγου, “είχαμε τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος της Σίφνου και τη διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος μας, έχοντας υποδείξει την περιοχή της Βίγλας στο Βαθύ, ως μία νέα περιοχή, που διαφαινόταν να δέχεται πιέσεις για οικιστική δόμηση, τονίζοντας ταυτόχρονα τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής με πλήθος θεμωνιών και άλλων αγροτικών εγκαταστάσεων”.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, “μετά τη συζήτηση που ακολούθησε στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο και εξετάζοντας τα στοιχεία της περιοχής, ο Δήμος υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων μέσω του Δημάρχου, για εκτεταμένες τσιμεντοστρώσεις και άλλες εργασίες που είχαν γίνει σε τμήμα μονοπατιού και στο αγροτικό οδικό δίκτυο, χωρίς καμία αδειοδότηση ή μελέτη. Ενάμιση χρόνο μετά, όχι μόνο δε σταμάτησαν οι εργασίες, αλλά συνεχίστηκαν και σε μεγαλύτερο μήκος και έκταση του δρόμου, χωρίς κανέναν έλεγχο και αδειοδότηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι ως Σύλλογος να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν από την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και από κάθε είδους παρεμβάσεις, που στερούνται μελετών και επηρεάζουν αρνητικά τη γενικότερη εικόνα του νησιού”.

“Η Σίφνος χάνει την ιδιαίτερη ταυτότητά της”

Μεταξύ άλλων, από το Σύλλογο τονίστηκε, ότι “ως Σύλλογος, προστατεύουμε και καθοδηγούμε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, που διώκονται και ελέγχονται από όλες τις Υπηρεσίες με αυστηρότητα (Πολεοδομία, Υγειονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού κ.α.) προκειμένου να εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο τους και να λειτουργούν με τα προβλεπόμενα από το Νόμο. Όποια παραβατικότητα εντοπίζεται στους επαγγελματίες του τουρισμού είναι εύκολα αναστρέψιμη, σε αντίθεση με τη μη αναστρέψιμη ζημιά που προκαλούν οι ογκώδεις νεόκτιστες οικοδομές, η καταστροφή των μονοπατιών και οι αλόγιστες τσιμεντοστρώσεις, η διάνοιξη παράνομων δρόμων και άλλα, που όπως φαίνεται δεν ελέγχονται επαρκώς και με καμία αυστηρότητα”.

Σημειώθηκε δε, πως ο Σύλλογος εδώ και ένα χρόνο είχε κάνει γνωστούς τους προβληματισμούς του, στο αρμόδιο για τις πολεοδομικές άδειες και τους ελέγχους στη Σίφνο, Πολεοδομικό Γραφείο Μήλου, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό φωτογραφικό υλικό, για έλεγχο, ωστόσο, σύμφωνα με το Σύλλογο “μέχρι στιγμής, δεν μας έχει δώσει καμία σχετική ενημέρωση, όπως δεν έχει ανταποκριθεί και στις καταγγελίες που έχουν προκύψει από ελέγχους του Αστυνομικού Σταθμού Σίφνου – απ' όσο γνωρίζουμε”.

Όπως υποστήριξε ο Σύλλογος, “θα πρέπει ο Δήμος πλέον, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς να απευθυνθεί προς ανώτερα όργανα ελέγχου (εισαγγελία, αρμόδια υπουργεία)”.

Κάνοντας αναφορά στη συζήτηση του ίδιου θέματος σε συνεδρίαση του Δ.Σ. στο παρελθόν, ο Σύλλογος σημείωσε, πως “συζητήθηκε η διάνοιξη δασικού δρόμου στην περιοχή Natura –και γνωρίζοντας όλοι τις παράνομες διανοίξεις δρόμων που έχουν γίνει στην περιοχή και την πρόθεση δημιουργίας εξοχικών κατοικιών, αλλοιώνοντας έτσι το χαρακτήρα της περιοχής – ο Δήμαρχος πρότεινε να απευθυνθούμε στο Υπουργείο για την άμεση προστασία της περιοχής αυτής. Η πρότασή του αυτή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και επιθυμούμε να τη φέρει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο προς επικύρωση”.

Τέλος ο Σύλλογος την παρέμβασή του έκλεισε με την προειδοποίηση, πως “αν δε λάβουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν όλα τα προαναφερόμενα, τότε αυτό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας με τόσο κόπο και με τόση αγνότητα δημιουργημένο, που αποτελεί πόλο έλξης και ανάπτυξης για τον τόπο, δεν θα μπορούμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές και θα χάσει η Σίφνος την αυθεντικότητα και την ιδιαίτερη ταυτότητά της, που έχει γίνει αντικείμενο μελέτης, εδώ και τόσα χρόνια, όχι μόνο από την Ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα”.

Μη αποδεκτή η πρόταση για φραγή του δρόμου

Από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογραμμίστηκε, ότι η υπόθεση της Βίγλας έχει πάρει δικαστική πορεία και δεν επιτρέπεται να συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανακατευθύνοντας τη συζήτηση στο θέμα του κλεισίματος του παράνομου δρόμου.

Παρών κατά τη συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εμπόρων και Επισιτισμού κ. Πολενάκης Θεόδωρος, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες διευκρινήσεις για το έγγραφο του Συλλόγου, που ανεγνώσθη.

Τελικά, το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε τα δύο – εκ των τριών – σκέλη της γνωμοδότησης της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής της Σίφνου, σύμφωνα με τα οποία, ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την αυστηροποίηση του προστατευτικού πλαισίου για τη Σίφνο με πλήρη απαγόρευση κάθε είδους οικοδομής στην περιοχή, εκτός από όσες γίνονται μόνο με φυσικά υλικά, μόνο για αγροτική χρήση από αγρότες που μπορούν να αποδείξουν είτε την ιδιότητά τους είτε τη χρήση γης ως αγροτική ή κτηνοτροφική, αλλά και επικουρεί την καταγγελία που έκανε ο Δήμαρχος στον εισαγγελέα για τις παρανομίες που έγιναν πρόσφατα στην περιοχή της Βίγλας.

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Παπαπαύλου Γεώργιος δήλωσε ότι ψηφίζει θετικά και το πρώτο σκέλος της γνωμοδότησης της Επιτροπής, με το οποίο ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να τηρήσει το νόμο και τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και δεχόμενο την εισήγηση αλλά και την ομόφωνη απόφαση-σύσταση της Τουριστικής Επιτροπής (που αποτελείται από εκπροσώπους των έξι μεγαλύτερων φορέων του νησιού Δήμου Σίφνου) να κλείσει με ογκόλιθους, πέτρες, με χτίσιμο ξερολιθιάς ή με άλλο αποτελεσματικό τρόπο τις δύο εισόδους του παράνομου δρόμου εντός της περιοχής NATURA.

Πηγή: koinignomi.gr