Μήλος

Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

sifnos-periferiarxis0219

“Η δουλειά της Περιφέρειας μας έχει αποτύπωμα στη ζωή των νησιών και οι μόνοι που δεν μπορούν να το δουν είναι αυτοί που ευθύνονται για την οπισθοδρόμηση”

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στα νησιά του Κυκλάδων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, επισκέφθηκε τη Σίφνο και τη Σίκινο προκειμένου να δει τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια, την πορεία αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε συνεργασία με τους δημάρχους των νησιών, αλλά και μέσα από τις επαφές με τους κατοίκους, να γίνει ο προγραμματισμών νέων έργων που θα απαντήσουν στις ανάγκες των νησιωτών.

Ειδικότερα, στη Σίφνο ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον Έπαρχο Μήλου Νίκο Βενάκη, επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ του νησιού, ένα ακόμα έργο που η Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε βαλτωμένο όταν ανέλαβε καθήκοντα. Σήμερα εκτελείται με ομαλό ρυθμό και σύντομα θα παραδοθεί ολοκληρωμένο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος του νησιού.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Λιμάνι, στις Καμάρες, έργο προϋπολογισμού 3,9 εκ. €, που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησής του. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, εντάχθηκε στο ΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 στις 14/02/2018. Περιλαμβάνει την επέκταση του προσήνεμου προβλήτα, τη διαπλάτυνση των παραλιακών κρηπιδωμάτων, την κατασκευή αποσπασμένου ύφαλου κυματοθραύστη στη βόρεια πλευρά του όρμου και τέλος τη βελτίωση της παραλιακής οδού που συνδέει τον λιμένα με το υπόλοιπο νησί.

sifnos-periferiarxis0219a

Ένα ακόμη μεγάλο έργο που εκτελεί η Περιφέρεια στη Σίφνο, είναι αυτό της Αποχέτευσης και ΕΕΛ Απολλωνίας και Αρτεμώνα Σίφνου, προϋπολογισμού 9,2 εκ. €, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Φορέας υλοποίησης του εργου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά από Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Σίφνου.

Το έργο αφορά σε δίκτυα αποχέτευσης συνολικού μήκους 32,5χλμ και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων για την εξυπηρέτηση πληθυσμού 5.000 κατοίκων. Εντάχθηκε στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ στις 13/4/2017.

Περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), που θα εξυπηρετούν τους οικισμούς Απολλωνίας, Αρτεμώνα και Κάτω Πεταλίου και τους πολεοδομικούς θύλακες Λιαροκοπίου, Πεταλίου, Αγ. Λουκά, Εξαμπέλων και Καταβατής. Συγκεκριμένα, αφορά στην εξυπηρέτηση του μόνιμου πληθυσμού 2.585 και 3.155 κατοίκων για την εικοσαετία και σαρακονταετία αντίστοιχα και εποχικού πληθυσμού 7.445 και 9.100 για την εικοσαετία και σαραντακονταετία αντίστοιχα.

Ο Περιφερειάρχης και ο 'Επαρχος επισκέφθηκαν επίσης τα έργα που έχουν εκτελεστεί στο οδικό δίτυο του νησιού, ενώ η Περιφέρεια έχει δημοπρατήσει και νέες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 0,8 εκ. €.

Στην διάρκεια της επίσκεψή του στη Σίφνο, ο κ. Χατζημάρκος συμμετείχε σε συνάντηση με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Μπαμπούνη και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έγινε στο Δημαρχείο και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα του νησιού.

sikinos-episkopi

Στη Σίκινο, ο Περιφερειάρχης, με τον Δήμαρχο Βασίλη Μαράκη και τον Αντιδήμαρχο Νίκο Αρσενικό, επισκέφθηκαν ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της χώρας, την Επισκοπή Σικίνου, στην οποία πραγματοποιούνται εργασίες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού, έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2010-2014 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 750.000 ευρώ.

Ο ναό της Επισκοπής Σικίνου, είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο ιδιαιτέρως μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας καθώς πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μετασκευής ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου σε χριστιανικό ναό, το οποίο φέρει έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και χρήζει άμεσης παρέμβασης για την διάσωσή του.

Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κτήρια της αρχαιότητας και είναι ίσως το μοναδικό, που διατηρεί όλες τις μεταγενέστερες επισκευές και προσθήκες του. Είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο όπως και όλο το κτιριακό συγκρότημα της Επισκοπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής, ήρθε στο φως ασύλητος τάφος γυναίκας.

Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα προδίδει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο του κοινωνίας της Σικίνου. Από τον τάφο περισυνελέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το εντυπωσιακό μαυσωλείο ανεγέρθηκε για να στεγάσει τον τάφο αυτής της γυναίκας, ενώ ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτιση, με άγνωστο μέχρι σήμερα, ταφικό επίγραμμα από το μνημείο που παραδίδει το γυναικείο όνομα Νεικώ.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στα δύο νησιά, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

"Σε Σίφνο και Σίκινο, τα έργα που υλοποιούνται, μαζί με αυτά που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δημοπρατήθηκαν, είναι έργα που τα νησιά τα περίμεναν δεκαετίες. Η δουλειά της Περιφέρειας μας έχει αποτύπωμα στη ζωή των νησιών και οι μόνοι που δεν μπορούν να το δουν είναι αυτοί που ευθύνονται για την οπισθοδρόμηση, αυτοί που τώρα αγωνίζονται να επιστρέψουν, για να γυρίσουν τα νησιά πίσω στην εποχή της δικής τους ανικανότητας και αδράνειας".

 

Το Γραφείο Τύπου

sthrixte

Δημοφιλή

 • Όλες οι μεγάλες προσφορές στο Alfa Market Μήλου από 5 έως 13 Μαρτίου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Κάθε μέρα ενημερώνουμε την σελίδα με τις νέες Περισσότερα
 • Νέα live web camera στη Μήλο από το λιμάνι του Αδάμαντα +

  Η Forecast Weather Greece ανακοινώνει ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την νέα κάμερα στο λιμάνι της Μήλου. «Είμαστε Περισσότερα
 • Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες... +

  Ο φόβος της διασποράς επιβεβαιώθηκε… Και μερικές ημέρες πριν από το άνοιγμα των διεθνών αεροδρομίων καλό είναι να το σκεφτούμε Περισσότερα
 • Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες! +

  Δεκατρία (13) νέα κρούσματα καταγράφηκαν και ένας καταγεγραμμένος θάνατος είναι ο απολογισμός από την πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας Περισσότερα
 • Νέος δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης με σαρωτική νίκη! +

  Η Μήλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και με ποσοστό 60,72%, να εμπιστευτεί ως νέο της δήμαρχο τον επικεφαλή του συνδυασμού Περισσότερα
 • Αυτοψία των «Μηλέικων Νέων» στην παραλία της Αχιβαδόλιμνης. (PHOTOS) +

  Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μετά την καταγγελία για αλλοίωση φυσικού τοπίου στην παραλία της Χιβαδόλιμνης στη Μήλο. Περισσότερα
 • Ηλίας Αποστολόπουλος – Επιστολή παραίτησης από το Κέντρο Υγείας Μήλου! +

  Την παραίτηση του υπέβαλε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο επί σειρά ετών ιατρός του Κέντρου Υγείας Μήλου Ηλίας Αποστολόπουλος. Στην Περισσότερα
 • Θανάτωσαν με φόλες δεκάδες γατάκια στην Κίμωλο – Σκληρές εικόνες +

  Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες και η είδηση από την γειτονική μας Κίμωλο με τις δεκάδες θανατώσεις από δηλητηρίαση Περισσότερα
 • Προσφυγή στο ΣτΕ από κάτοικο της Μήλου για την απαγόρευση κολύμβησης στη θάλασσα! +

  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε κάτοικος της Μήλου που υποχρεώθηκε να διακόψει την καθημερινή κολύμβηση, λόγω σχετικής διαταγής του Λιμενικού Περισσότερα
 • Αφιέρωμα – Τα καλύτερα της Μήλου: Μοναδικό Grill House & Catering στα Γλαρονήσια! (PHOTOS) +

  Τρυπητή, όμορφο χωριό της Mήλου, σας προσκαλεί να περιπλανηθείτε στα στενά της δρομάκια, ανάμεσα σε παραδοσιακά λευκά σπίτια και λουλουδιασμένες Περισσότερα
 • 1
 • 2