Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Με αναβαθμισμένο το ευρωπαϊκό κύρος του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου και αναγνώριση για το σημείο που έχει φτάσει σε σχέση με το όραμα της ενεργειακής αυτονομίας του νησιού, ολοκληρώθηκαν στην Κροατία οι εργασίες του 4ου Φόρουμ της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο φόρουμ, που οργανώθηκε από την Κροατία, επόμενη χώρα στην Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 20-22 Νοεμβρίου, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία και πολιτική αξία, τόσο από τη φιλοξενούσα χώρα που εκπροσωπήθηκε από Υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη, όσο και από τους συμμετέχοντες, εκπροσώπους των 6 πιλοτικών νησιών που θα χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα ενεργειακής μετάβασης για όλα τα νησιά της Ευρώπης.

Αντικείμενο του Φόρουμ ήταν η πορεία των 6 νησιών προς την ενεργειακή τους μετάβαση, το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει και η υποστήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια ενώ έγινε και ειδική αναφορά στα σχέδια της Κροατικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση ανάπτυξης και υποστήριξης των νησιών ενόψει και της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η προσπάθεια της Σίφνου είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενώ και οι ερωτήσεις που ακολούθησαν την παρουσίαση των 6 νησιών έκαναν φανερό ότι η Σίφνος ήδη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αποδεικνύοντας στην πράξη τα λόγια του Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομινίκ Ριστόρι,  ότι “ακολουθώντας το συγκεκριμένο μονοπάτι, [τα νησιά] όχι μόνο θα καταστούν περισσότερο ενεργειακά ανεξάρτητα και βιώσιμα ως νησιωτικές κοινότητες, αλλά επιπλέον θα αποτελέσουν πηγές έμπνευσης τόσο για άλλα νησιά, όσο και για την Ευρώπη ως σύνολο.”

Το Φόρουμ της Κροατίας ήταν το τέταρτο κατά σειρά από τις 18.02.19 όταν ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» η επίσημη έναρξη της υποστήριξης της πορείας προς την ενεργειακή μετάβαση της Σίφνου και άλλων 5 Ευρωπαϊκών νησιών. [Δείτε την ανακοίνωση εδώ: https://euislands.eu/26-islands-launch-transition]. Η επιλογή της Σίφνου, ήταν μία ακόμη σημαντική επίσημη αναγνώριση και δικαίωση της εξαετούς αδιάκοπης, στοχευμένης και συστηματικής  προσπάθειας του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου προς την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, στόχος που παρ’ όλες τις δυσκολίες, καθυστερήσεις και εμπόδια λόγω έλλειψης της απαραίτητης νομοθεσίας, έρχεται όλο και πιο κοντά στην πραγμάτωση.

Ιδιαίτερη σημασία και ρόλο σε αυτή την πορεία έχει ο Δήμος Σίφνου, συνοδοιπόρος και αρωγός στο όραμα για την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου, που με το «Σύμφωνο Συνεργασίας» αρχικά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνέχεια, για έγκριση, υποστήριξη και συμμετοχή στο έργο της ΣΕΣ, απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως τα πολύ διαφορετικά πραγματικά δεδομένα και οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την “νησιωτικότητα” δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από κάποιο κεντρικό σχεδιασμό, θεωρεί τη συμμετοχή των πολιτών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τον βέλτιστο τρόπο για την αποδοτική ενεργειακή μετάβαση των Ευρωπαϊκών Νησιών στην Καθαρή Ενέργεια.

Και σ’ αυτό η Σίφνος πρωτοπορεί και πάλι.

Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου

Σχεττικό άρθρο: