Μήλος

Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

serifos-gynaikes2018

Το μήνυμα της ενότητας και της δύναμης που απορρέει από αυτήν, έστειλαν οι γυναίκες των Κυκλάδων, από τη Σέριφο, όπου το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή 6 Μαΐου 2018.

«Οι Κυκλαδίτισσες της Δημιουργίας και της Προφοράς λένε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών» ήταν το θέμα του Συνεδρίου, όμως οι 80 γυναίκες – εκπρόσωποι και μέλη των 16 Συλλόγων και των 12 νησιών δεν έμειναν μόνο σε αυτό!

Ο Σύλλογος Γυναικών Μήλου όχι μόνο έδωσε το παρόν αλλά κατάφερε να φέρει την διοργάνωση του 11ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου που για πρώτη φορά στη Μήλο το Μάιο του 2019. Μια πολύ σπουδαία διοργάνωση για τα δεδομένα της κοινωνίας της Μήλου!

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΕ ΣΕΡΙΦΟ

Το πρόβλημα της μετάβασης στη Σέριφο, μέσω των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, με τα επιδοτούμενα πλοία, έλυσαν με δική τους πρωτοβουλία οι Σύλλογοι, ναυλώνοντας ιδιωτικό πλοιάριο, με το οποίο εξυπηρετήθηκαν τα νησιά της Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Σύρου, Αμοργού, Κέας, καθώς και όλοι οι ομιλητές και άλλοι συμμετέχοντες, με αυθημερόν μετάβαση στη Σέριφο. Στο ναυλωμένο πλοίο δόθηκε το όνομα «Το Πλοίο της Ισότητας», προς τιμήν της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα της και ενίσχυσε οικονομικά τη ναύλωση, αλλά και της Γενικής Γραμματέως, κας Φωτεινής Κούβελα, που ταξίδεψε μαζί μας.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Με την ευκαιρία της συνεύρεσης των Κυκλαδιτισσών στη Σέριφο και στα πλαίσια του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, το ΚΕΘΙ διοργάνωσε Επιμορφωτικό Σεμινάριο για γυναίκες αιρετές ή μη, καθώς και για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να ενδυναμωθεί για να διεκδικήσει θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σεμινάριο παρακολούθησαν γυναίκες από πολλά διαφορετικά νησιά και ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για αυξημένη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και εκπροσώπησης.

serifos-gynaikes2018a

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, ΟΜΙΛΙΕΣ

Στο συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, το θέμα της βίας κατά των γυναικών αναπτύχθηκε με ακρίβεια και σαφήνεια από εννέα εξαιρετικές ομιλήτριες και έναν ομιλητή – νομικό Σύμβουλο, με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών και σχετικών βίντεο. Τις διάφορες μορφές του φαινομένου της βίας, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την διαχείριση, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην εργασία, στα ΜΜΕ, ανέπτυξαν οι κάτωθι:

1.Αγγελική Παπάζογλου, κοινωνιολόγος, στέλεχος της ΓΓΙΦ

2.Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Στέλεχος ΚΕΘΙ

3.Άννα Αναγνωστοπούλου, εμπειρογνώμων και επιμορφώτρια σε ζητήματα φύλου

4.Μαρία Στρατηγάκη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστήμιου, Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Δήμου Αθηναίων, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας.

5.Χαράλαμπος Πέτσας, Νομικός Σύμβουλος Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου

6.Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Κλινική ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, ΕΠΑΨΥ

7.Νάνσυ Μπούλιαρη, εκπρόσωπος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων

8.Τσαμπίκα Καράκιζα, στέλεχος Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κυκλάδων

9.Ελευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

10.Τέτα Βαρλάμη, δημοσιογράφος ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ κα Ειρήνη Αγαθοπούλου, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού για τις Κυκλάδες κα Χριστιάννα Πάπιτση, ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Αντώνης Αντωνάκης, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερίφου  κ. Δημήτρης Γκιολές και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, όπως η κ. Μαρία Λοτσάρη εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων του συνεδρίου του Σαββάτου (4/5/2018), η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και ο Δήμαρχος Σερίφου υπέγραψαν την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» για τον Δήμο της Σερίφου. Ευελπιστούμε ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας καθώς και του Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή της Χάρτας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Η έξαρση των φαινομένων βίας τα τελευταία χρόνια και τα κλειστά στόματα στις κοινωνίες των Κυκλάδων, επιζητούν την ενεργό συμμετοχή όλων μας, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, αρχικά σε τοπικό και Συλλογικό επίπεδο, ως πιο προσιτό και οικείο. Σε αυτή τη βάση, προγραμματίζεται η δημιουργία άτυπου Δικτύου στήριξης «Αγκαλιά προστασίας σε κάθε νησί» με την ενεργοποίηση των κατά τόπους Συλλόγων. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και δεν πρέπει να νιώθει μόνη στις Κυκλάδες.

Αίτημα για δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, σε επίπεδο νομού (Σύρος), όπως υφίσταται στη Ρόδο, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.

Γραμμή Υποστήριξης για γυναίκες στα νησιά από τους Συλλόγους. Συντονισμός Συλλόγων για διάχυση του θέματος στα νησιά με δημιουργία εκδηλώσεων.

Αίτημα για κάλυψη των θέσεων κοινωνικής υπηρεσιών στους Δήμους των Κυκλάδων, μόνιμες υποστηρικτικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχικής υγείας.

Ομάδες εργασίας στα νησιά για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Στα πλαίσια του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, με την έγκριση του ΥΠΠΕΘ και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Ν. Αιγαίου, διοργανώθηκε καλλιτεχνικός Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο «Η Κυκλαδίτισσα της Προσφοράς και της Δημιουργίας λέει ΟΧΙ στην κάθε μορφή Βίας». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν με έργα τους, σχολεία της Σερίφου, της Μυκόνου και της Νάξου με συνολικά 12 έργα. Τα παιδιά προσέγγισαν εύστοχα και με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, το θέμα της βίας, συγκινώντας τις/τους συνέδρους. Τα έργα εκτέθηκαν στο χώρο του Συνεδρίου, ενώ όλοι και όλες συμφώνησαν για τη σημασία μιας υγιειούς συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς φορείς, σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΙΓΙΔΕΣ, ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο διοργανώθηκε και συνχρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και τον Σύλλογο Γυναικών Σερίφου ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Τέθηκε υπο την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας για την Ισότητα των φύλων (ΓΓΙΦ). Ενισχύθηκε οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τη ΓΓΙΦ, το ΚΕΘΙ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σερίφου. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν το Αρχείον Πολιτισμού, τα Σιφναϊκά Νέα, η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, το Ταξιδεύοντας στις Δυτικές Κυκλάδες και η ΕΡΤ .

ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, τα μέλη της Ο.Συ.Γυ. Κυκλάδων, αξιοποιώντας την ευκαιρία της συνάντησης των νησιών, πραγματοποίησαν δυο συνεδριάσεις, όπου συζήτησαν τα εξής θέματα:

1.Δημιουργία βίντεο με το θέμα του Συνεδρίου, τις ομιλίες και στιγμιότυπα από την διοργάνωση. Διάχυση του θέματος του Συνεδρίου, με διοργάνωση εκδηλώσεων ανά νησί, όπου θα προβληθεί το βίντεο και θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των γυναικών και ειδικών σε θέματα βίας.

2.Με πρωτοβουλία και ευθύνη των Συλλόγων – μελών της Ο.Συ.Γυ Κυκλάδων, θα διανεμηθεί έντυπο πληροφοριακό υλικό, σε όλα τα νησιά, για την αντιμετώπιση θεμάτων βίας, το οποίο θα λειτουργήσει ενημερωτικά, και υποστηρικτικά. Επίσης θα διανεμηθεί κατάλογος των Κοινωνικών Φορέων που θα μπορούσε να απευθυνθεί κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων και θέματα βίας.

3.Ξεκινάει η διαδικασία καταγραφής των εν ενεργεία αργαλειών των νησιών μας, καθώς και των ενεργών ανυφαντριών, με σκοπό την αναβίωση της Υφαντουργικής Τέχνης στα νησιά. Η πρώτη φάση του Σχεδίου Αναβίωσης της Υφαντικής Τέχνης (ΣΑΥΤ) θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα προχωρήσει η δεύτερη φάση με αίτημα συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

4.Συζητήθηκε και εξειδικεύτηκε το Σχέδιο Δράσης 2018, επικαιροποιήθηκαν οι στόχοι της Ομοσπονδίας, προσδιορίστηκε ο διεκδικητικός της ρόλος σε σχέση με τα προβλήματα, καθώς και ο επιμορφωτικός και εκπαιδευτικός της ρόλος. Για την ταχύτερη επίτευξη των σκοπών της, δημιουργήθηκαν Ομάδες εργασίας σε όλα τα νησιά, για άμεση επαφή και συνεργασία με την Ομοσπονδία.

sthrixte

Δημοφιλή

 • Όλες οι μεγάλες προσφορές στο Alfa Market Μήλου από 9 Απριλίου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Κάθε μέρα ενημερώνουμε την σελίδα με τις νέες Περισσότερα
 • Νέα live web camera στη Μήλο από το λιμάνι του Αδάμαντα +

  Η Forecast Weather Greece ανακοινώνει ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την νέα κάμερα στο λιμάνι της Μήλου. «Είμαστε Περισσότερα
 • Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες... +

  Ο φόβος της διασποράς επιβεβαιώθηκε… Και μερικές ημέρες πριν από το άνοιγμα των διεθνών αεροδρομίων καλό είναι να το σκεφτούμε Περισσότερα
 • Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες! +

  Δεκατρία (13) νέα κρούσματα καταγράφηκαν και ένας καταγεγραμμένος θάνατος είναι ο απολογισμός από την πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας Περισσότερα
 • Νέος δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης με σαρωτική νίκη! +

  Η Μήλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και με ποσοστό 60,72%, να εμπιστευτεί ως νέο της δήμαρχο τον επικεφαλή του συνδυασμού Περισσότερα
 • Αυτοψία των «Μηλέικων Νέων» στην παραλία της Αχιβαδόλιμνης. (PHOTOS) +

  Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μετά την καταγγελία για αλλοίωση φυσικού τοπίου στην παραλία της Χιβαδόλιμνης στη Μήλο. Περισσότερα
 • Αιφνίδιος θάνατος 65χρονης γυναίκας στη Μήλο +

  Θλίψη έχει προκαλέσει στη Μηλέικη κοινωνία ο αιφνίδιος θάνατος 65χρονης γυναίκας. Η άτυχη συμπολίτης μας μεταφέρθηκε την Κυριακή 14 Μαρτίου Περισσότερα
 • Ηλίας Αποστολόπουλος – Επιστολή παραίτησης από το Κέντρο Υγείας Μήλου! +

  Την παραίτηση του υπέβαλε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο επί σειρά ετών ιατρός του Κέντρου Υγείας Μήλου Ηλίας Αποστολόπουλος. Στην Περισσότερα
 • Θανάτωσαν με φόλες δεκάδες γατάκια στην Κίμωλο – Σκληρές εικόνες +

  Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες και η είδηση από την γειτονική μας Κίμωλο με τις δεκάδες θανατώσεις από δηλητηρίαση Περισσότερα
 • Προσφυγή στο ΣτΕ από κάτοικο της Μήλου για την απαγόρευση κολύμβησης στη θάλασσα! +

  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε κάτοικος της Μήλου που υποχρεώθηκε να διακόψει την καθημερινή κολύμβηση, λόγω σχετικής διαταγής του Λιμενικού Περισσότερα
 • 1
 • 2