Μήλος

Δήμος Μήλου

«Χθες, 01/04/2020, συνεδρίασε εκτάκτως δια περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αποστολή των παρακάτω προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την αποδοχή και την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων, συντεταγμένα υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας των δημοτών του νησιού μας.

Αναλυτικά, αποφασίσαμε:

*Την εισήγηση προς όλα τα συναρμόδια όργανα της Πολιτείας, της θεσμοθέτησης απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μετάβασης στο νησί της Μήλου για όλους, εκτός εάν διαθέτουν βεβαίωση μετάβασης που θα συνυπογράφεται από τον δήμο και την αστυνομία, για να ελέγχεται έτσι η αναγκαιότητα της μετακίνησης και η τήρηση της καραντίνας. Για όσους μετακινηθούν εκτός νησιού ή βρίσκονται ήδη εκτός νησιού για ιατρικούς λόγους, για την επιστροφή τους θα απαιτείται εκτός των παραπάνω ιατρική βεβαίωση που θα πιστοποιεί την ανάγκη μετακίνησης.

*Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που επιστρέφουν, να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Η μη τήρηση του μέτρου αυτού να επισύρει όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις που ήδη η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει.

Ταχ. Δνση: 84800 Πλάκα – Μήλος

Τηλ.: 22873 - 60105

Φαξ: 22870 - 21368

Ηλ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

*Οι νταλίκες για την προμήθεια τροφίμων και λοιπών ειδών να έρχονται ασυνόδευτες και να παραλαμβάνονται από το λιμάνι της Μήλου από οδηγό που βρίσκεται στη Μήλο.

*Το Δημοτικό Συμβούλιο να προτείνει στους εργαζόμενους της οικοδομής (όλα τα συνεργεία κάθε ειδικότητας) να διακόψουν οικειοθελώς τις εργασίες για 14 ημέρες ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους και η δημόσια υγεία, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν συνεργεία που έχουν έρθει στο νησί τις τελευταίες ημέρες.

*Η παρούσα απόφαση να αποσταλεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με ιδιαίτερη κοινοποίηση στο Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού.

Ως Δήμαρχος Μήλου ενημερώνω τους δημότες πως τα μέτρα που προτείνονται αφορούν στη διασφάλιση της υγείας όλων μας. Είναι προσωρινά, έκτακτα και εσχάτως αναγκαία. Δυστυχώς αρκετοί εκ των συμπολιτών μας δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, ούτε το γεγονός ότι τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τα αρμόδια υπουργεία είναι - κατά ημέρες - αυστηρότερα διότι διαπιστώνεται καθημερινά συνειδητή κοινωνική απειθαρχία από πολίτες προς τον εαυτό τους και προς το κοινωνικό σύνολο.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι, τόσο οι φορείς δημόσιας διοίκησης και υγείας, όσο και οι συμπολίτες μας που τηρούν τα μέτρα πρόληψης και μένουν στο σπίτι, υπάρχουν ασυνείδητοι που για επαγγελματικούς / οικονομικούς λόγους συνεχίζουν ως είχε τον καθημερινό επαγγελματικό ή κοινωνικό βίο τους, δρώντας ως κινητές υγειονομικές βόμβες.

Οι άνθρωποι που έχουν αποβιβαστεί αεροπορικώς στο νησί μας τις τελευταίες ημέρες, φιλοξενούνται για επαγγελματικούς λόγους ή επιστρέφουν αδικαιολόγητα στις κατοικίες που διατηρούν (Έλληνες ή Αλλοεθνείς) δεν τηρούν την καραντίνα και μη γνωρίζοντας εάν νοσούν ή όχι, έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα και έχουν το θράσος να μη σέβονται ούτε το δικαίωμα των συνανθρώπων τους στην υγεία.

Λυπάμαι που το σημειώνω, και με την ευχή να βελτιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν λόγω υποστελέχωσης των οργάνων αυτοδιοίκησης, ως νησιωτικός Δήμος αδυνατούμε να ελέγξουμε τους αποβαίνοντες στο νησί χωρίς τη λήψη σχετικών αποφάσεων από την Κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό, διατηρούμε καθημερινή επαφή και συνεργασία με την Έπαρχο Μήλου, το Κέντρο Υγείας, το Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο Μήλου, προκειμένου να διασφαλίσουμε ενωμένοι την τάξη και την υγεία των δημοτών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι: το Κέντρο Υγείας είναι ανησυχητικά υποστελεχωμένο, με ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό το Αστυνομικό Τμήμα όπως και το Λιμεναρχείο έχουν υπερβεί εαυτών λόγω του όγκου των και τον Δήμο Μήλου να υπολειτουργεί με τα 2/3 των ήδη λιγοστών υπαλλήλων του (άδειες ειδικού σκοπού, εργασία από το σπίτι), αντιλαμβάνεστε ότι μόνο με θαύμα θα ξεπεράσουμε την δύσκολη κατάσταση, χωρίς τη στήριξη των Υπουργείων στις ανωτέρω προτάσεις μας.

Ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν σημασία στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι νησιωτικοί δήμοι, δίνοντας επιπρόσθετες αρμοδιότητες στους δήμους ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση αμεσότερα. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Σημειώθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στα γύρω νησιά και ήδη αδυνατούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, για όλους τους ανωτέρω λόγους. Πρέπει να μας δοθεί η αρμοδιότητα να ελέγχουμε τις κερκόπορτες του νησιού μας!

Απαιτούμε να εισακουστούν οι προτάσεις μας και να νομοθετηθούν χωρίς καθυστερήσεις. Το προηγούμενο διάστημα, με σεβασμό στις Υπουργικές Αποφάσεις, εφαρμόζαμε τα μέτρα και εφόσον δεν είχε σημειωθεί κρούσμα σε νησί, θεωρούσαμε την πρόληψη επιβεβλημένη. Πλέον, με κρούσματα στα νησιά, η επιδημία ξεπέρασε πανηγυρικά το στάδιο της πρόληψης, εφόσον τα μέτρα αφορούσαν κατά κύριο λόγο τους αστικούς Δήμους, και τίθεται πια θέμα διάσωσης της Δημόσιας Υγείας. Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων για τις νησιωτικές περιοχές και επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε τις περιοχές μας μεμονωμένα, υπολογίζοντας κάθε στοιχείο ιδιαιτερότητάς μας.

Αναμένουμε, αυτή τη φορά, να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μήλου

Εμμανουήλ Β. Μικέλης»

sthrixte

Δημοφιλή

 • Όλες οι μεγάλες προσφορές στο Alfa Market Μήλου από 9 Απριλίου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Κάθε μέρα ενημερώνουμε την σελίδα με τις νέες Περισσότερα
 • Νέα live web camera στη Μήλο από το λιμάνι του Αδάμαντα +

  Η Forecast Weather Greece ανακοινώνει ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την νέα κάμερα στο λιμάνι της Μήλου. «Είμαστε Περισσότερα
 • Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες... +

  Ο φόβος της διασποράς επιβεβαιώθηκε… Και μερικές ημέρες πριν από το άνοιγμα των διεθνών αεροδρομίων καλό είναι να το σκεφτούμε Περισσότερα
 • Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες! +

  Δεκατρία (13) νέα κρούσματα καταγράφηκαν και ένας καταγεγραμμένος θάνατος είναι ο απολογισμός από την πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας Περισσότερα
 • Νέος δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης με σαρωτική νίκη! +

  Η Μήλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και με ποσοστό 60,72%, να εμπιστευτεί ως νέο της δήμαρχο τον επικεφαλή του συνδυασμού Περισσότερα
 • Αυτοψία των «Μηλέικων Νέων» στην παραλία της Αχιβαδόλιμνης. (PHOTOS) +

  Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μετά την καταγγελία για αλλοίωση φυσικού τοπίου στην παραλία της Χιβαδόλιμνης στη Μήλο. Περισσότερα
 • Αιφνίδιος θάνατος 65χρονης γυναίκας στη Μήλο +

  Θλίψη έχει προκαλέσει στη Μηλέικη κοινωνία ο αιφνίδιος θάνατος 65χρονης γυναίκας. Η άτυχη συμπολίτης μας μεταφέρθηκε την Κυριακή 14 Μαρτίου Περισσότερα
 • Ηλίας Αποστολόπουλος – Επιστολή παραίτησης από το Κέντρο Υγείας Μήλου! +

  Την παραίτηση του υπέβαλε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο επί σειρά ετών ιατρός του Κέντρου Υγείας Μήλου Ηλίας Αποστολόπουλος. Στην Περισσότερα
 • Θανάτωσαν με φόλες δεκάδες γατάκια στην Κίμωλο – Σκληρές εικόνες +

  Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες και η είδηση από την γειτονική μας Κίμωλο με τις δεκάδες θανατώσεις από δηλητηρίαση Περισσότερα
 • Προσφυγή στο ΣτΕ από κάτοικο της Μήλου για την απαγόρευση κολύμβησης στη θάλασσα! +

  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε κάτοικος της Μήλου που υποχρεώθηκε να διακόψει την καθημερινή κολύμβηση, λόγω σχετικής διαταγής του Λιμενικού Περισσότερα
 • 1
 • 2