Δήμος Μήλου

«Με κύριο μέλημα την προστασία της υγείας των δημοτών μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς και την ανάγκη επίδειξης συλλογικής και ατομικής υπευθυνότητας, ο Δήμος Μήλου έχει κινηθεί μεθοδικά από τις αρχές Μαρτίου ως εξής: 

1) Επιστολές στα αρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Μεταφορών), με πρόταση να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μετάβασης στο νησί της Μήλου για όλους, εκτός από τους επιβαίνοντες και αποβαίνοντες για ιατρικούς λόγους, έπειτα από βεβαίωση του Δήμου και της Αστυνομίας για την αναγκαιότητα του ταξιδιού. Επίσης, ζητήσαμε να παραχωρήσει η Κυβέρνηση επιπλέον αρμοδιότητες στο Δήμο, προκειμένου να ελέγχει και να δρα κατά συνθήκη, εφόσον οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ορίζουν μέτρα, κυρίως για τους αστικούς δήμους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες των νησιών μας. Οι οικοδομικές εργασίες, η λειτουργία των airbnb, τα στοιχεία όσων αποβιβάζονται στο νησί (ώστε να ελεγχθεί η τήρηση της 14ημερης καραντίνας), είναι μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στους ανωτέρω. Κάποιες επιστολές μας αναρτήθηκαν στις σελίδες μας, προς ενημέρωση των δημοτών. 

2) Επιστολές στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων σχετικά με τις καταγραφόμενες ανάγκες του μοναδικού δημοσίου φορέα υγείας στο νησί μας, που εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, του Κέντρου Υγείας. Για να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και πρόληψης υγείας σε ένα νησί, απαιτούνται δύο πράγματα. Πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας και ανθρώπινο δυναμικό που θα υλοποιήσει το σχέδιο δράσης. Παρά το γεγονός ότι είχαμε και στο παρελθόν ζητήσει τα αυτονόητα από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια, συγκεντρώθηκαν από τον κ. Αποστολόπουλο οι ανάγκες - ελλείψεις του Κέντρου Υγείας σε ιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό και τα ζητήσαμε για ακόμη μια φορά, με την ελπίδα να ανταποκριθούν στα συνεχή αιτήματά μας. 

3) Οι Βουλευτές Κυκλάδων και η Περιφέρεια έχουν πλήρη εικόνα των αναγκών της Μήλου και σε συνεργασία με το Δήμο μας, είμαι βέβαιος ότι πράττουν τα βέλτιστα.  

4) Η Κεντρική Ένωση Δήμων, λειτουργεί ως ομπρέλα στήριξης των δήμων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και με πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Παπαστεργίου, προσπαθούν να εξασφαλίσουν από τα Υπουργεία τα μέγιστα των αναγκών των δήμων.

5) Διατηρούμε καθημερινή συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μήλου, το Αστυνομικό Τμήμα, το Λιμεναρχείο, την Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Μήλου και την ομάδα αιρετών του Δήμου, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης από όλους. 

6) Η δομή του Δήμου "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" λειτουργεί άρτια, παρέχοντας (σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης) υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που αδυνατούν να μετακινηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή ενισχύθηκε με ένα όχημα από την ΚΕΔΕ και την εταιρεία ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς για το διάστημα της πανδημικής κατάστασης.

7) Ήδη από τις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Έπαρχο, το Κέντρο Υγείας, την Υγειονομική Αρχή του Δήμου, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, εκπρόσωπο των Εκκλησιών, εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί και λοιπούς, ώστε να κατατεθούν προτάσεις διαχείρισης της πανδημίας.

Ακολούθησε, λίγες ημέρες μετά, συνάντηση με την Έπαρχο, τον Λιμενάρχη, τον Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Μήλου, τον επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, όπου εξετάστηκαν εκ νέου τα καινούργια δεδομένα και προκαθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις όλων.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Μήλου, με στόχο την ένωση όλων των πολιτικών συνδυασμών, κάλεσε τους αρχηγούς κ.κ. Δαμουλάκη, Γαϊτανή και Μαρτάκη, για να τους ενημερώσει για τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν έως τότε και ζητήθηκε να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε περίπτωση που κρίνουν ότι κάτι παραλείφθηκε.

8) Το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε στο Δήμο μας το ποσό των 10.000€ για την κάλυψη αναγκών πρόληψης, ποσό το οποίο απορροφήθηκε και ήδη ενισχύθηκε από ίδια κεφάλαια του Δήμου για την προμήθεια των παρακάτω : 

- αγορά συμπυκνωτή οξυγόνου 10 λίτρων, η οποία συσκευή παρέχει οξυγόνο στους ασθενείς και μπορεί να μετακινηθεί και για χρήση εντός οικίας ασθενούς. Παραδόθηκε σήμερα από τον Δήμο στο Κέντρο Υγείας.

-αγορά προστατευτικού εξοπλισμού (γυαλιά, μάσκες, γάντια , φόρμες μιας χρήσεως) για το προσωπικό καθαριότητας του δήμου μας, εφόσον ανήκουν εργασιακά σε ζώνη επικινδυνότητας.

-προμήθεια πλενόμενων / επαναχρησιμοποιούμενων μασκών προκειμένου να μοιραστούν στους εργαζόμενους του Δήμου, στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής (Αστυνομικό Τμήμα, Λιμεναρχείο, Αεροδρόμιο), σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και σε άτομα που ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους. 

- ολοκληρώθηκαν και θα επαναληφθούν απολυμάνσεις στα κτίρια και τα αυτοκίνητα του Δήμου (καθημερινά), στο Κέντρο Υγείας, στο Α.Τ, στο Λιμεναρχείο, στο Αεροδρόμιο και στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σταδίου. Δρομολογήθηκε η απολύμανση σε κάθε σχολείο πριν τη λειτουργία τους. 

-Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την παραλαβή εξοπλισμού που θα παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας και θα περιλαμβάνει: ολόσωμες φόρμες, γυαλιά, ειδικές μάσκες και ασπίδια.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο του κ. Κλεινάκη, το οποίο διαθέτει τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και θα εφαρμόζεται μόνο σε ασθενείς με παραπεμπτικό ιατρού.  

Σημαντική είναι και η βοήθεια που έχουν προσφέρει και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις-εταιρείες του νησιού στα μέτρα πρόληψης και στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Εφαρμόζοντας με σεβασμό τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας που ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας του Δήμου με τα Υπουργεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους δημόσιους φορείς του νησιού, διασφαλίζουμε καθημερινά τη δημόσια υγεία όλων. Παρά το γεγονός ότι η καθημερινότητα όλων, στρέφεται γύρω από την πανδημία, ως Δήμος οφείλουμε (και συνεχίζουμε) να είμαστε αποτελεσματικοί και στα έργα υποδομών που συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από το λιγοστό, αλλά πολύτιμο προσωπικό του Δήμου μας, ώστε μόλις ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση να μπορούν όλοι οι δημότες να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους με βελτιωμένες τις υποδομές στο νησί μας! 

Πρέπει να τονιστεί πως έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί ΚΑΝΕΝΑ επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στο νησί μας και ευχόμαστε να μείνουμε αλώβητοι μέχρι το πέρας του υγειονομικού και ψυχολογικού συναγερμού.

Για το λόγο αυτό, 

Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, ενωμένοι, πιστοί στα μέτρα πρόληψης και υγιεινής, μένοντας στο σπίτι!» 

Με εκτίμηση, 

Ο Δήμαρχος Μήλου

Εμμανουήλ Μικέλης