Δήμος Μήλου

prosfyges2018b

Επιστολή με θέμα την “Άμεση Μεταφορά Λαθρομεταναστών” απέστειλε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο Δήμαρχος Μήλου κ.Γεράσιμος Δαμουλάκης αναφέροντας σχετικά:

“Την Κυριακή 6/5/2018 αποβιβάστηκαν στο νησί μας 76 λαθρομετανάστες που περισυλλέγησαν με την άμεση παρέμβαση του Λιμεναρχείου Μήλου.

Πιο συγκεκριμένα περισυλλέγησαν 74 Πακιστανοί και 2 Ουκρανοί φερόμενοι ως διακινητές, που φιλοξενούνται και φυλάσσονται ελλείψει καταλληλότερων χώρων στο στέγαστρο αναμονής της επιβατικής προβλήτας του κεντρικού λιμανιού του νησιού, στον Αδάμαντα, με υποτυπώδες συνθήκες υγιεινής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από την Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια και τους Φορείς του νησιού μας.

Επισημαίνουμε ότι στο χώρο αυτό, εκτός από την στέγαση των λαθρομεταναστών, πραγματοποιούνται και όλες οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες από τις Αρχές, καθώς και οι απαιτούμενοι υγιειονομικοί έλεγχοι και τυχόν ιατρική περίθαλψη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας όσο και στην εικόνα του νησιού μας. Το λιμάνι εισόδου δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι το Κέντρο προσωρινής έστω φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Η λύση αυτή προτάθηκε, καθώς όπως σας έχουμε γνωρίσει, στο νησί μας δεν μπορούν να φιλοξενηθούν λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες καθώς δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για τον σκοπό αυτό.

Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα (δυσκολία στην επιβίβαση και αποβίβαση των εκατοντάδων επιβατών) ενώ για το νησί μας έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική περίοδος και την προσπάθεια που καταβάλουν οι αρχές, το Λιμεναρχείο και η άκρως υποστελεχωμένη Αστυνομία για την άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και προχωράει με τους συντομότερους δυνατούς ρυθμούς, ζητάμε την άμεση μεταφορά τους σε ειδικό κέντρο φιλοξενίας, σε άλλο μέρος της πατρίδας μας.”

Ο Δήμαρχος Μήλου

Γεράσιμος Δαμουλάκης