Δημοσιεύτηκε: 5 Απριλίου, 2021 16:39

«Αγαπητέ Δήμαρχε, άκουσα με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον, την εισήγησή σου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Μαρτίου. Ιδιαίτερα τα σχετικά με τον χρυσό, με αφορμή τις καταστροφικές εξελίξεις στη Χαλκιδική και την απειλή που, μέρα με τη μέρα, είναι βέβαιο ότι πλησιάζει και εμάς.

Η αποφασιστικότητά σου και ο σαφής λόγος σου, εκφράζουν απόλυτα τις αποφάσεις και το συναίσθημα του Μηλέικου λαού, που με αγώνα σκληρό κέρδισε εκείνη την πρώτη μάχη. Αυτό, αποτελεί την πιο στέρεη και ασφαλή βάση στη φάση της επιβεβλημένης προετοιμασίας μας για ένα νέο κύκλο αγώνων.
Ακόμα μεγαλύτερης αξίας και σημασίας, είναι η προτροπή σου για την ανάγκη παλλαϊκής οργάνωσης, πριν είναι πολύ αργά… Αυτή σου η στάση, σπάει εντυπωσιακά τα στερεότυπα που θέλουν τον Δήμαρχο κλεισμένο στο γραφείο του, να κάνει (ή απλά να υλοποιεί) σχέδια (τρίτων;) που έχουν πρώτο στόχο οτιδήποτε άλλο εκτός από το καλό και τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου.

Έδειξες ότι δε φοβάσαι την κοινωνία! Γιατί όταν έχεις απέναντί σου χιλιάδες ανθρώπους και ο καθένας ξεκινάει από τον δικό του κόσμο, με τις δικές του προτεραιότητες και μικροσυμφέροντα, χρειάζεται μεγάλο θάρρος ψυχική δύναμη και ηθική ακεραιότητα να ανοίξεις το μονοπάτι του κοινού σκοπού, του κοινού συμφέροντος, με όπλα την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την ενημέρωση, την καθολική συμμετοχή, τις συλλογικές αποφάσεις.

Οι δυσκολίες είναι δεδομένες, πολλές και μεγάλες. Δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο. Αλλά πριν είκοσι χρόνια, νικήσαμε παρ’ όλα αυτά, για τρεις και μοναδικούς λόγους:
1. Ήμασταν ενωμένοι σαν ένα σώμα, μια ψυχή.
2. Δεν έλειπε και δεν περίσσευε κανείς.
3. Τα δύο παραπάνω μας επέτρεψαν να προσηλωθούμε στο στόχο μας και να σχηματίσουμε οργανωτικές δομές παρακολούθησης, λήψης αποφάσεων και δράσεων.

Οι οργανωτικές και κάθε είδους επιλογές και προετοιμασίες όμως, απαιτούν χρόνο, υπομονή αλλά και χώρο. Χώρο παρουσίας των ανθρώπων που θα τρέξουν να συμμετάσχουν και να συνδράμουν, όπως τότε.

Στις παρούσες συνθήκες, ξέρουμε ότι η δυσκολία αυτών των προϋποθέσεων είναι σχεδόν ανυπέρβλητη.

Οι αδυναμίες άμεσης επικοινωνίας και συνάντησης, αποτελούν για εμάς τεράστιο πρόβλημα και για τους “εισβολείς” τεράστια ευκαιρία!
Αλλά “Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία!” Και στην περίπτωσή μας, αυτό το γνωμικό ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες και τις προοπτικές που μπορούν να ανοιχτούν για εμάς!

Εισηγούμαι λοιπόν την παρακάτω πρώτη πρόταση δράσης από την πλευρά της Μήλου, που πιστεύω επιβεβλημένη από κάθε άποψη και για πολλούς λόγους:

Ο Δήμος να καταγγείλει άμεσα στις αρμόδιες Αρχές και συγκεκριμένα: α) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, β) στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γ) στη Διεύθυνση διατήρησης της άγριας ζωής στην Ευρώπη (συνθήκη της Βέρνης) του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ της ΟΧΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ως άκυρη και απαράδεκτη, διότι αποτελεί προϊόν συναλλαγής ανάμεσα στους χρυσοθήρες και τον επικεφαλής της ομάδας έρευνας*. Η μελέτη αυτή, αντί να προστατεύει το ζώο (ΚΑΙ ΕΜΑΣ!!!) παραχωρεί ελευθερία εγκατάστασης στους χρυσοθήρες, κάνοντας για αυτούς τα πάντα εύκολα και γρήγορα.
Επομένως, να ανατεθεί άμεσα εκπόνηση νέας μελέτης, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιταγές όλων των πολιτικών της Ευρώπης για την ασφαλή προστασία της φύσης και των ανθρώπων.

Αυτή η δράση θα υπηρετήσει ταυτόχρονα τρεις σκοπούς ύψιστης σημασίας για εμάς:
1. Θα παγώσει για αρκετό χρονικό διάστημα κάθε απόπειρα χωροθέτησης δράσεων των χρυσοθήρων αφού πλέον θα εκκρεμεί η χωροθέτηση των ζωνών προστασίας της Οχιάς.
2. Θα μας δώσει τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας και οργάνωσής μας για όσα θέλουμε και πρέπει να κάνουμε.
3. Προστατεύει τον… προστάτη μας, που όπως αποδείχτηκε δεν είναι άλλος από την Οχιά που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αφού, για καλή μας τύχη, κάθεται κυριολεκτικά άγρυπνος φύλακας πάνω στον… Χρυσό μας!
Πιστεύω ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, η ζωή θα μας ανταμείψει γενναιόδωρα!

Στη διάθεση της Πατρίδας και τη δική σου

Κώστας Κοσμόπουλος

Χάλακας, 5 Απριλίου 2021

*Όπως είναι γνωστό, έχουμε στη διάθεσή μας όλο το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό για να στηρίξουμε την καταγγελία και να επιτύχουμε την ακύρωση της μελέτης.»

By Published On: 5 Απριλίου, 2021 16:39Categories: Άρθρα - Συνεντεύξεις

Σχετικά άρθρα:

Διαβάστε περισσότερα